Německo čelí nárůstu covidových případů. Českým hotelům v pohraničí proto ubývá klientela

Události: Kvůli covidu v Německu mají české hotely méně klientů (zdroj: ČT24)

V Německu znovu roste počet případů covidu, což platí i pro příhraniční spolkové země. Situace se tak odráží i na obsazenosti hotelů a penzionů v Krušných horách, pobyty totiž začali zejména Němci hromadně rušit. Podle hoteliérů je ale letošní sezona celkově slabší.

K pátku přibylo v Německu přes 117 tisíc nakažených, což je až o dvacet tisíc lidí víc než před týdnem. Jednou ze zasažených oblastí je i Bavorsko, kde je denní přírůstek přes 21 tisíc covid pozitivních.

Nárůst případů covidu v Německu
Zdroj: ČT24

„Pán psal, že dostal covid. Chtěli oslavovat narozeniny, měli zarezervované tři pokoje a celé to zrušili,“ říká majitelka hotelu Praha v Božím Daru Elena Gracheva s tím, že jen tento týden šlo o tři případy rušení pobytu kvůli covidu. „Už je to takový náznak, že se covid v Německu rozšiřuje,“ dodává.

Hotely a penziony na Božím Daru jsou průměrně obsazené ze šedesáti procent. Lidé si nejčastěji rezervují víkendové pobyty. „My máme obsazenost permanentně šedesát sedmdesát procent, tak si hosté trošku stěžují, že Boží Dar je přes týden takové mrtvé město,“ říká také ředitel Luděk Holinka.

Spousta lidí odjela k moři

Podle provozního hotelu Zelený Dům Václava Krále se zde ubytují převážně čeští občané. „Z Německa jsou tady nějací turisté také, ale je jich poměrně méně,“ vysvětluje Král.

Podle radnice kromě jednodenních návštěvníků ubylo také těch, kteří na Božím Daru stráví alespoň jednu noc. Podle místostarosty Martina Šlechty (nestr.) odjela spousta lidí k moři, což kvůli covidu předtím nešlo. „Myslím, že využili čas, že se vrátili do svých typických turistických destinací v létě,“ dodává Šlechta.

Rezervační knihy hotelů zatím slibují víc turistů alespoň v srpnu. Pokud je nepředběhnou restrikce proti další vlně koronavirové pandemie.