Covid-19 v Česku dál stagnuje. Čína po roce hlásí úmrtí

Covid-19 má v Česku dalších 10 353 lidí, prokázaly testy v pátek. Oproti minulému týdnu jich přibylo více, stoupla i týdenní incidence, která ale stále kolísá mírně nad pěti sty případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní. V nemocnicích je 2156 covidových pacientů, ubývá jich. Zatímco však v Česku epidemie již dva týdny stagnuje, některé země se potýkají s prudkým nárůstem počtu nakažených. Pevninská Čína oznámila více než po roce i úmrtí lidí nakažených covidem-19.

Naposledy oznámily čínské úřady úmrtí v souvislosti s covidem-19 loni v lednu, znovu až nyní. Zemřeli dva lidé z provincie Ťi-lin na severovýchodě země, která je v současnosti hlavním ohniskem nákazy v Číně. Podle Jiao Yahui z čínské Národní zdravotní komise ale bylo hlavní příčinou úmrtí obou lidí jiné onemocnění a měli jen mírné příznaky covidu-19. Dodala, že jeden z pacientů, kterým bylo 65 a 87 let, nebyl proti koronaviru očkován.

Nejlidnatější země světa, kde se nový koronavirus začal koncem roku 2019 šířit, přistoupila k přísné, ale účinné strategii „nulového covidu-19“, kdy při prvním výskytu komunitního přenosu úřady okamžitě zavádí tvrdé lockdowny do doby, dokud se nepodaří vytrasovat všechny kontakty nově nakažených osob a šíření nákazy tím dostat znovu pod kontrolu.

Nyní  ovšem zaznamenává nejvyšší počty nakažených od začátku pandemie. Dopad tvrdých opatření na životy ve čtvrtek poprvé veřejně uznal prezident Si Ťin-pching, podle nějž Čína musí dosáhnout maximálního efektu opatření za co nejnižších nákladů pro ekonomiku.

V Evropě se potýká s prudkým růstem počtu nakažených koronavirem Německo, kde se za poslední den podle Institutu Roberta Kocha potvrdil covid-19 u 260 239 lidí, zemřelo 221 pacientů.

Oproti čtvrtku, kdy počet nových případů dosáhl bezmála tři sta tisíc, byl přírůstek nižší, dále se však zvýšila sedmidenní incidence, která přitom již ve čtvrtek byla nejvyšší od začátku pandemie. Nyní činí 1735 případů na sto tisíc obyvatel. V Bavrosku, Duryňsku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Sársku, Sasku a Sasku-Anhaltsku přesahuje dva tisíce nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

Naopak v Česku zůstávají počty infikovaných zhruba na úrovni Vánoc, tedy před dosud nejstrmějším nárůstem spojeným s koronavirovou variantou omikron. V pátek testy potvrdily nákazu nově u 8705 lidí, u dalších 1648 pozitivních lidí je podezření na reinfekci. V součtu jich bylo více než před týdnem, tehdy bylo sice o čtyři více opakovaných nákaz, ale o 253 méně nově nakažených.

S mezitýdenními posuny v řádu stovek nahoru i dolů pokračuje epidemie covidu-19 v Česku již dva týdny. Zastavil se sice pokles z předchozího období, ale na rozdíl od jiných zemí počty případů zatím nezačaly šplhat k dosud nevídaným hodnotám. Incidence je oproti Německu sotva třetinová. Za sedm dní přibylo 506 nakažených na sto tisíc obyvatel. Z okresů je relativně nejvíce infikovaných v Plzni městě, a to 718 na sto tisíc obyvatel.

Navíc dále klesají počty pacientů nakažených covidem-19, kteří skončili v nemocnicích. Je jich 2156 včetně 133 lidí v těžkém stavu. Hospitalizovaných ubylo ve srovnání se čtvrtkem i s předchozím pátkem. Úmrtí podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v pátek jedenáct, tento počet ale pravděpodobně není konečný. V posledních týdnech se počty úmrtí v souvislosti s covidem-19 pohybuje mezi dvaceti a třiceti lidmi denně.

V pátek nahlásili zdravotníci zdaleka nejvíce aplikovaných dávek vakcín z celého týdne, což je ovšem v posledních týdnech běžné. Bylo jich 7765, z toho 6392 byly posilující dávky. Oproti předchozímu pátku přišlo na očkování proti covidu o necelé dvě stovky lidí méně. Za celý pracovní týden dostalo dávku vakcíny 21 791 zájemců, což bylo o 1417 méně než v předcházejícím pracovním týdnu.

Mezi nakaženými je další významný politik. V minulosti měli covid-19 prezident Miloš Zeman, někteří ministři včetně někdejšího šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha a bývalého vicepremiéra Jana Hamáčka (ANO). Nyní oznámil svoji nákazu koronavirem pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že nemá vážnější příznaky.

„Nerad bych měl ale jakožto primátor v této době nebývalé uprchlické krize, kterou řešíme, pracovní výpadek. Maximum možného se proto budu snažit řešit on-line z domácí izolace,“ dodal.