Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Policisté mohou odebrat registrační značku neplatičům pokut (zdroj: ČT24)

Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.

Policisté a celníci budou moci podle novely požadovat po řidiči uhrazení dosud nesplacené částky postihu v hotovosti nebo kartou. Pokud řidič nedoplatek na místě neuhradí, policisté nebo celníci mu nařídí, aby odstavil vozidlo na nejbližším vhodném místě. Tam z vozu odeberou registrační značku, nebo na kolo nasadí botičku. Následně informují provozovatele automobilu.

Obdobná pravomoc pro obecní strážníky se do novely dostala ve sněmovně. Týká se neuhrazených pokut, které evidují obce za porušení dopravních předpisů na svém území.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra má novela pomoci vymáhat pokuty především od cizinců. Ti podle bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) uložené pokuty na místě neplatí. Proces vymáhání je velmi složitý a motoristé páchají přestupky opakovaně.

Lepší vymahatelnost

Podle údajů ministerstva zůstává neuhrazeno zhruba 60 procent pokut, které policie nevybere na místě. Obecní úřady pak od zahraničních provozovatelů aut vymůžou mezi 28 a 57 procenty pokut. „Slibujeme si od toho, že by se úspěšnost vymáhání měla rapidně zvýšit,“ uvedl ředitel odboru dohledu z Generálního ředitelství cel Petr Müller.

V současnosti vede podle úřadu špatná vymahatelnost nedoplatků za dopravní přestupky k tomu, že lidé opakovaně porušují pravidla silničního provozu.

Řidiči kamionů nedodržují zejména takzvané sociální předpisy – stanovenou dobu řízení, bezpečnostní přestávky a odpočinek – a ohrožují bezpečnost provozu. Provozovatelé pak poškozují silnice přetíženými auty a dostatečně neplatí mýtné. Řidiči překračují povolenou rychlost či jezdí pod vlivem alkoholu.