Počet požárů v přírodě byl letos v březnu vůbec největší

Hasiči během března v Česku likvidovali víc než dva tisíce dvě stě požárů v přírodě, což je nejvíc v historii. Mezi nejčastější příčiny patří neopatrnost a nedbalost lidí při pálení porostů v kombinaci s velmi suchým počasím. Dosud byl nejhorší duben 2020, kdy hasiči vyjížděli zhruba k šestnácti stům požárům v přírodě. Hasičský záchranný sbor České republiky to v neděli oznámil na svém webu.

Letošní jaro se v počtu požárů v přírodním prostředí podle hasičů naprosto vymyká. Mezi příčiny typických jarních požárů podle nich patří neopatrnost a nedbalost lidí, kteří pálení bioodpadu neuhlídali. Šíření ohně podporuje velké množství suchého porostu, upozornili. 

Březnový počet požárů v přírodě se pohybuje v průměru kolem tří set, pouze v roce 2017 se dostal přes 750. Z jarních měsíců byl vedle předloňského dubna s šestnácti sty požáry v přírodě nadprůměrný třeba i duben 2019 s téměř čtrnácti sty událostmi.

K počtu z letošního března se podle hasičů zdaleka nepřiblížily ani požáry v letních horkých měsících. Jako příklady uvedli léto 2018 s víc než čtrnácti sty požáry v přírodě v srpnu a víc než dvanácti sty takovými zásahy v červenci. Přes jedenáct set požárů v přírodě hasiči evidují za červenec 2019.