Začíná Czech Space Week. Česko zvýší příspěvek na kosmické programy o 60 milionů korun

Studio ČT24: Začal festival Czech Space Week (zdroj: ČT24)

Novinky v kosmickém průmyslu v Česku představí pátý ročník festivalu Czech Space Week, který se koná v Praze od pondělí do pátku. Jednou z hlavních akcí je Space2Business v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. V Kongresovém centru se má věnovat mimo jiné spolupráci Evropy se státy z Afriky či Blízkého východu. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) navíc na tiskové konferenci uvedl, že Česko navýší příspěvek na investice do kosmických programů evropské vesmírné agentury ESA o 60 milionů na přibližně 1,6 miliardy korun ročně.

Festival kosmických aktivit Czech Space Week pořádá ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest a pražským planetáriem a hvězdárnou. V pěti dnech chce seznámit firmy, investory, start-upy, studenty či děti se vším důležitým, co hýbe tuzemským kosmickým odvětvím. 

Událost Space2Business je průmyslový den kosmických firem společně s mezinárodní konferencí, B2B sekcí a veletrhem. Cílem je podporovat podnikání v kosmickém průmyslu a vytvářet nová obchodní partnerství. „Událost navazuje na sérii Kosmických průmyslových dní, které se konaly na předchozích ročnících. Tentokrát věnuje zvláštní pozornost spolupráci napříč celou Evropou a se státy z Afriky a Blízkého východu,“ stojí v tiskové zprávě festivalu. 

V rámci akce se uskuteční panelová diskuse na téma Space Together se zástupci kosmických agentur z celého světa. Konference České uživatelské fórum Copernicus se dotkne dopadů války na Ukrajině a na akci Space4Women vystoupí české ženy, kterým se podařilo prosadit v oblasti kosmického průmyslu s přesahem do dalších technických oborů.

Kosmický festival se má věnovat i spolupráci s Afrikou a Blízkým východem (zdroj: ČT24)

Pražská hvězdárna a planetárium uspořádá minikonferenci „Příští zastávka: Vesmír“, je určená pro studenty středních a vysokých škol se zájmem o dění v kosmickém průmyslu.

Ministr Kupka: Naše aktivní role v ESA je důležitá

Příspěvek 62 milionů eur (asi 1,6 miliardy korun), který se oproti současnosti zvýší přibližně o 60 milionů korun, by měl posílit postavení českých firem v oboru a tím i vesmírné aktivity v zemi. 

„Česká republika si je vědoma strategického významu kosmických aktivit pro naši ekonomiku, technologický pokrok i bezpečnost Evropy. Proto je naše aktivní role v ESA tak důležitá. Zároveň představuje velkou příležitost pro naše firmy, které mohou pracovat na špičkových technologických projektech, které svou komplexností, náročností a celkovými náklady přesahují možnosti samotné České republiky,“ zdůraznil Kupka.

Podle něj navýšení příspěvků na programy ESA posílí kosmické aktivity v zemi, protože investované peníze ESA následně rozděluje podle podílů příspěvků jednotlivých států. Peníze tak podle ministra zamíří k českým firmám v oboru. 

„Kdybychom to nedokázali navyšovat, omezovala by se možnost českých firem se do projektů zapojit,“ vysvětlil Kupka s tím, že Česko dosáhlo na maximum svých možností. „Z hlediska toho, co si v tomto náročném roce můžeme dovolit, je současná částka jasným signálem, že to bereme vážně,“ dodal.

Investice do kosmických aktivit mají podle Kupky navíc velkou míru návratnosti. „Relativně konzervativním odhadem lze říci, že přínosy z jedné koruny vložené do kosmických aktivit v Česku činí sedm až osm korun. To v konečném důsledku znamená i miliardy navíc do státního rozpočtu,“ konstatoval Kupka.

Ministr zároveň připomněl, že v Česku se do kosmických programů pravidelně zapojuje více než 50 firem, přičemž jejich počet i míra angažovanosti postupně roste. Češi se nedávno podíleli například na sestavení nosných raket k družicím, na telekomunikačních systémech a dalších projektech. 

Agentura ESA vznikla v roce 1975 a Česká republika je v ní členskou zemí od roku 2008. Koordinace s agenturou je úkolem ministerstva dopravy. Minulý týden ESA oznámila, že její rozpočet na příští tři roky bude 16,9 miliardy eur (asi 412 miliard korun), což je navýšení o sedmnáct procent.