Babiš se v Česku v kauze Pandora Papers trestného činu nedopustil. Kriminalisté případ předali do zahraničí

Podle policie nelze posoudit jednání expremiéra Andreje Babiše (ANO) v takzvané kauze Pandora Papers jako podezření ze spáchání trestného činu na území České republiky. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Zjištěné informace nicméně kriminalisté předali k prověřování policii jiné, blíže nespecifikované členské země Evropské unie.

Případ se týká kauzy, kdy měl Babiš přes své firmy v daňových rájích poslat téměř 400 milionů korun a za ně si koupit nemovitosti na francouzské Riviéře. Expremiér pochybnosti kolem nákupu odmítá a tvrdí, že v roce 2009 poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna.

„Na základě dosud provedeného šetření policisté NCOZ zjistili, že jednání bývalého premiéra ČR nelze posoudit jako podezření ze spáchání trestného činu spáchaného na území České republiky. Námi zjištěné informace jsme předali policejnímu orgánu jiné členské země Evropské unie,“ uvedl Ibehej. O jakou zemi se jedná, odmítl upřesnit.

Na účast premiéra ve schématu s offshorovými firmami upozornil loni v říjnu web Investigace.cz v rámci kauzy Pandora Papers. Podle serveru si měl Babiš v roce 2009 nechat pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun).

Podezření na praní peněz

Podle serveru tak poskytl sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí. Podle novinářů i dalších odborníků na finanční toky, kteří se projektem zabývali, tak mohlo jít o praní špinavých peněz. Babiš by měl podle nich vysvětlit, proč si objednal založení složitého finančního schématu, které původ peněz dělá nedohledatelným.

Expremiér po uveřejnění informací připustil, že tehdejší postup sice nebyl vhodný pro politika, on ale tehdy v politice ještě nebyl. S tím ale web Investigace.cz nesouhlasí.

„Transakce sice proběhla před jeho vstupem do politiky, ovšem v tom schématu Andrej Babiš figuruje až v podstatě do roku 2020. Kontinuálně podepisuje dokumenty těch offshorových firem, kontinuálně tam probíhají další změny, další půjčky,“ uvedla loni v říjnu k případu Zuzana Šotová ze serveru Investigace.cz.

„Nechť to policie prověří, skončí to stejně jako dluhopisy,“ reagoval Babiš loni na podzim k oznámení, že se případem bude zabývat policie. Odkazoval tím na pět let starou kauzu, ve které šlo o to, zda měl dost peněz na nákup dluhopisů společnosti Agrofert.

Babiš také před novináři opakovaně popřel, že by osobně nějakou nemovitost ve Francii vlastnil. Následně ale uvedl, že způsob jejich nákupu přes takzvané offshory mu doporučila realitní kancelář. „Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ uvedl ke kauze expremiér.

Další Češi v dokumentech Pandora Papers

Pandora Papers je mezinárodní projekt asi šesti stovek novinářů z celého světa, který se zabývá využitím takzvaných offshorových společností při netransparentních transakcích kvůli anonymitě a daňové optimalizaci. V uniklých dokumentech figuruje přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Investigace.cz už dříve uvedla, že mezi nimi jsou bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. 

NCOZ podle vyjádření Ibeheje kauzu nadále sleduje a prověřuje všechny Čechy, kteří se v dokumentech objevují. „Tzv. kauzu Pandora Papers budeme nadále průběžně sledovat a vyhodnocovat, nicméně v současné době nemáme dostatek informací k tomu, abychom zahájili úkony trestního řízení,“ doplnil pro ČT Ibehej.