Skoro dva tisíce vojáků a 700 vozidel. Českem projede zřejmě největší americký konvoj posledních let

Přes Česko se bude letos v únoru a březnu přesouvat jeden z největších vojenských konvojů za posledních několik let. Při cvičení Saber Strike 2022 projede Českou republikou z Německa na Slovensko ve druhé polovině února zhruba 1800 vojáků a 700 kusů techniky armády USA a ve druhé polovině března znovu při zpáteční cestě. Ve středu to oznámila mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Čeští vojáci se cvičení Saber Strike, které je součástí mezinárodního cvičení Defender Europe 2022, zúčastní při podpoře konvoje. Dvořáková upozornila, že rozsah cvičení i jeho termíny může změnit koronavirová epidemie.

„Přesuny všech proudů konvoje jsou plánovány ve večerních až brzkých ranních hodinách tak, aby se minimalizoval vliv na civilní silniční provoz,“ ujistila mluvčí české armády. „Všechny přesuny budou doprovázeny a zabezpečeny příslušníky Vojenské policie ve spolupráci s Policií České republiky a jsou koordinovány s dotčenými ministerstvy a samosprávami,“ doplnila.

Průjezd řešili kvůli covidu-19 i hygienici

Vzhledem k pandemii nemoci covid-19 budou podle ní při operaci dodržována i veškerá platná hygienická opatření. Přesuny amerických vojáků přes Česko podle armády schválili hygienici.

Konvoj bude Českem projíždět v rámci velkého cvičení Defender Europe 2022. Jde o jedno z největších cvičení, které se v Evropě konají. Podrobnosti o letošní podobě zatím NATO nezveřejnilo. Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř tří desítek zemí a trvalo několik týdnů. Zadáním bylo cvičit nasazení amerických sil o síle jedné divize z USA do Evropy a jejich přesun do východních členských zemí. Součástí byl i seskok několika tisíc výsadkářů v Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku.

Česká republika se Defender Europe 2022 účastní právě svým podílem na přesunu amerických sil přes české území.

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi pěti set Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře roku 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje. Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi čtyři sta vozidel a tisíc vojáků americké armády. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba sedm set vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

  • Dosud největší pozornost nejspíš vyvolal konvoj, který přes ČR projížděl na přelomu března a dubna 2015. Kritici NATO přesun odsuzovali, nakonec ale vojáky USA vítaly tisíce lidí.
  • V září 2015 projel Českou republikou konvoj s 550 vojáky, 150 vozidly a 54 návěsy, který mířil na cvičení NATO do Maďarska. Část vojáků se vrátila v říjnu.
  • V květnu 2016 přijel do Česka americký vojenský konvoj, který mířil na cvičení do Pobaltí. Čítal 420 vojáků a 225 kusů techniky. Vojáci nocovali mimo jiné v kasárnách v Praze či Vyškově.
  • Českou republikou projel v březnu 2017 na trase Rozvadov –Náchod konvoj americké a britské armády. Mířil do Polska a čítal celkem 125 vozidel a 550 lidí.
  • 29. května 2018 do Česka vjelo v Rozvadově prvních několik vozidel amerického vojenského konvoje, který se přesunul na cvičení v Pobaltí. Přes Česko přejelo asi 400 vozidel a 1000 vojáků. Konvoj rozdělený do dvou částí opustil ČR v Náchodě 2. června.
  • Přesně o rok později českou hranici v Rozvadově překročila první část konvoje americké armády, který se přesouval přes území ČR na cvičení do Rumunska a Maďarska. Čítal víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí.
  • 22. května 2021 do Česka dorazila v Rozvadově první část amerického konvoje o síle 700 vojáků, kteří s sebou měli asi 150 kusů techniky. Na základny v Německu se přes ČR američtí vojáci vrátili v červnu.