„Obyvatelé se stali rukojmími okupantů,“ říká ukrajinský voják původem z Ruska, který bojoval v Buče

Události: Svědectví ukrajinského vojáka z Buči (zdroj: ČT24)

Před pěti lety byl Artem Širobokov v Moskvě v nepřítomnosti odsouzen k pěti letům vězení za to, že bojoval v Donbasu v řadách ukrajinských sil. Stal se tak prvním ruským občanem odsouzeným za tuto činnost. Letos se Širobokov rozhodl znovu bojovat a se svojí ukrajinskou jednotkou se dostal i do města Buča. „Obyvatelé se stali rukojmími ruské armády. Nebyla tam elektřina, voda. Lidé žili v chladných sklepích. Neměli přístup k jídlu. Na podlahách supermarketů, které jsem viděl, byli mrtví lidé, kteří si tam jen přišli koupit jídlo,“ popisuje svoje vzpomínky z místa.

Už podruhé se designér Artem postavil proti zemi, z níž pochází. Před osmi lety se přihlásil jako dobrovolník do pluku Azov a bojoval proti separatistům v okolí Donbasu. Teď bránil Buču a její okolí. Jediný způsob, jak mohl dát nejbližším vědět, že přežil další den války, bylo prozvonění. Na to netrpělivě čekala hlavně jeho partnerka Viktorija. 

„Druhý den po začátku bojů mi řekli, že Artem nežije. Celý den jsem byla samozřejmě úplně zničená. Ale pak se najednou na mém telefonu objevil zmeškaný hovor. Vzpomněla jsem si, že jeho telefon je zamčený a nikdo jiný než on mi tedy nemohl volat,“ vzpomíná jeho manželka Viktorija Smerekaová.

Nejvypjatější moment, který Artem zažil, nastal, když ruská armáda na několik dní z Buči vytlačila tu ukrajinskou. Společně s dalšími dvěma spolubojovníky v tu chvíli ztratil kontakt s velením. Rozhodli se proto předstírat, že jsou civilisté.

„Žít co nejrychleji, dokud je ta možnost“

„V naší skupině byl starý muž. Rozhodl se jít domů, protože tam něco potřeboval, takže se vydal na cestu. Vysvětloval, že tam má matku, která je nepohyblivá. Jeden z ruských vojáků ho střelil do nohy,“ přibližuje situaci. Muž pak na místě vykrvácel. Artem dodává, že podobné zážiky mu změnily pohled na život a rozhodl se oženit.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Všechno víc cítíte, hlouběji prožíváte. A chcete žít co nejrychleji, dokud ještě máte tu možnost,“ míní. S Viktorijou se vzali minulou sobotu. On měl na sobě uniformu, ona tradiční ukrajinskou košili. „Samozřejmě v ideálním případě bych na sobě měla bílé šaty. A oslavila bych to se všemi svými přáteli,“ přemýšlí novomanželka. 

Oslavu po obřadu, který prožili jen se třemi přáteli, zatím odložili na neurčito. Viktoria bude dál pomáhat raněným vojákům. Artem hodlá dál bojovat. Na rozdíl od roku 2014 už ale ne s ruským, nýbrž ukrajinským pasem. V roce 2019 mu občanství udělil prezident Volodymyr Zelenskyj.