Další vlna covidu přijde nejspíš už v říjnu, shodli se Dušek a Chlíbek

OVM 2. část: S covidem. Je nebezpečný? (zdroj: ČT24)

Počty nakažených koronavirem budou růst a nová vlna přijde zřejmě už v říjnu, shodli se na tom odborníci v Otázkách Václava Moravce. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ale očekává, že ve srovnání s předchozím rokem bude zátěž nemocnic menší, hlavně pokud jde o těžké případy. Člen klinické skupiny resortu zdravotnictví Roman Chlíbek uvedl, že plošná opatření v tuto chvíli nejsou nutná, zásadní podle něj je, aby nemocní zůstávali v izolaci.

„To promítnutí nákaz do supertěžkých průběhů nemoci je opravdu řádově menší než bylo zhruba před rokem. Také ten nástup těžkých hospitalizací je významně pomalejší, to neznamená, že dál neporoste. Pokud tady zůstane stejná varianta omikronu BA.5, kterou tady máme, a podaří se nám očkování u zranitelné části populace, tak věřím, že predikce pro další období může být optimistická,“ popsal Dušek.

Chlíbek souhlasí s tím, že nová vlna covidu bude už v říjnu, tedy dříve než předpovídalo ministerstvo zdravotnictví. Zpřísňovat opatření ale v současnosti nepovažuje za nutné i vzhledem k tomu, že už je v Česku dostupná nová varianta vakcíny.

„Musíme hlavně každého nemocného donutit, aby šel k lékaři, aby byl vyšetřen, aby byl diagnostikován, aby zůstal doma. To je zásadní opatření,“ řekl. Zároveň dodal, že je nutné si všímat také těch rizikových skupin pacientů, kteří přeočkování potřebují. 

Přeočkování adaptovanou vakcínou je teď důležité

Proti nemoci bylo v Česku plně očkováno zhruba 6,9 milionu lidí. První posilující dávku dostalo více než 4,3 milionu lidí a druhou zhruba 313 tisíc, tedy jen malá část těch, kteří na ni mají nárok. Reinfekce v současnosti tvoří 35 procent nově potvrzených nákaz. 

„Ukázalo to, že lidé co onemocněli původní variantou, nemají dostatečnou imunitu, proto máme reinfekce, virus se snaží obejít imunitu a snaží se obejít i to očkování,“ vysvětlil Chlíbek. Obejití imunity podle něj odborníci neumí zabránit, ale co se týče vakcín, tam lze přípravit upravenou, adaptovanou látku. „A to je právě ta varianta, která je upravená na nejnovější varianty viru omikron BA.4 a BA.5, proto je strašně důležité, aby bylo přeočkování jednou dávkou této vakcíny, která odpovídá stávající situaci,“ dodal. 

V proočkovanosti jsou mezi jednotlivými regiony podle Duška velké rozdíly. „Pročkovanost celé české populace není vůbec špatná. U populace 65 plus, nejvíce zranitelné skupiny obyvatel, je téměř devadesát a více procent,“ zmínil šéf statistiků.

Podle něj se rozdílná pročkovanost mezi regiony netýká jen covidu, ale také očkování u dalších nemocí jako například proti spalničkám nebo meningokokům.  

Chlíbek si myslí, že to není neochotou se nechat naočkovat, ale lidé se podle něj tak upnuli na covid, že se méně věnovali například pneumokokům. „Například senioři v domovech důchodců, tam se řešil pořád covid, ale nikdo si neuvědomil, že i pneumokok se zápalem plic může zabíjet, a to samé je například i s chřipkou,“ dodal.

Navíc podle něj také klesl počet preventivních prohlídek. „Spoleháme na to, že se to teď bude lepšit,“ podotkl Chlíbek s tím, že právě prevence a očkování je daleko levnější než spoléhat se na léčbu a zdravotnictví.