Česko přešlo od úvah o dronech k plánům. Poslanci obhlédli nabídku v izraelských zbrojovkách

Události: Česká armáda plánuje koupit drony v Izraeli (zdroj: ČT24)

Dosavadní úvahy ohledně dronů pro českou armádu se mění na konkrétnější plány. Válka na Ukrajině zdůraznila význam bezpilotních letadel a obecně vede státy střední Evropy k razantnímu zvýšení zbrojních výdajů. Čeští poslanci proto jednali v izraelských zbrojovkách včetně výrobců dronů.

Dron představuje automatického bojovníka, kterému trasu a cíl určuje operátor u počítače. Na tyto stroje, vojenské i malé civilní, se už dlouho soustřeďuje Izrael. Do pár let chce například spustit jejich komerční provoz pro rozvážku zboží. „Celkově dvacet procent z provozu v segmentu doručování zboží v metropolitní oblasti Tel Avivu tvoří drony,“ informovala dopravní dispečerka v Tel Avivu Reut Borochová.

Na základně na Golanských výšinách ale sídlí flotila robustnějších bezpilotních strojů. Podobné operují nad Gazou. „Jeden váží asi dvanáct set kilogramů a může být nasazen například do zpravodajských, průzkumných a sledovacích misí,“ uvedl ředitel rozvoje zbrojní firmy Elbit Asaf Cohen.

Jako obhlídka ve zbraňovém supermarketu

Česko teď chce zvedat zbrojní výdaje. Nejde jen o vyšší armádní rozpočty, ale o zcela nové typy výzbroje. Právě drony v konfliktu na Ukrajině nebo předloni v Náhorním Karabachu ukázaly svou sílu. „Za velmi malých nákladů dokážou rozbít a zničit drahou vojenskou techniku. Jsem velmi rád, že Česká republika jde touto cestou a bude modernizovat svoji armádu,“ vyjádřil se místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Cesta české delegace by se tak dala označit za obhlídku budoucích zákazníků ve zbraňovém supermarketu. „Nevíme, kdo podá nejlepší nabídku, ať už technickou, cenovou, nebo co do zapojení domácího průmyslu. Důležité však je, že jsme já a moji kolegové seznámeni s tím, o co se jedná,“ řekl šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO).

Už loni Česko podepsalo smlouvu na izraelský protiletadlový systém SPYDER. Zakázku uzavřel předchozí ministr, současná koalice s ní však souhlasí. Z původně odhadovaných 10 miliard korun ale účet od Izraelců o pár miliard povyskočil. „Největší diskuze poté, co se vyřešila ta technická stránka, tak byla samozřejmě o ceně,“ okomentoval zdražení Metnar.

Ceny anebo dodací lhůty mohou být problém i teď. Řada evropských států totiž bude narychlo kupovat zbraně. Například výrobce dronů Elbit už kvůli tomu musel navýšit kapacitu svých výrobních linek.