Soud rehabilitoval muže, kterého komunisté před půl stoletím donutili shodit vlasy

Martin Maryška, kterého před 56 lety zadrželi příslušníci veřejné bezpečnosti a dali ho ostříhat, uspěl u soudu a byl rehabilitován. České televizi to sdělil jeho advokát Lubomír Müller. V roce 1966 tehdy devatenáctiletého mladíka s dlouhými vlasy zadržela bezpečnost společně s dalšími „máničkami“ v Praze v rámci několikadenního zátahu.

„(Soud) uznal, že Maryška byl ve dnech 20. a 21. srpna. 1966 nezákonně zbaven osobní svobody, a vyslovil účast na soudní rehabilitaci,“ uvedl pro ČT Müller. Doplnil, že tímto rozhodnutím otevřel soud dveře k možné rehabilitaci i dalším ostříhaným mužům.

„Skutečnost, že po 56 letech jsou mnozí z nich holohlaví, na věci nic nemění,“ dodal advokát. Maryška má také podle advokáta od ministerstva spravedlnosti dostat odškodné ve výši 303 korun a příplatek k důchodu v řádu desítek korun.

V průběhu léta a podzimu 1966 bylo údajně ostříháno na čtyři tisíce dlouhovlasých mladíků. Za „máničku“ neboli vlasatce považoval tehdejší režim osoby s dlouhými vlasy a neupraveným zevnějškem. Přisuzoval jim nevhodné a vulgární chování.

„Máničky“ režim pronásledoval dlouhodobě

Komunisté je považovali za hrozbu režimu, a zátahy tak pokračovaly i v dalších letech. Režim dokonce rozjel kampaň „Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás“ a například prosadil vyhlášku, podle které mohli být „máničky“ vykázány z veřejné dopravy. Proti vlasatým mužům se veřejná bezpečnost neostýchala použít ani násilí.

„Když policisté viděli jít po ulici někoho vlasatého, tak zastavili, vyskočili a bum bum. Dovnitř a odvezli ho. Snažili se na nás tlačit, abychom ty vlasy přestali nosit. Zdálo se jim, že tím ukazujeme, že chceme být svobodní,“ vzpomínal před dvěma lety pro ČT nyní již rehabilitovaný Maryška.

Po ostříhání byl Maryška jedním z organizátorů pražského protestu ostříhaných mladíků v září 1966. Následně byl znovu zadržen a odsouzen za výtržnictví. Skončil ve věznici na Pankráci a později v uranovém lágru v Jáchymově. Na svobodu se dostal před začátkem pražského jara, ale po okupaci mu bylo v roce 1969 doporučeno, aby emigroval, jinak by mu opět hrozilo zatčení. Odešel proto do zahraničí. Ministerstvo spravedlnosti se podle Müllera nyní zabývá také tímto soudním procesem Maryšky.