Maso zdražuje, důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat

Události: Růst cen masa, vajec a mléka (zdroj: ČT24)

V Česku letos výrazně zdražuje maso. Až dvojnásobně proti minulému roku stoupla cena u kuřecího nebo vepřového. Důvodem jsou vyšší náklady na chov zvířat i zpracování masných výrobků. Cena stoupá i u vajec, mléka nebo vlny a podle zemědělců si zákazníci připlatí v následujících měsících ještě více.

Náklady letos výrazně stouply hlavně chovatelům. Významně zdražila elektřina, plyn nebo i krmiva. Například ve farmě v Bravanticích na Novojičínsku, kde chovají přes dvacet tisíc kusů drůbeže, trvá zemědělcům vychovat slepici do prodejní velikosti zhruba čtrnáct až patnáct týdnů. 

Po celou tuto dobu pro chov potřebují stabilní teplotu a potravu, zdražení vstupů je pro ně proto zlomové. „Jak jsem si to počítal, tak oproti loňskému srpnu mi vychází, že náklady stouply o 150 procent,“ hodnotí majitel farmy Martin Lička.

Situaci podle něj neodpovídají výkupní ceny. „Cena je pod náklady. Je to teď tak na hraně, protože v létě, kdy se netopí, jsou náklady nižší,“ dodává s tím, že mnoho farem uvažuje o tom, že v zimě skončí.

Podobně je to i u prasat nebo krav. S jejich chovem letos skončilo několik zemědělců, což začali pociťovat samotní prodejci. „Masa je teď nedostatek na trhu. Když se bavíme o českém, vepřové je velký problém,“ sdělil majitel řeznictví Patrik Gebauer.  

Ceny proto stoupají i v restauracích. Někde se do cen promítá i dražší olej, za který minulý měsíc provozní utratili místo běžných sedmi tisíc korun o pět tisíc víc. „Zdražili jsme, ale jenom o deset procent, aby to pořád bylo pro zákazníky přijatelné. Zatím se nějakým způsobem držíme, ale už jsme na cenové hranici,“ uzavírá majitel restaurace Michal Prokeš. Další výraznější zdražování masa očekávají zemědělci i hospodští letos v zimě.