Každá země si musí zachovat svoji suverenitu, prohlásil Vystrčil po setkání s tchajwanskou delegací

Brífink předsedy Senátu Vystrčila se zástupci tchajwanského parlamentu (zdroj: ČT24)

Do Česka přiletěl předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. Se svou delegací bude v příštích třech dnech jednat o spolupráci obou zemí v ekonomice, kultuře nebo oblasti technologií. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Jou Si-kchun se shodli, že je důležité udržet si demokracii a také dbát o územní celistvost své země.

Vystrčil Jou Si-kchuna přivítal na letištní ploše ruzyňského letiště, následovalo asi půlhodinové jednání. Oba politici připomněli dva roky starou cestu české senátní delegace na Tchaj-wan, Jou ji označil za hrdinnou. Ovlivnila podle něj přístup i dalších evropských zemí. Podle Vystrčila si tehdy slíbili, že budou posilovat a rozvíjet spolupráci obou zemí. Jednou z cest jsou i parlamentní návštěvy, dodal.

„Obě dvě země  jsou demokratickými zeměmi, které sdílejí společné hodnoty a které by se měly podporovat,“ řekl Vystrčil, který návštěvu tchajwanské delegace označil za symbolickou.

„Je to jako být na pouti a dorazit do země, která je posvátnou půdou demokracie,“ prohlásil Jou Si-kchun. Ocenil, že Češi se vždy stavěli proti autoritářství a bojovali za demokracii.

Politici poté spolu uctili památku někdejšího disidenta a českého, respektive československého prezidenta Václava Havla na Vinohradském hřbitově.

V úterý má tchajwanská delegace navštívit Telč a sejít se se zástupci města i Kraje Vysočina. Ve středu ji na závěr cesty čekají jednání v Senátu a s předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Události, komentáře: Spojenectví Česka a Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Tchaj-wan je podle Vystrčila pro Česko příležitostí, jak navázat vztahy ze zemí, která je technologicky a průmyslově velmi vyspělá a je ochotna investovat do chytrých technologií. „Je to šance, jak z České republiky začít dělat zemi, která se méně zabývá tím, že něco montujeme, a více tím, že vyrábíme něco, co má vysokou přidanou hodnotu,“ řekl Vystrčil v pořadu Události, komentáře.

Podle předsedy Senátu navíc mezi oběma zeměmi existuje mnoho historických paralel a obě by mohly být inspirací při boji za svobodu a demokracii. „Inspirace to bude, jen když budeme mít odvahu, a když si nenecháme namluvit, že vybudovat závislost na nějaké totalitní zemi pro nás může být výhodné. Není to pro nás výhodné a dnes to všichni vidíme,“ dodal Vystrčil.

Očekává se, že setkání českých politiků s představiteli ostrovní země bude podobně jako v minulosti kritizovat pevninská Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii. Hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost.

Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.