Díky předsednictví jsme ukázali, že nejsme na periferii Evropy, míní Bek

České předsednictví Radě EU se chýlí ke konci (zdroj: ČT24)

Za necelý měsíc přestane být Česko předsedající zemí EU a funkci předá Švédsku. Podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) v roli moderátora obstálo a získalo si také respekt. Myslí si, že Evropa se stala solidárnější i modernější, co se týče pohledu na energetiku. Každé předsednictví má podle Beka i poměrně dramatické finále. Kvůli Maďarsku je situace hodně vypjatá, řekl v Interview ČT24.

„Obrovská práce byla odvedena v oblastech, které souvisí s energetikou a její modernizací. To je proměna, která je zásadní,“ bilancuje uplynulý půlrok Bek a dodává, že předsednická role země je především role moderátora debaty. 

Ministr se zároveň domnívá, že Česká republika zanechala během předsednictví u svých partnerů dojem, že je evropská standardní země. „Už nejsme nová členská země někde na periferii Evropy. Jsme uznávaní jako relevantní hráč, který si ví rady s evropskými agendami a dokáže je profesionálně řídit, což nebyl obraz České republiky v minulosti příliš běžný,“ konstatoval Bek.

Debata kolem Maďarska

Pozornost evropských politiků se současně stáčí hlavně do Budapešti. Unijní země jednají o možném zablokování maďarských peněz z unijních fondů, které navrhla Evropská komise kvůli nedostatkům při kontrole veřejných zakázek a v boji proti korupci a klientelismu. Maďarsko zároveň v rámci společně projednávaného balíku opět nepodpořilo poskytnutí 18 miliard eur (asi 440 miliard korun) Ukrajině, které vyžaduje jednomyslnost.

Podle Beka v případě Budapešti domluvy nepomohou, přesto si myslí, že se daří hledat řešení. „Maďarsku hrozí sankce na kohezní politiku, zároveň se nechce podílet na evropské finanční pomoci Ukrajině, je připraveno pomoci samo, a tím pádem blokuje standardní postup sedmadvacítky. V tuto chvíli se hledá alternativní řešení pro dvacet šest zemí a pokud neustoupí, tak se příjme řešení pro dvacet šest zemí,“ soudí Bek. 

Podle něj teď musí české předsednictví přispět k tomu, aby Ukrajina finanční pomoc dostala. „Maďarsko má nějaké karty rozehrané, ostatní země ale také. Teď se ukáže, jestli Maďarsko přistoupí na kompromis, nebo nepřistoupí. Pak se ale může stát, že nedosáhneme ústupku na straně ostatních zemí a my najdeme jinou cestu, jak pomoci Ukrajině,“ řekl Bek.

Ministr v této souvislosti mluvil o tom, že vyjednávání jsou velmi tvrdá. „Jde o hodně, jak směrem k Ukrajině, tak pro Maďarsko. V dnešní situaci jsou v Maďarsku evropské peníze potřeba pro řešení praktických věcí,“ dodal. 

Podle Beka je jasné, že Evropská unie není jen společný rozpočet, ale také společenství hodnot. Řada členských států je proto podle něj postupem Maďarska rozhořčená. Může se ale ještě dojít k nějakému kompromisu, uvedl Bek. České předsednictví za takové dramatické finále podle jeho slov není rádo. „Je jasné, že jistou vstřícnost musí ukázat i Maďarsko,“ poznamenal. 

Nelegální migrace do Evropy

Bek ještě na začátku předsednictví předpokládal, že se EU domluví na paktu o migraci, k tomu ale podle jeho slov nedojde. Upozornil na fakt, že síla migrační vlny výrazně narostla.

Zásluhou českého předsednictví ale podle něj je, že se posouvá debata o možném mechanismu solidarity při řešení problémů, které vznikají ve členských zemích. „Jsou země, které si představují solidaritu jako přerozdělování migrantů tzv. kvóty, pak jsou země, které dlouho odmítaly jakoukoliv solidaritu. České vlády v posledních letech jsou toho názoru, že solidarita je potřebná,“ poznamenal ministr.

V současnosti je podle Beka vidět, že obraz tak není černobílý, protože východní část EU dokázala přijmout obrovské počty ukrajinských uprchlíků a debata o solidaritě je nyní méně polarizovaná. „To, že se migrační situace výrazně zhoršila, snižuje ale šanci na rychlou dohodu,“ podotkl.