Stát zamítl desetimiliardový komplex v srdci Prahy. Firma nabídne upravený projekt

Ministerstvo kultury zamítlo stavbu rozsáhlého komplexu Savarin v centru Prahy za deset miliard korun. Místo u Václavského náměstí mělo podle smlouvy s magistrátem sloužit i jako nové sídlo Slovanské epopeje. Hlavní město projekt odsouhlasilo, podle ministerských památkářů by ale ohrozil památkovou rezervaci. Developerská skupina Crestyl, která nemovitost vlastní, uvedla, že požádala ministra kultury Martina Baxu (ODS) o přezkum a projekt již oproti původní několik let staré verzi upravila tak, aby byl v souladu s připomínkami ministerských památkářů.

Palác Savarin, zvaný také Sylva-Taroucca nebo Piccolomini, je pozdně barokní palácová stavba. Přestavěný komplex měl mít rozlohu 1,7 hektaru a po dokončení propojit Václavské náměstí s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou. Ve vnitrobloku byla plánována například tržnice, restaurace nebo prostor pro společenské a kulturní akce.

Dohodu o umístění Slovanské epopeje v Savarinu podepsali letos v únoru zástupci hlavního města, Nadace Mucha a společnosti Crestyl. Ta měla pro cyklus dvaceti pláten vybudovat v Savarinu příslušné prostory. Návrh dohody 31. ledna schválili pražští radní. 

Nemovitosti vlastní přes české firmy Welwyn Company a Savarin HoldCo na Maltě registrovaná společnost Savarin, kterou ovládá developerská skupina Crestyl. Projekt má podle mediálního zástupce skupiny Ondřeje Micky dvě části, z nichž první se týká rekonstrukce historického paláce, která už má stavební povolení a loni začala. Druhá část, spočívající v úpravách a přestavbě vnitrobloku, je nyní v povolovacím procesu a týká se ho rozhodnutí ministerstva.

Ministerstvo kultury svým rozhodnutím zvrátilo původní kladné stanovisko magistrátních památkářů z roku 2017, které je pro stavbu klíčové. Mluvčí ministerstva Ivana Awwadová zdůraznila, že projekt přestavby vnitrobloku vytvořený studiem architekta Jakuba Ciglera je „z hlediska státní památkové péče dlouhodobě zcela neakceptovatelný“.

Firma žádá o přezkum rozhodnutí

Micka ČT napsal, že firma už požádala ministra kultury o přezkum rozhodnutí. Projekt byl podle Micky opakovaně upravován a konzultován s orgány památkové péče. Dodal, že rozhodnutí ministerstva je důsledkem délky povolovacích procesů, ale nevztahuje se k uskutečnění celkového architektonického návrhu.

„Pro úplnost zdůrazňuji, že s podobnými věcmi v harmonogramu a plánech počítáme a určitě to nemá žádný vliv na realizaci projektu. Od konce loňského roku ostatně již probíhá první fáze, kterou je rekonstrukce a restaurování historického paláce Savarin,“ sdělil.

Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva následně potvrdila, že zamítavé stanovisko se týká původní verze projektu. „Ministerstvo kultury se negativně vyjádřilo ohledně původně navrhovaného projektu J. Ciglera v rámci stavebního řízení, což je nyní projednáváno v rámci rozkladového řízení,“ uvedla a dodala, že podle upraveného projektu ministerstvo přeměnu nevylučuje.

Slovanská epopej, kterou tvoří 20 velkoformátových pláten, je nyní vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Hlavní město ji tam zapůjčilo na pět let. Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (TOP 09) je smlouva uzavřena do konce roku 2026.