Hledání viníka požáru bude komplikované. Malinový důl je oblíbeným místem pro popíjení

Události: Hledání viníka požáru bude komplikované (zdroj: ČT24)

Hledá se viník požáru v národním parku České Švýcarsko, což může být složité. Ukazuje to historická zkušenost právě z této oblasti. U drtivé většiny požárů lesů se dodnes neví, kdo je způsobil. Policie už má indicie, ale na místo se zatím kvůli zásahu hasičů nedostala. K případu teď hledá hlavně svědky, zatím nevyloučila úmysl ani nedbalost. Vodítkem může být Malinový důl –⁠ místo, kde požár začal a které je oblíbeným místem pro popíjení. Hořet tam začalo v noci ze soboty na neděli.

O požáru na okraji Malinového dolu věděl mezi prvními strážce parku Václav Sojka, který pomáhal hledat přesné místo. „Hořící listí, které požár vyvedl do výšky, ho přeneslo do soutěsek a pak i dál,“ popisuje Sojka. Malinový důl je skrytá rokle v prudkém kopci kousek nad Hřenskem nedaleko od domů a parkoviště. Zbytků po ohních tam bylo vždycky dost.

„Určitý typ turistů přijde do Hřenska, opije se a zhruba tak doleze do perimetru Malinového dolu,“ říká Sojka. Policie se zatím kvůli hasícím pracím nemůže dostat na místo, kde pravděpodobně požár vznikl.

Pět nedopečených buřtů našli strážci po uhašení požáru před pěti lety. V národním parku České Švýcarsko bylo postupně devět větších požárů. Viník je jasný u jednoho. Mladíci, kteří zapálili vyhlídku a pak chytl i les pod ní. „Volali o pomoc, takže se k tomu postavili velice chlapsky,“ říká mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov. Dva cizince chytl strážce parku u požáru letos v červnu. Údajně okolo sebe házeli petardy. Podle správy parku muži vinu odmítají.

Při vyšetřování jde o rychlost

Právě informace o tom, kde požár začal a zda se v oblasti pohybovali lidé, jsou pro vyšetřovatele klíčové. Ani s nimi ale nemusí konkrétního viníka určit. „Některé indicie, které vyšetřovatel potřebuje, aby jednoznačně určil příčinu, mohou být zničeny. Požárem i zásahem,“ popisuje hasičský vyšetřovatel z HZS Praha Martin Kavka.

Při něm totiž hasiči proudem vody rozbíjí terén, aby se dostali až ke kořenům. „Proto je důležité, aby vyšetřovatel, pokud může, tam byl přímo na začátku požáru. Aby tam byl s hasiči, aby se díval, byť je to v nepřístupném terénu,“ dodává Kavka.

Znalec: S příčinou to bude jednodušší

Soudní znalec v oboru požární ochrana Radek Kislinger v pořadu 90' ČT24 uvedl, že zjistit příčinu požáru se zřejmě podaří – souhlasí však, že s konkrétním viníkem to bude komplikovanější. Vyšetřovatelé spoléhají na svědectví už při ohlášení požáru, stejně jako na technické indicie na konkrétním místě.

„Pokud se stanoví přesně místo vzniku požáru, což u lesních požárů nebývá zas tak komplikované, jako například u větších rozlehlých hal, kde vám vše spadne na jednu hromadu, tak se v tom bodu dají najít věci, které tam být neměly, třeba nedopalky či lahve po ohništi,“ uvedl Kislinger.

90' ČT24: Vyšetřování vzniku požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Objevily se i fotky, které ukazují černé táboření z posledních dvou dnů. Požár lidi neodradil. Přespávali na dohled od míst, kde hoří. „Dokonce si tam rozdělávali oheň. Hlídá se to samozřejmě špatně, protože je to tady samá rokle,“ popisuje strážce parku Filip Molčan. Na 320 kilometrech čtverečních působí pět profesionálních strážců.

Škodu správa parku u lesních požárů nevyčísluje. Dřevo totiž neprodává, a tak ho nemůže ocenit.

Při úmyslu hrozí výjimečný trest

I kdyby se prokázalo, že požár někdo způsobil neúmyslně, může takového člověka soud poslat do vězení. Trest se bude pohybovat od půl roku do deseti let. Záleží hlavně na tom, jaké škody oheň napáchá. Velký rozsah škod, a tedy vyšší trestní sazba jsou stanovené částkou deset milionů korun.

Soud může udělit i peněžitý trest. Až na dva roky může jít do vězení i ten, kdo z nedbalosti hašení byť jen zkomplikuje. To by se mohlo týkat třeba i člověka, který nad hořícím lesem v Českém Švýcarsku létal s dronem v době, kdy požár hasí i vrtulníky. Policie už tento případ vyšetřuje. Pokud by někdo požár založil úmyslně, může si od soudu odnést i výjimečný trest. V nejhorším případě, kdy zemřou lidé, doživotí.

Správa národního parku může udělit pokutu už za rozdělání ohně. Na místě do deseti tisíc, ve správním řízení až sto tisíc korun. Lesní zákon navíc pod hrozbou pokuty zakazuje zapálit si i cigaretu.

Na německé straně v Saském Švýcarsku už kvůli ohni zakázali vstup do lesa. I tady hrozí za porušení pokuty –⁠ až dva a půl tisíce eur, tedy asi 61 tisíc korun. Ve zvlášť závažných případech to může být až čtyřnásobek. Pro srovnání, pokud by podobný zákaz platil v Česku, správa lesů může udělit pokutu pět tisíc korun.