Prezident Zeman udělil medaili dobrovolnému hasiči, který zahynul při požáru v Novém Boru

Prezident Miloš Zeman na Nový rok udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích na Českolipsku.

„Prezident republiky Miloš Zeman udělil při příležitosti řádového dne 1. ledna 2023 medaili Za hrdinství in memoriam, za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot Ing. Janu Dvořákovi, který jako dobrovolný hasič zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích při záchraně životů, zdraví a majetku druhých,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Devětatřicetiletý Dvořák zemřel 30. listopadu při likvidaci požáru roubeného domu. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes snahu zdravotníků podlehl. V domě zemřel i další člověk, zřejmě spolumajitel stavení.

Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných hasičů a tři profesionální.

Prezident může udělovat státní vyznamenání v takzvané řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou je k tomu využíván říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pro Zemana je Nový rok 2023 posledním dnem, kdy může vyznamenání udělit. V březnu mu skončí jeho druhý mandát.