Penál, pastelky i jídelna. Rodičům školáků letos vzrostou výdaje

Události: Výdaje na školáky se zvyšují (zdroj: ČT24)

Rodiče žáků si letos připlatí za nákup školních potřeb, některé položky oproti loňsku zdražily o deset procent. Víc zaplatí strávníci také v některých jídelnách. S rostoucími náklady na energie se potýkají také zřizovatelé kroužků, například v Praze jim ale s výdaji pomůže magistrát. Rodiče mohou kvůli rostoucím cenám zažádat o příspěvky sociální podpory.

Základní potřeby pro žáka první třídy Češi letos podle analýzy společnosti Česká distribuční pořídí zhruba za 2400 korun, meziročně to je asi o 280 korun více. 

Důvodem je vysoká inflace. Třeba školní penál je podle dat statistiků oproti loňsku dražší zhruba o deset procent. Za nevybavený penál zaplatí rodiče průměrně 178 korun, přibližně o 54 korun více než loni. Stejně zdražily i pastelky nebo pera. Růst cen potvrzují prodejci.

Jídelny zdraží o koruny

S novým školním rokem také čekají na školáky vyšší ceny obědů. Zdražovat bude o několik korun například jídelna základní školy v Kostelci na Hané. „V průměru to bude asi o tři koruny, protože ceny energií i potravin se zvyšují a my už tu cenu nemůžeme udržet, takže je to potřeba,“ uvedl ředitel Oldřich Bezdomnikov.

Jestli budou muset během školního roku zdražit znovu, chce vedení vyhodnotit zhruba za dva měsíce. Záležet bude právě na růstu cen surovin.

„Nějaké zdražení bude, ale bude to v řádech korun, koneckonců máme vyhlášku, která to drží v nějakých mantinelech,“ řekl výkonný ředitel Asociace školních jídelen ČR Karel Jahoda.

Pražský magistrát pomůže zřizovatelům kroužků

Zvyšující se ceny mohou postihnout také samotnou výuku. Například plavecký bazén v pražském Podolí sice pro školní kurzy udrží letos stejnou cenu, zdraží ale po Novém roce. „Pro druhé pololetí dalšího školního roku jsme zdražili. Je to v řádech procent,“ popsal ředitel Jan Bezděk.

Ceny kroužků v hlavním městě zůstanou na stejné úrovni jako loni po celý školní rok. Zvýšené náklady na energie totiž organizaci doplatil magistrát.

„Průměrná cena je u nás asi 3200 korun za jeden kroužek,“ uvedl ředitel DDM hlavního města Prahy Libor Bezděk (STAN). Zájem o ně je zatím přibližně stejný jako loni, obsadit zbývá třetinu míst.

Rodiče mohou žádat o příspěvky

S rostoucími náklady má rodičům pomoci jednorázový příspěvěk na dítě ve výši pěti tisíc korun. Ministerstvo práce začalo s jeho vyplácením. K čtvrteční šesté hodině ranní dostalo peníze na účty šestnáct tisíc lidí. Další, kteří si o ně zažádali, by je měli dostat do čtrnácti dnů.

Vedle pětitisícového příspěvku může s výdaji za kroužky nebo třeba školní potřeby pomoci stát i prostřednictvím takzvané jednorázové dávky okamžité pomoci. Na tuto možnost ve čtvrtek upozornil úřad práce. Žádat je možné elektronicky nebo na pobočkách. Do konce července bylo vyplaceno přes třináct set podobných příspěvků, přes sedmnáct procent z nich právě na školní potřeby.