Stát zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko Holdingu

Události: ČKD Blansko a zmrazené akcie (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) vydal předběžné opatření, kterým zmrazil akcie poslance ruské Státní dumy Andreje Fedoroviče Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding. Trifonov figuruje na sankčním seznamu Evropské unie a ovládá ruskou společnost Ťažmaš, jediného akcionáře ČKD Blansko. Případem se zabývá také policie, která má informace, že se ruský politik snažil obejít sankce a část majetku podniku převést.

Andrej Trifonov se coby ruský poslanec připojil k výzvě, aby Vladimir Putin uznal nezávislost separatistických území na východě Ukrajiny, a tak se již krátce před zahájením ruské invaze hlouběji na ukrajinské území dostal na sankční seznam Evropské unie.

„FAÚ oznamuje zahájení řízení podle sankčního zákona o posouzení, zda deset kusů kmenových akcií na jméno vydaných společností ČKD Blansko Holding, jejichž vlastníkem je společnost Ťažmaš, má být považováno za majetek, na něž se vztahují mezinárodní sankce,“ píše se v usnesení Finančního analytického úřadu.

ČKD Blansko Holding nevlastní Trifonov přímo, jejím jediným akcionářem je ruská firma Ťažmaš. Krok Finančního analytického úřadu, který akcie ČKD Blansko Holdingu zmrazil, však ruského poslance s podnikem propojil. „Skutečně můžu potvrdit informaci, že FAÚ zahájil správní řízení s touto společností,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Případ řeší i NCOZ

Do případu se vložila i Národní centrála proti organizovanému zločinu, která má podezření, že politik se snažil sankce obejít a už před několika týdny se pokusil vyvést část majetku. „V obecné rovině mohu potvrdit, že se náš útvar touto věcí zabývá, více informací však poskytovat nebudeme,“ říká mluvčí Jaroslav Ibehej.

Zmrazování ruského majetku je součástí sankcí vůči Rusku za to, že na konci února zahájilo invazi na Ukrajinu. Se zmrazeným majetkem jeho majitelé nemohou nakládat.

Trifonov dříve seděl v dozorčí radě společnosti. Web Seznam Zprávy v březnu uvedl, že se sice z vedení stáhl, ale podnik zůstal prostřednictvím Ťažmaše pod kontrolou jeho příbuzných.

ČKD Blansko Holding podniká v hydroenergetice a strojírenském odvětví, dodává mimo jiné komponenty pro vodní elektrárny. Už několik let však hlásí ekonomické problémy. Ještě v roce 2019 tu pracovalo 357 lidí, nyní je to zhruba polovina. V roce 2014 podnik navštívil prezident Zeman s tehdejším jihomoravským hejtmanem Haškem. Mimo jiné tam jednali i s Trifonovem. Současné vedení se k aktuální situaci odmítlo vyjádřit s tím, že ji vyhodnocuje.