Úřady zkoumají další nemovitosti v Karlových Varech. Vedou k Abramovičovi

Události: Nemovitosti v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Vila Ritter nebo hotel Eliška. Obě budovy v Karlových Varech patří mezi luxusní nemovitosti, které ovládají firmy spojené s ruskými oligarchy. Stopy vedou až k miliardáři Romanu Abramovičovi. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je potřeba co nejdřív přijmout speciální sankční zákon, aby stát mohl ještě účinněji zabavovat majetky lidí s vazbami na Putinův režim.

Obě nemovitosti z poloviny ovládá gruzínsko-ruský miliardář Paata Gamgoneishvili. Podle médií v Bulharsku v 90. letech obchodoval s místními představiteli podsvětí. V Rusku má rozsáhlý byznys s obchodními centry. Přes něj je napojený na spoluzakladatele Lukoilu, oligarchu a politika Ralifa Safina.

Druhou polovinu firmy, která majetkově ovládá Vilu Ritter a hotel Eliška, vlastní George Orjonikidze. Ten podniká například ve firmě MG Gama se sídlem v Praze. „Nebyli zde hodně dlouhou dobu,“ říká však správce pražského domu. Podle něj nic nenasvědčuje ani tomu, že by zde majitelé obchodovali či jinak působili. „Adresu tady ale mají,“ říká.

Firmu také spoluvlastní exšéf gruzínského fotbalového svazu Merab Jordania. Britský deník The Guardian popsal, že je přes oligarchu Alexandera Chigirinského napojen na sankcionovaného ruského oligarchu Romana Abramoviče.

Česko má občas problém majetky lidí napojených na Putinův režim vyvedené na třetí osoby a bílé koně dohledávat a zmrazovat. Chystá proto speciální sankční zákon. Podobné úpravy už mají například Spojené státy americké nebo státy Pobaltí.

„Už jsme dokázali zmrazit majetky za stamiliony korun, ale někam se z legislativních důvodů dostat nemůžeme,“ připouští premiér Fiala. „Potřebujeme mít v ruce nástroj, kterým dokážeme sankcionovat ty, kteří podporují totalitní režimy,“ říká také Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Nový sankční zákon by mohl teoreticky platit na podzim, po květnovém připomínkovém řízení jej chce vláda poslat v červnu do sněmovny.