Zájem o zateplení a výměnu oken roste. Zásadní je správná instalace

Události: Zájem o zateplování roste (zdroj: ČT24)

Zájem o zateplení domů a výměnu oken za poslední rok stoupl o třetinu. Shodují se na tom stavební firmy, které oslovila Česká televize. Už teď má řada z nich zakázky až do příštího léta. Technici ale upozorňují, aby lidé dávali přednost certifikovaným výrobkům a montážím. V opačném případě se investice nemusí vyplatit.

Kamila Matulová bydlí v rodinném domě nedaleko Brna. Letos ho nechali zateplit, vyměnili okna a na střechu nainstalovali solární panely. Důvod je jediný: ušetřit na plynu i elektřině.

Rozdíl teprve poznávají. „Je to čerstvě hotové. Zatím jsme plyn nemuseli pouštět, ještě nebyly velké mrazy. Uvidíme, jak to bude v dalších měsících. Teď topíme v krbových kamnech dřevem,“ říká.

Úsporu díky fotovoltaice vidí na displeji. „Stačily dvě hodiny sluníčka a baterka se nabila na sedmdesát procent,“ pochvaluje si paní Matulová. K udržení tepla v domě pomohla také izolace stropů.

„Hadicemi můžete zateplit dům během tří hodin, aniž bychom narušili interiér domu,“ tvrdí o foukané izolaci Mojmír Urbánek ze společnosti Ciur. Taková instalace v rodinném domu vyjde zhruba na dvacet až pětasedmdesát tisíc, podle jeho velikosti.

Podle techniků rozhoduje, čím a jak se zatepluje. Problémy jsou třeba s některými okny, které neizolují tak, jak mají. Jejich těsnění se testuje ve zkušebně. „V tuto chvíli zde vidíme instalované okno, které je zabudované v pomocném rámu a osazené senzory, které měří povrchové teploty a tepelné toky,“ popisuje Daniel Adamovský z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT.

Problémy ale bývají i s montáží oken. Nekvalitní osazení může způsobit třeba zatékání vody do interiéru, samotná okna v některých případech dokonce mohou po několika letech přestat těsnit. „Důležité je kupovat okno u výrobce, který mi zaručí certifikovanou montáž. Navrhujeme, aby si lidé tyto věci dávali do smlouvy,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.