Volební model ukazuje propad u ANO, posílili ODS a Piráti

Hnutí ANO podle říjnového volebního modelu agentury Kantar CZ oslabilo, nadále však zůstalo na prvním místě. ODS na druhém a Piráti na třetím místě si pak podle průzkumu naopak za poslední měsíc polepšili. Celkem by pětiprocentní hranici překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

V říjnu by hnutí ANO získalo 26,5 procenta, což je o tři procentní body horší výsledek než minule. Za poklesem podle autorů výzkumu stojí hlavně úbytek podporovatelů hnutí, kteří by byli ochotni se nyní zúčastnit voleb.

K menšímu rozdílu mezi prvním a druhým místem přispělo také to, že zároveň ODS posílila v modelu o 3,5 procentního bodu. V říjnu by tak měla 21,5 procenta. Důvody tohoto nárůstu nejsou podle výzkumníků jednoznačné. „Jednak se k ODS stahují podporovatelé ostatních stran vládní koalice a za druhé zde může být souvislost se zlepšením vnímání aktuální politické situace, ke kterému došlo zejména mezi lidmi s nižším vzděláním, seniory a lidmi spíše z menších sídel, což jsou spoluobčané, kterých se ekonomická stránka současné krize dotýká nejcitelněji a mohli tak pozitivně pocítit některé kroky vlády, například zastropování cen energií,“ uvádějí.

Lepší výsledek než v září by ale měli také Piráti s 11,5 procenta, což je o 2,5 procentního bodu víc než posledně. Piráti dle Kantaru stále čerpají nové hlasy z řad voličů jejich loňského volebního koaličního partnera, tedy STAN.

Na čtvrtém místě by bylo hnutí SPD s jedenácti procenty, za ním pak zmínění Starostové s šesti procenty a jako poslední nad pětiprocentní hranicí by tentokrát byla TOP 09 s 5,5 procenta.

Lidovci se v říjnovém průzkumu propadli, a to o 2,5 procentního bodu, takže by získali 3,5 procenta, stejně jako ČSSD. Komunisté i Přísaha by měli 2,5 procenta, Trikolora dvě procenta.

SPOLU před ANO

Za zcela hypotetické situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnily dvě velké koalice tak, jako tomu bylo u loňských voleb, by na prvním místě bylo v říjnu SPOLU (složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 31,5 procenta. V modelu totiž posílilo o tři procentní body, zatímco ANO ztratilo tři a půl procentního bodu a podle tohoto průzkumu by bylo druhé s 28 procenty. V několika posledních průzkumech se přitom ANO umisťovalo jako první.

Volební model – hypoteticky, s koalicemi
Zdroj: stat. chyba ±1/Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/0 až ±3/17. 10. až 4. 11. 2022/968 resp./5 p.

Piráti a STAN by získali 14 procent a SPD 11,5 procenta. Další subjekty by zůstaly pod pětiprocentní hranicí, přičemž nejblíže by byla ČSSD se čtyřmi procenty.

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v době sběru dat, pak by o deklarované volbě strany nebo hnutí bylo zcela rozhodnuto 43 procent dotazovaných. Dalších 33 procent by výběr už spíše neměnilo. Skoro čtvrtina by pak své rozhodnutí možná nebo pravděpodobně ještě změnila.

Se současnou politickou situací je aktuálně spokojeno 27 procent obyvatel, což je o pět procentních bodů více než v předchozím průzkumu. Začátkem roku se pozitivní hodnocení pohybovalo na 42 procentech, následně klesalo a v srpnu se dostalo na 21 procent. Během září došlo ke stabilizaci nálad a říjnové měření tak podle autorů zprávy již naznačuje zlepšení v hodnocení.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 81. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 17. 10. až 4. 11. 2022 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 1000 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,3 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 968 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.