Způsob, jakým Ukrajina zvládá ruskou invazi, je velkou lekcí, říká spisovatel Kosatík

Interview ČT24: Pavel Kosatík o Ukrajině i výzvách pro Česko (zdroj: ČT24)

Spisovatel Pavel Kosatík v Interview ČT24 řekl, že likvidace Reinharda Heydricha před osmdesáti lety byla světodějnou událostí. Kdyby se nestala, hrozilo by prý, že národ zcela zdegeneruje. V souvislosti s válkou na Ukrajině mluví o tom, že Rusko vede konflikt způsobem, jaký se používal před sto lety. Ukrajinci mají podle Kosatíka morálku, jaké Rusové konkurovat nemohou. S českými elitami spisovatel není spokojen, doba si podle něj bude žádat nekonvenční politická řešení.

Podle Kosatíka hrdinství v různých kontextech často pojmenováváme až zpětně. Nemá prý ale rád, když se v souvislosti s odstraněním Heydricha redukuje jen na Josefa Gabčíka s Janem Kubišem nebo na výsadkáře. „Komu čest, tomu čest, oni odvedli tu práci, ale tam těch hrdinů bylo mnohem víc. A nejvíc jich vlastně bylo mezi civilními osobami, mezi nevojáky,“ sděluje spisovatel.

Po útoku na Heydricha následovaly další tisíce mrtvých, podle Kosatíka ale není šťastné na tuto otázku takto nahlížet. „Na to si každý musí odpovědět obecně sám. Mně osobně to za to určitě stálo,“ sděluje s tím, že šlo o „světodějnou událost“, o niž se doteď zajímá celá planeta. „Jinak v tom strašlivém bezčasí, které tady za protektorátu panovalo, hrozilo, že národ vlastně úplně zdegeneruje, čemuž se takhle aspoň zčásti podařilo zabránit,“ uvádí.

Než letos rozpoutalo Rusko válku invazí do sousední země, nebyl si Kosatík jistý ukrajinskou morálkou, protože ji neznal, i když mu místní Ukrajinci tvrdili, že jako národ jsou v dobré kondici. Způsob, jakým se postavili k válce, je tak pro něj „velká lekce“. „I pro nás, pro Čechy, je to odpověď na ty dlouhé debaty, které se vždycky vedly o tom, jestli se tenkrát mělo bojovat, nebo ne. Nejsem příznivec nějakých jednoduchých nebo krátkodechých odpovědí, ale z toho, co se děje na Ukrajině, plyne, že stát je to, co se brání, a to, co se nebrání, stát není,“ tvrdí Kosatík.

Nekonvenční politická řešení

Podle spisovatele jsou Rusové v nesmírné materiální převaze, ale naštěstí ne morální. „Oni nemají kromě toho jakéhosi velkoimperiálního Putinova snu a peněz, které vojáci dostávají, jinou motivaci. Což Ukrajinci mají, takže v tom jsou v nesmírně výhodě,“ míní. Putin podle něj v jednadvacátém století vsadil na doslovnou válku a překreslování map, což je podle Kosatíka ale „dvacáté nebo devatenácté století“. Podle něj se zdá, že Rusové za akceptovatelný považují i omezený jaderný útok.

Válka se nyní dotýká každého, rostou ceny plynu, ropy, potravin. Ekonomové upozorňují, že třetina domácností se může dostat na hranici příjmové chudoby. Politici podle Kosatíka musí s lidmi komunikovat, aby uvěřili, že je nebalamutí. Doba podle něj bude žádat nekonvenční politická řešení a kreativní nápady.

„Ti, kteří jsou dnes u moci, nám budou muset vysvětlit, proč máme čtrnáctiprocentní inflaci, proč je o tolik vyšší než v eurozóně. A měli bychom se snažit, aby se co nejdřív tady toto začalo krotit, protože je to fakt nebezpečné. Kdyby tady najednou byly statisíce lidí, kteří nebudou mít na jídlo, tak to už bude pozdě,“ upozorňuje.

Spisovatel nemá rád v souvislosti s válkou na Ukrajině mediální zkratky typu „svět už nikdy nebude stejný“. „My prostě čelíme problému. A musíme ho vyřešit. Jsem přesvědčený, že ho vyřešíme. A pokud se tak stane, tak svět zůstane v jakémsi sice pochroumaném, ale pořádku, a tím pádem bude v tom základním principu stejný,“ říká.