Pokud EU zavedla sankce, měla by také jednotně zasáhnout u cen energií, míní Zamrazilová

Otázky Václava Moravce: Ceny energií raketově rostou – 1. část (zdroj: ČT24)

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v Otázkách Václava Moravce uvedla, že Evropská unie by měla odpovědět na „ruskou válečnou zbraň“ a zastropovat ceny energií. Poradkyně premiéra Petra Fialy (ODS) a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská se podivuje, proč nelze na energetickém trhu zastavit obchodování, když se tam ceny začnou skokově nerealisticky zvyšovat. Místopředseda ČMKOS Vít Samek kritizoval vládu, že oproti ostatním státům v Evropě nenabídla rychlá řešení, přitom „drahota“ dopadá na lidi právě teď.

Zamrazilová uvedla, že hnacím motorem zdražování energií jsou ceny plynu, které se zcela odtrhly od reality v důsledku válečného konfliktu, kdy na správné ekonomické sankce Evropské unie Rusko odpovídá svými opatřeními.

„Ačkoliv jsem ekonomem, který velmi ctí trh, tady nejde o neviditelnou ruku trhu Adama Smithe, ale jde o ruskou válečnou zbraň. Jestliže EU uvrhla sankce, teď by měla přejít k jednotnému řešení a k zastropování cen plynu pro celou EU, pro všechny členské země,“ uvedla.

Samek míní, že v řešení krize s cenami energií měla být rychlejší česká vláda. „Když se podíváme na Francii, ta udělala opatření na ochranu plynu už na podzim loňského roku. (…) Mají jednu z nejnižších inflací. My se chlubíme inflací třikrát větší jako nějakým vítězstvím,“ uvedl s tím, že takové kroky mají náklady, rolí státu je ale podle něj chránit občany. Česko by se podle něj „nemělo schovávat za Evropskou unii“, ale udělat obdobný krok.

Chybějící stopka na energetickém trhu

Ceny energií a paliv v Unii za červenec podle Eurostatu průměrně meziročně stouply o 43,1 procenta. To se odráží i na ceně elektřiny. Zjednodušeně řečeno, pokud bude drahý plyn, bude drahá elektřina. Podivy však vyvolává skokové zdražení energií třeba o deset procent na trhu.

Horská podotýká, že u akciových a dluhopisových trhů existuje stopka, kdy se obchodování prostě zavře, když dojde k nerealistické změně ceny. „Tato stopka mi na energetickém trhu chybí. Bohužel jsem zatím nedostala odpověď, proč není zavedena, když velmi dobře funguje na akciovém a dluhopisovém trhu,“ uvedla.

Otázky Václava Moravce: Ceny energií raketově rostou – 2. část (zdroj: ČT24)

Požádat o pomoc by neměla být ostuda

Portugalsko a Španělsko si podle Horské vyjednaly z EU výjimku, podle níž jsou z tvorby ceny elektřiny vyloučeny ty nejdražší elektrárny, které ji vyrábí právě z plynu. To je krátkodobé řešení, dlouhodobé řešení však podle Horské nemůže být národní a izolované.

„Proč na to nepřišla Francie, že musí takhle 'hezky evropsky' počkat dva roky? (…) My jen voláme po rychlém řešení, drahota je tady teď, lidé nebudou platit faktury za dva tři pět let po tom dlouhodobém řešení, to už tady řada českých firem nebude,“ upozornil Samek.

Horská reagovala, že čím více peněz se bude pumpovat do ekonomiky, tím bude větší inflace. Souhlasila však, že pomoc musí být rychlá a cílená. Měl by se podle ní využít současný systém dávek, o něž by neměla být „ostuda“ požádat, když člověk vidí, že jeho životní náklady radikálně rostou.