Ohniska požáru u Hřenska se rychle mění. Nasazená italská letadla musí hasit doma

Události ČT: Hasiči bojují s požárem u Hřenska pátý den (zdroj: ČT24)

Boj hasičů s plameny v Českém Švýcarsku se opakuje i v lokalitách, v nichž zasahovali ve středu či v úterý. Pomáhá jim sedm helikoptér a čtyři letouny včetně dvou speciálů z Itálie. Ty se však v pátek ráno vrátí do Itálie, kde jsou potřeba. Česko jedná o zapůjčení letadel se Španělskem a Švédskem. Požár se dál nešíří, pod kontrolou ani po pěti dnech není. Letecká technika ukončila svůj provoz s příchodem tmy.

On-line přenos

Požár v Českém Švýcarsku

  • 23:06
    Česká televize

    "Dbáme na to, aby se nasazovaní hasiči pravidelně střídali. Aby hasič podal (dobrý) výkon, musí být v kondici a je třeba, aby měl odpočinek," zdůraznil v Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček.

  • 22:43
    Česká televize

    V pátečních Událostech, komentářích šéf českých hasičů Vladimír Vlček řekl, že ambicí je v příštích dnech moci oznámit, že je požár v Českém Švýcarsku alespoň částečně pod kontrolou. Vlček v tomto ohledu spoléhá na avizované posily, které budou nasazeny od sobotního rána. 

  • 22:20
    Česká televize

    "I poté, co my můžeme mít svoji část uhašenou, tak může nastat situace, že se k nám přenese požár ze saské strany," uvedl v Událostech, komentářích generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Situaci se snaží koordinovat s německou stranou. Největší riziko je ale ve východní části zasaženého uzemí, kde je reliéf krajiny velmi komplikovaný.

„Frontu šíření požáru se nám podařilo zastavit. Jsme na úrovni Hlubokého dolu, Mezné, Mezní Louky a Zámečku,“ popsal ředitel ústeckých krajských hasičů Roman Vyskočil situaci východně od Hřenska. Situaci se navečer podařilo udržet, ochrana se soustředí na místa, která se neevakuovala. Hasiči zároveň zasahují přímo nad Hřenskem, kde vznikají na skalách stále nová malá ohniska.

Redaktor ČT přímo z Mezní Louky, nad níž vyšlehly plameny, před 20:00 hlásil, že ohniska se velmi rychle mění. Hasiči zasahují i několikrát za den na stejných místech. Vítr v Českém Švýcarsku odpoledne mírně zesílil. Podle hasičů není extrémní, přesto je komplikací. Jednotky se nyní připravují na noční obranu a chladí stěny skal na pravém břehu říčky Kamenice v Hřensku. V horních částech národního parku vytváří brázdy, které zaplňují vodou tak, aby fronta požáru nemohla přes tuto hranici postoupit.

Ve čtvrtek přišla v Hřensku, a hlavně nad ním, ke slovu nová technika. Hasit mohutný lesní požár začaly speciální letouny Canadair, které ve středu přiletěly do Česka z Itálie. „Věříme, že podpora canadairy bude vysoká a podaří se nám frontu udržet a začít hasit do hloubky požáru,“ nastínil Vyskočil. Ve čtvrtek večer však dorazila zpráva, že se letouny vracejí domů, musí hasit požáry na Apeninském poloostrově. Rozhodnutí o návratu letadel bylo podle ředitele hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka neočekávané.

Brífink k zásahu hasičů v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Začátek hašení ze vzduchu zkomplikovaly podmínky, které ráno panovaly ve Hřensku. V údolí se držel dým, proto letadla do oblasti nemohla. Po desáté hodině ale již canadairy odstartovaly z letiště ve Vodochodech, kam dvojice speciálních strojů dorazila ve středu odpoledne. Po úvodním průletu nad Českým Švýcarskem zamířily k jezeru Milada poblíž Ústí nad Labem, kde nabírají vodu. Jezero je do odvolání uzavřeno.

Letouny CL-415 s nádrží na šest tisíc litrů mohou čerpat vodu přímo z hladiny, na rozdíl od antonovů používaných dosud českými hasiči, které se musí plnit hadicemi. Canadairy se podle Vlčka mezi Miladou a parkem otočily za hodinu asi čtyřikrát, cesta jim trvala přibližně 17 minut.

Armádní vrtulníky

Posílit své dosavadní nasazení se chystá také armáda. Dosud u Hřenska operovaly dva její střední vrtulníky W-3 Sokol, nově vysílají vojáci stroj Mi-17 s dvojnásobnou maximální vzletovou hmotností. Tato helikoptéra bude moci nosit větší vak s vodou, podle vojáků má kapacitu 2500 litrů. Navíc slovenská vláda schválila vyslání ještě jednoho vrtulníku – blackhawku vybaveného hasicím modulem – spolu s třiceti vojáky.

Armáda později upřesnila, že Mi-17 nahradil jednoho ze sokolů. Nad Hřenskem, a okolím tedy létalo ve čtvrtek sedm helikoptér a čtyři letouny. Zatímco canadairy si létaly pro vodu na jezero Milada a antonovy se musely plnit na zemi, posádky vrtulníků plnily bambi vaky přímo z Labe, s čím ale začal být problém. „Průtok v Labi je nedostatečný pro hašení požárů v Hřensku. Povodí Vltavy proto zvyšuje odtok z Vltavské kaskády o 20 metrů krychlových za sekundu,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula na Twitteru. Podle něj by do Labe díky tomu mělo přitéct každý den navíc 1,7 milionu metrů krychlových.

O hrozícím nedostatku vody se předtím zmínil ústecký hejtman Jan Schiller (ANO). Naopak mluvčí hasičů Lukáš Marvan řekl, že nemá informaci o tom, že by se množství vody v řece blížilo nějaké hraniční úrovni. Vody pro plnění bambi vaků je podle něj zatím v Labi dost. S vodou z řeky létaly vrtulníky hasí oblast kolem Kamenické Stráně.

Canadair při dobírání vody na jezeře Milada
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Požár v Sasku má asi čtvrtinový rozsah

Dalších devět vrtulníků pomáhá podle saského ministra vnitra Armina Schustera s bojem proti požáru v Saském Švýcarsku, kam se požár rozšířil z české části parku. Hoří asi 250 hektarů lesa, tedy čtvrtinová plocha oproti situaci na Děčínsku. Na zemi zasahuje 350 hasičů, kterým asistují také desítky policistů, uvedl Schuster. Na rozdíl od Čech ale nebyla v Německu nutná evakuace obyvatel.

Schuster vyzval ke vzájemné úzké spolupráci na obou stranách hranic. „Plameny neznají státní hranice. To znamená, že musíme ještě vylepšit vzájemnou kooperaci,“ řekl. Zdůraznil, že je nutná koordinace i kvůli bezpečnosti pilotů hasičských vrtulníků a letounů.

Náměstek českého ministra vnitra Jiří Nováček uvedl, že se na jednání obě strany dohodly na vyslání styčných důstojníků. „Aby to bylo v reálném čase, abychom věděli všechno, co se děje,“ podotkl Nováček.

Osm hasičů potřebovalo ošetření

Přímo ve Hřensku stojí od večera záchranářský modul Golem, kde zdravotníci z pražské záchranné služby mohou ošetřit případné popáleniny či menší poranění hasičům, ti také uvnitř naleznou zázemí k odpočinku.

„Využili to někteří. Ti, co měli volno, a hlavně byli poblíž,“ poznamenal vedoucí pracoviště krizové připravenosti pražské záchranky Ondřej Šedivka. Zdravotníci také hasičům ošetřili několik lehkých zranění a případů nadýchání kouřem. Roman Vyskočil uvedl, že bylo dosud ošetřeno osm hasičů, z nich tři potřebovali kyslíkovou terapii. 

Kde nehoří, zůstane park otevřený. Na požářiště ale nesmí lidé ani jejich drony

Národní park České Švýcarsko jako celek zůstává navzdory požáru přístupný. Parková správa žádala ministryni životního prostředí, aby vyhlásila plošnou uzávěru, Anna Hubáčková to ale neučinila. „Velmi pečlivě jsem to zvažovala a už včera (ve středu) večer jsem dávala signály, že k uzavření celého národního parku nedojde,“ řekla.

Ředitel parkové správy Pavel Benda označil rozhodnutí za adekvátní, věří, že se požár již nebude intenzivně šířit, jak tomu bylo, když správa o uzávěru požádala. „S paní ministryní jsem o tom hovořil, shodli jsme se na tomto řešení,“ řekl Benda.

Ministryně však zdůraznila, že až se podaří požár zlikvidovat, zůstanou dál nepřístupná místa, kde hoří, a jejich nejbližší okolí. Lokální uzávěry po uhašení ale podle Hubáčkové zřejmě vyhlásí obce s rozšířenou působností. Podle Bendy by se postupně mohly otevřít turistické stezky s tím, že bude zakázáno sestupovat z nich do lesů.

Události ČT: Dopady požáru na turistický ruch (zdroj: ČT24)

Na místa požáru je vstup zakázán i nyní. Uzavřená je i polabská mezistátní silnice I. třídy z Děčína po Bad Schandau. Policie vrací od uzávěr na silnicích řidiče a na přehrazených turistických cestách zastavuje turisty. „Žádné zásadní problémy jsme neřešili, lidé akceptují, že je oblast uzavřená. Stejně jako hasiči apelujeme na to, aby lidé do lokality nejezdili,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Policie podle něj dohledala majitele dronu, který se objevil nad místem požáru, a to v době, kdy nad Hřenskem létaly i helikoptéry a hasily. Podle Vítka porušil legislativu již samotným přeletem dronu nad národním parkem, což je obecně zakázáno. „V současné době prověřujeme, zda se nemohl dopustit trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti tím, že používal dron v době, kdy tady létaly vrtulníky,“ upozornil mluvčí.

Policisté zároveň zjišťují, co je příčinou požáru. Nemohou zatím do lesů, aby zjistili, kde a jak začalo hořet, podle Vítka ale mají indicie. Konkrétní svědectví jim zatím chybí.

Požár mění přístup k ochraně obcí u národního parku

Ve snaze ochránit obec Krásná Lípa a její místní části před požárem, který se šíří od západu, provedli hasiči a lesníci v její blízkosti několik zásahů do přírody, ponechávané dříve nerušeně. Krásnolipský starosta Jan Kolář podotkl, že o taková protipožární opatření usilovala obec dlouhodobě, ale Správa Národního parku České Švýcarsko její požadavky odmítala.

Konkrétně byla posekána louka za obcí, která by jindy byla ponechána v klidu až do poloviny srpna kvůli hnízdění chráněného ptáka chřástala. „Vlivem vegetace, která je suchá, hrozilo velké nebezpečí, že by suché louky, které jsou na okraji obce a navazují na suché lesní porosty, mohly shořet,“ ozřejmil starosta Kolář. 

Druhé opatření, které považuje za zásadní, je protipožární pás podél České silnice, což je stezka procházející od jihu na sever na hranice se Saskem napříč národním parkem. „Dělí území národního parku na východní část, kde se nalézáme, a západní, kde oheň stále probíhá,“ řekl starosta. Hoří podle něj asi kilometr od zmíněného protipožárního pásu.

Krásná Lípa a další obce v sousedství národního parku o taková opatření usilovala, uvedl starosta. „Jednali jsme od roku 2019 (…) a pořád jsme byli ujišťováni, že je všechno pod kontrolou, že jsou připraveny zásahy. My jsme neustále zpochybňovali, byli jsme až zesměšňováni, že to přeháníme,“ podotkl Kolář. 

Mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov již dříve po kritice z krásnolipské radnice uvedl, že park bezpečnostní pásy již vykácel. Vznikly podle něj u silnice z Hřenska do Mezní Louky. „Po obou stranách vznikl bezpečnostní pruh o šířce 40 metrů napravo a 40 metrů nalevo a oheň to stejně nezastavilo,“ uvedl mluvčí.

Ředitel krajských hasičů zdůraznil, že na tom, že se požár tolik rozšířil, měl zásadní podíl vítr spolu s nepřístupným terénem. „Vlivem terénu, vlivem velkého množství dřeva po kůrovci, které zůstalo v lesích, se požár přenesl na další ohniska,“ řekl Roman Vyskočil.

Kyjov, což je část Krásné Lípy, která je nejblíže k požáru, se ve čtvrtek vzbudil do jasného a vlídného rána, kdy nebyla nedaleká zkáza nijak patrná. Podle starosty je to ale spíše výjimečné. „Vypadá to hodně optimisticky, nevidíme dým. Ale ještě včera (ve středu) občané Kyjova volali hodně znepokojení, protože dým opticky vypadal, jako by hořelo za lesem,“ podotkl.

Obyvatelé místních části Krásné Lípy zůstávají zatím ve svých domovech, na rozdíl od části lidí z Hřenska, Jetřichovic a jejich místních částí, které hasiči evakuovali v pondělí a úterý – celkem asi pět stovek lidí. Další přesuny zatím v plánu nejsou, na druhou stranu evakuovaní lidé se zatím nemohou vrátit domů. To bude podle Vyskočila možné, až bude jisté, že je to zcela bezpečné.