Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je účinný. Daří se hasit skrytá ohniska

Události: V Českém Švýcarsku se daří hasit ohniska (zdroj: ČT24)

Hasiči, kteří likvidují požár v národním parku České Švýcarsko, se nyní soustředí na oblast nepřístupných míst kolem Pravčické rány, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Zásah v oblasti Bouřňáku a Větrovce je podle něj účinný. Skrytá ohniska zůstávají v západní části skal nad Hřenskem. Uvedl, že v pátek by mohly být předány dva sektory na jih od Kamenice národnímu parku.

V noci z pátku na sobotu v oblasti pršelo, déšť ale nebyl příliš vydatný, nicméně pomohl uhasit některá menší ohniska. Příchod fronty však doprovázel silný vítr, který naopak rozdmýchal nová větší ohniska v oblasti Větrovce a Oltářního kamene, kde se znovu objevily i plameny. Zároveň začal vítr porážet stromy poškozené požárem, což přinutilo některé jednotky hasičů se stáhnout.

Hasiči dopoledne vyjádřili obavy, že by vítr mohl zapříčinit rozdmýchávání nových ohnisek na návětrných stranách Větrovce a Pravčické brány. To se ale nestalo. „Trochu jsme se obávali větru, který přišel v noci na sobotu, ale ani ten není tak silný. To znamená, že nová ohniska nevznikají,“ informoval Kavka po páté odpolední. Hasičům podle něj v zásahu pomáhají také sobotní chladnější teploty.

V sobotu dopoledne vzlétla speciální italská letadla Canadair, která nabírají vodu z jezera Milada a budou nasazená nad vrchem Bouřňák. „Mám zprávy od velitele zásahu, že hašení je velmi účinné. Daří se nám hasit skrytá ohniska v nepřístupném terénu, kde jsme měli největší problémy,“ řekl Kavka po páté odpolední k zásahu v oblasti Bouřňáku a Větrovce. Tamní jižní sektory jsou podle něj už v pořádku, neobjevují se ani nová ohniska. Síly jsou směřovány na severní sektory.

Skrytá ohniska jsou podle Kavky stále v západní části skal nad Hřenskem. „Ale mám zprávy, že by jich mělo být o něco méně,“ podotkl.

Mluvčí hasičů Martin Kavka k aktuální situaci v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Vrtulníky s bambi vaky jsou v takzvaném vláčku nasazované hlavně nad Pravčickou bránou a Křídelní stěnou. Jeden ze slovenských vrtulníků musel podle Kavky v sobotu odletět na pravidelný servis. „Aktuálně máme ve vzduchu čtyři vrtulníky, které hasí, a jeden, který dohlíží na celý letový provoz,“ popsal.

Hasiči museli dopoledne prořezávat popadané stromy, aby se mohli znovu dostat na místa zásahů. „Většina hasičů se dnes (v sobotu – pozn. red.) přesouvá na severní sektory, kde máme stále problémy v nepřístupném terénu u Pravčické brány,“ dodal Kavka. Aktuálně zasahují na ploše necelých čtyř set hektarů.

Nasazena je stále zhruba tisícovka hasičů, jednotky z některých krajů se během soboty, neděle či pondělí budou střídat. Celkem dosud hasiči evidují zhruba sto zranění, v pátek se jich zranilo deset. Většinou jde o lehká zranění, bodnutí vosami či odřeniny.

V sobotu byl podle Kavky zraněn jeden dobrovolný hasič. „Došlo k celkovému vyčerpání organismu, byl ošetřen a asi za hodinu se vrátil ke své jednotce na místo požáru a znovu se zapojil do likvidačních prací,“ uvedl.

Kavka uvedl, že až večer dolétají vrtulníky a letadla, budou vyslány opět drony, aby odhalily skrytá ohniska. Štáb následně bude vyhodnocovat záběry. V národním parku České Švýcarsko hoří již čtrnáctý den.

Předání národnímu parku

Hasiči by mohli mít v pátek 12. srpna část prostoru na jih od řeky Kamenice po požáru připravenou k předání vedení národního parku. Jde o dva sektory mezi Janovem a Kamenickou strání, které již nyní označují za uhašené. Stále je hlídá několik hasičů, řekl mluvčí Kavka.

„My bychom byli rádi, kdyby příští pátek již mohlo dojít k ukončení zásahu na jižních sektorech a tam už bychom to území mohli předávat národnímu parku,“ řekl Kavka. O tom, kdy bude celý požár uhašený, však nechtěl spekulovat.