Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Události: Hnutí STAN si zvolilo nové vedení (zdroj: ČT24)

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.

Rakušan zopakoval, že hnutí se ocitá v nejsložitější situaci za dobu existence, paradoxně po největších úspěších, tedy v době, kdy se dostalo do Strakovy akademie. Hnutí podle něj porušilo závazek vůči lidem, kteří mu dali důvěru a které zklamalo. „Můžeme si za to sami,“ řekl s tím, že nelze být ublížený a přijímat to, že hnutí do nynější situace vmanévroval.

„Jsme rekordmani v tom, kolik problémů jsme nasekali v tak krátkém čase,“ dodal. Od sněmu Rakušan očekává, že voličům nabídne nové lidi, kteří nebudou spojeni s korupčními kauzami.

Šéf Starostů zároveň vyzval k nastartování nové dynamiky v hnutí a také k postavení hráze proti politickému souboji zredukovaného na marketingovou strategii, na laciné sliby a nabídku jednoduchých řešení.

Od nového vedení si Rakušan slibuje profesionalizaci, zlepšení komunikace, to jak s veřejností, tak s regiony. Staronový šéf STAN míní, že do komunálních voleb za dva měsíce, se hnutí obnovit důvěru zcela nepodaří. Chtěl by ale, aby bylo do té doby vidět, že tento proces nové vedení nastartovalo.

Rakušan na sněmu také akcentoval jako programový bod přijetí eura, o kterém by podle něj měla vést vládní koalice diskusi. Současné problémy v Evropě by podle něj neměly být překážkou pro přijetí evropské měny v Česku.

Rakušan neměl protikandidáta

Rakušan podle očekávání obhájil post předsedy Starostů. Hlasovalo pro něj 292 z 305 přítomným delegátů mimořádného sněmu v Hradci Králové. Hlasovací lístek odevzdalo 297 delegátů. V čele STAN stojí od dubna 2019. Protikandidáta neměl. 

Rakušan svůj mandát považuje za silný. „Jsme v těžké době, delegáti mi dali důvěru s tím něco udělat. Je třeba říct, že nebyl protikandidát. Ta síla je samozřejmě velká, ale dá se mluvit o tom, zda skutečně si všichni přejí, abych to byl já, nebo se do toho nikomu nechce,“ konstatoval.

Starostové podle něj potřebují vedení lidí, kteří evidentně nebyli spojeni s ničím špatným, na co se poukazovalo ve veřejné debatě. „Místopředsedové si musí rozdělit gesce, to znamená profesionalizovat chod,“ poznamenal Rakušan. 

Musíme si říkat věci narovinu, upozornil Vlček

Prvním místopředsedou hnutí se stal jediný kandidát Lukáš Vlček. Vyzval ke změně stylu uvažování a práce v hnutí STAN. Nahradil  Farského, který se vzdal kandidatury. Pro Vlčka hlasovalo 291 z 294 přítomných delegátů mimořádného volebního sněmu STAN. „Musíme být jako tým, buď se jako tým uzdravíme, nebo všichni zahyneme,“ řekl.

Čtyřicetiletý Vlček ve svém profilu prezentovaném na sněmu také uvedl, že je předsedou sněmovní komise pro hybridní hrozby a dlouhodobě se věnuje životnímu prostředí a managementu veřejné správy. „Pokud se chceme posunout, musíme si říkat nepříjemné řeči a narovinu,“ řekl Vlček. Zdůraznil také, aby hnutí STAN lépe komunikovalo mezi poslanci, kraji a městy.

Místopředsedy STAN se stali Farský, poslankyně Michaela Šebelová, exstarosta Pavel Čížek a poslanec Jan Lacina. Nové předsednictvo získá mandát na dva roky.

Fiala věří, že STAN problémy vyřeší

Pro premiéra Petra Fialu (ODS) je podstatné, aby hnutí STAN své problémy překonalo rychle. „Protože před naší vládou jsou obrovské výzvy, kterým Česká republika a její občané čelí,“ řekl na sněmu.

Ocenil rychlost a důraz, s jakým hnutí problémy řeší. Věří, že se STAN s problémy dokáže vypořádat. „Dokázalo, že je demokratickou stranou, která si je vědoma své odpovědnosti a přináší novou politickou kulturu, kterou jsme voličům slíbili,“ podotkl Fiala. 

Vláda podle premiéra funguje dobře, a to i díky ministrům za STAN, uvedl na sněmu. Fiala jmenoval předsedu STAN Rakušana, který podle něj odvádí skvělou práci nejen při řešení uprchlické krize, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu, který musí řešit energetickou situaci, ministra Mikuláše Beka, který připravil předsednictví EU. Za práci ve školství, ale i za rozhodnutí rezignovat kvůli korupční kauze Dozimetr poděkoval Petru Gazdíkovi. Zmínil i spolupráci s poslanci a senátory STAN a s Gazdíkovým nástupcem Vladimírem Balašem.

Zdravice a Dozimetr

Fiala přijel na sněm do Hradce Králové osobně, předsedové tří zbývajících koaličních stran poslali delegátům sněmu videozdravice. Markéta Pekarová Adamová za TOP 09, Ivan Bartoš za Piráty a Marian Jurečka za lidovce. I oni hnutí poděkovali za účast ve společném vládním projektu.

Vedle kauzy Dozimetr, ve které čelí stíhání Hlubuček, se Starostové v posledních měsících potýkali například s kritikou stranického financování. Hnutí kvůli tomu v lednu oznámilo, že vrátí všechny dary od právnických osob od loňských voleb, i když neporušilo žádný zákon.