Sněmovní komise navrhuje navýšit rozpočet Finančního analytického úřadu

Události: Debaty o navýšení rozpočtu FAÚ (zdroj: ČT24)

Sněmovní komise pro kontrolu Finančního analytického úřadu (FAÚ) navrhuje, aby se ještě letos navýšil jeho rozpočet. Důvodem jsou i válečné souvislosti. Úřad plní klíčovou roli při prověřování sankčních seznamů a zmrazování majetku.

Šest týdnů poté, co komise vyzvala Finančně analytický úřad k intenzivnějším kontrolám, se poslanci sešli znovu. Tentokrát aby zkontrolovali jeho činnost. S tou jsou prý spokojení „Sankcionované osoby, které mají majetky v České republice, se podařilo dohledat docela dobře. Samozřejmě to naráží na personální limity,“ zhodnotil člen sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Jan Hrnčíř (SPD).

I proto se poslanci shodli na tom, že s přibývající agendou mají úřadu přibývat také peníze – právě například na personální posílení. „Aby ty potřeby pro letošek byly pokryty. Dochází ke zmrazování pohybů na běžných účtech, ke zmrazování nemovitostí, podílu v obchodních korporacích,“ nastínil předseda sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Michal Zuna (TOP 09).

Vedení úřadu ke konci března opustil doposud zatím jeho jediný ředitel Libor Kazda. Od té doby úřad vede, jako ředitel zastupující, stávající šéf odboru analýz Jiří Hylmar. „V rámci zastupování je to člověk na svém místě,“ okomentoval Zuna. „Je zajištěna plná funkčnost úřadu. Výběrové řízení na jeho nástupce bude dle služebního zákona vyhlášeno v dohledné době,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Úřad momentálně prověřuje jmění desítek osob a subjektů ze sankčních seznamů Evropské unie. Česko už zablokovalo majetky Rusů v řádu stovek milionů korun.

Změna zákona

Premiér Petr Fiala (ODS) ale už dříve uvedl, ze stát limituje současná legislativa. Pracuje se proto na změnách. Podílí se na tom hned několik resortů. Mluvilo se také o možnosti, že by mohlo jít o speciální zákon. Konkretní návrhy by podle ministerstva financí mohly být připraveny během několika týdnů.

Zahrnovat mají například možnost odstřižení od veřejných zakázek. K tomu směřuje i pátý balík evropských sankcí. „Týká se to osob na sankčním seznamu a jistého podílu ve firmách, který mají. Chystáme metodologii, jak to uplatňovat a jak to kontrolovat,“ přiblížil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Jsme připraveni podporovat cokoliv, co zmrazí majetky Rusů podporujících Putinův režim. Ale silně varujeme před kolektivní vinou,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Směrem k uplatňování sankcí se chystá i další změna. Magnitského zákon proti těm, kdo porušují lidská práva. Počítalo se s ním až v příštím roce. Práce na něm se ale urychlují. „Kolegové z právní sekce již připravili první, hrubý draft, jak by ten zákon mohl vypadat. Já se s tím nyní seznamuji,“ sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Česko chce navíc ve spolupráci s tajnými službami dál apelovat na rozšíření celounijních sankčních seznamů.