Začíná poslední prázdninový víkend. Policie si posvítí na rychlost i mobily za volantem

Události ČT: Policie v celém Česku zahájila rozsáhlé kontroly řidičů (zdroj: ČT24)

Dopravní policisté v pátek zahájili dopravně-bezpečnostní akci, při které se po celém Česku zaměří mimo jiné na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, nedovolené držení mobilu nebo nepoužívání bezpečnostních pásů. Cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích a zároveň plynulost provozu během posledního prázdninového víkendu. Při zahájení akce to řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

„Máme před sebou poslední prázdninový víkend a stejně tak jako na začátku prázdnin, tak i na jejich konci provádíme dopravně-bezpečnostní akce. Hlavním cílem je zvýšit bezpečnost, ale také plynulost silničního provozu. A to zejména na hlavních tazích a dálniční síti České republiky,“ řekl šéf dopravních policistů.

Policie se podle Zlého zaměří na hlavní příčiny dopravních nehod, mezi které počítají například překračování nejvyšší povolené rychlosti, používání mobilního telefonu za jízdy nebo nepoužívání bezpečnostních pásů. „Samozřejmě na hlavních tazích a dálnicích se zaměřujeme také na způsob jízdy, tedy na dodržování a nezneužívání levých jízdních pruhů,“ dodal.

Kontroly řidičů policie zahájila už dopoledne. „Tady na pražském Chodově policisté během dvou hodin zkontrolovali zhruba dvacítku řidičů, u šesti z nich zjistili dopravní přestupek, konktrétně šlo o překročení nejvyšší povolené rychlosti,“ uvedla redaktorka ČT Adéla Davidová. 

Policisté se během víkendu budou přesouvat na různá místa

Místa, na kterých budou policisté hlídat, vybrala policie s ohledem na zvýšení plynulosti provozu, ale i s ohledem na jejich rizikovost. „Těch stanovišť v rámci celé republiky jsou desítky, ne-li stovky,“ odhaduje Zlý. Dopravní policisté ale nebudou celý víkend na stejných místech, měli by je průběžně měnit.

Stejná akce proběhla i na začátku prázdnin. „Nejen na začátku a na konci prázdnin, ale během celého roku se řidiči dopouští stejných přestupků. To znamená opět překračování rychlostních limitů, držení mobilních telefonů nebo nepoutání se. A častým přestupkem je i špatný technický stav vozidel,“ sdělil Zlý.

Loni při prázdninových nehodách zemřela stovka lidí

Dopravní policie vyšetřovala o loňských prázdninách přes 17 700 dopravních nehod. Zemřelo při nich sto lidí a 380 osob utrpělo těžké zranění. Nečastější příčinou nehody, která byla zaviněná řidičem motorového vozidla, bylo loni o prázdninách to, že řidič nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky. Zemřelo kvůli tomu 23 lidí.

Podle policejních statistik počet prázdninových obětí dopravních nehod klesá. Dosud nejméně jich bylo v roce 2020, kdy zemřelo 98 lidí. Nejvíce mrtvých, 291, policisté zaznamenali v roce 1993.