Výroky exposlance Roznera o romském táboře v Letech bude řešit soud

Státní zastupitelství obžalovalo exposlance Miloslava Roznera (SPD) kvůli jeho výroku o někdejším romském koncentračním táboře v Letech u Písku. České televizi to potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. Policisté chtěli Roznera obvinit už v roce 2018, měl ale poslaneckou imunitu a sněmovna ho ke stíhání nevydala. V říjnových volbách však svůj mandát neobhájil a o imunitu přišel. Případ nyní projedná soud.

„Obžaloba na Miloslava Roznera byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 4,“ sdělila státní zástupkyně Valsamisová. V prosinci podal Rozner prostřednictvím svého obhájce proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, tu ale státní zastupitelství zamítlo.

Bývalého zákonodárce hnutí SPD Miloslava Roznera chtěli policisté v prosinci 2018 obvinit kvůli jeho výroku o někdejším romském táboře v Letech u Písku. Podezírali ho z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Rozner kritizoval odkup vepřína, který stojí v místě tábora, o němž rozhodla bývalá vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Rozner označil tábor za „neexistující pseudokoncentrák“.

Podle Roznera nemělo jeho vyjádření zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace, týkalo se dle něho vynaložení „obrovské a nepřiměřené“ částky na záměr památníku. Mezi poslanci nakonec převážily argumenty, že při obdobných vyjádřeních zákonodárců v minulosti nebylo trestní stíhání zahájeno, a Roznera v březnu 2019 nevydali.

V loňských říjnových volbách ale Rozner neobhájil mandát, a tak ztratil imunitu. Policie ho obvinila a předala případ státnímu zastupitelství, které nyní podalo obžalobu.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu v 70. letech minulého století vznikl na místě tábora vepřín. V roce 2018 stát vepřín za 450 milionů korun odkoupil od společnosti Agpi, která tam tehdy měla třináct tisíc prasat.