Ministerstva udělala pro snižování emisí málo. Soud vyhověl spolku Klimatická žaloba

Městský soud v Praze rozhodl o tom, že ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy zasáhla do práv spolku Klimatická žaloba České republiky a dalších žalobců tím, že nepodnikla kroky k dostatečnému snižování skleníkových emisí. Rozsudek je pravomocný, ministerstva ale mohou podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Podle spolku Klimatická žaloba bylo cílem soudního řízení přimět úřady k řešení klimatické krize. Společnou žalobu podalo loni v dubnu šest žalobců. Prvním z nich je spolek jako právnická osoba. Dalším žalobcem je obec Svatý Jan pod Skalou a pak čtyři jednotlivci, kteří podle spolku pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě.

„Žalovaným (ministerstvům) se zakazuje pokračovat v porušování práv žalobců nestanovením konkrétních mitigačních opatření vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030 ve srovnání s úrovní v roce 1990,“ konstatovala soudkyně Karla Cháberová.

Soudkyně uvedla, že globální oteplování ovlivňuje životní prostředí, které je chráněno Listinou základních práv a svobod. Žalovaná ministerstva podle ní mají povinnost životní prostředí chránit a jsou povinna omezovat emise skleníkových plynů tak, aby docílila snížení. 

Ke změně klimatu by podle Cháberové sice došlo, i kdyby byla žalovaná ministerstva činná, ale kdyby úřady plnily své závazky, klimatická změna by byla mírnější a odvrácení nebezpečné změny by bylo pravděpodobnější. „Nekonání je proto dílčí příčinou stávajících nepříznivých dopadů na klimatické změny,“ dodala.

Kromě ministerstev žalovali také českou vládu, proti ní ale soud žalobu odmítl. Úřady podle šesti subjektů porušují povinnosti vyplývající z mezinárodních závazků, například z Pařížské dohody, ve které se Česko spolu s dalšími státy EU přihlásilo k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zavázalo se i přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranici dva stupně Celsia proti období před průmyslovou revolucí. 

V červnu 2021 navíc začalo platit evropské nařízení, podle kterého mají státy EU snížit emise do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990 o místo původně plánovaných 40 procent o 55 procent.

Zástupkyně ministerstva životního prostředí uvedla, že nezpochybňuje probíhající změnu klimatu ani skutečnost, že měnící se klima má vliv na životy lidí. Žalobu je ale podle ní namístě zamítnout, protože nesplňuje podmínky pro žalobu jako ochranu před nezákonným zásahem správního orgánu.

Zamítnout žalobu navrhli i zástupci dalších resortů. Podle právního zástupce vlády je problémem v kauze nedostatek pasivní legitimace, tedy odpovědnosti za případný zásah.

Spolek Klimatická žaloba ráno před jednáním soudu zorganizoval veřejné shromáždění na pražském náměstí Míru. Příznivci na zem před kostel svaté Ludmily křídou namalovali zeměkouli, ke kterou položili transparent s nápisem „Klimatickou spravedlnost“. Po proslovech se desítky lidí vydaly k budově soudu ve Slezské ulici. Velká část příznivců se zúčastnila i soudního jednání.