V pondělí přibylo nejmíň nakažených od konce října ve všední den. Na testy ale teď chodí málo lidí

V pondělí přibylo v Česku 6850 případů nemoci covid-19, což bylo nejméně za všední den od 29. října. Oproti předchozímu pondělku byl nárůst počtu nakažených nižší o pětinu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí byl ale po Vánocích stále velmi nízký počet testovaných, provedeno bylo zhruba 47 tisíc PCR testů a přes 19 tisíc antigenních, to je zhruba o dvě pětiny méně než před týdnem.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Přibližně tři týdny se postupně snižuje také množství lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. V sobotu se počet hospitalizovaných dostal na 3224, což bylo nejméně od 7. listopadu. Během neděle a pondělí pak množství hospitalizovaných skoro o tři stovky stouplo.

Takové krátkodobé výkyvy se ale objevují opakovaně. Počty lidí s covidem-19 v nemocnicích podle údajů ministerstva v uplynulých týdnech pravidelně do soboty klesaly, v neděli a pondělí pak mírně stouply, ale potom zase začaly klesat.

Podíl odhalených případů na počet testů je vyšší

Navzdory celkovému poklesu počtu nakažených v pondělí kvůli nízkému počtu testovaných stoupl podíl odhalených případů nákazy na množství provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu, podíl pozitivních vzrostl z 3,51 procenta za předchozí pondělí na 5,15 procenta.

U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 10,28 procenta na 12,91 procenta. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se oproti předchozímu pondělí zvýšil z 20,98 na 24,29 procenta.

Mírně roste i reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření epidemie. Udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Z pondělní hodnoty 0,67 číslo stouplo na 0,69. Podobně rostlo i v pondělí. Stále se však reprodukční číslo od začátku prosince drží pod klíčovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování šíření nákazy.

Šíření covidu-19 zpomaluje už asi měsíc. Na konci listopadu se denní počty nově nakažených dostaly až na skoro 28 tisíc, což byl nejvyšší nárůst za celou dobu epidemie. Klesá také asi tři týdny počet nových případů nákazy za posledních sedm dní v přepočtu na každých sto tisíc obyvatel, tedy takzvané incidenční číslo. Z pondělních 379 se snížilo na 363. Pokleslo ve všech regionech. Nejvyšší je nadále s 433 případy v Libereckém kraji a nejnižší se 197 případy v Karlovarském kraji.

Zdravotníci aplikovali přes patnáct milionů dávek vakcín

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března bylo zaznamenáno asi 2,46 milionu případů nákazy a zemřelo 35 911 lidí s covidem-19.

Už rok se v Česku proti covidu očkuje. Vakcinace začala loni 27. prosince a podáno bylo od té doby zhruba 15,3 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo přes 6,6 milionu lidí. V pondělí po poklesu během svátků, kdy bylo třeba 25. prosince očkováno jen 18 lidí, počet očkovaných stoupl na více než 60 tisíc. Ve srovnání s předchozím pondělím to však stále bylo o 28 procent méně. 

Ministerstvo školství bude chtít dalších 14 milionů testů

Ministerstvo školství vládě ve středu navrhne nákup dalších 14 milionů antigenních samotestů na covid-19 pro testování ve školách. Zakázka by měla být vypsána nejpozději 3. ledna, a vítěz by měl testy dodat postupně v únoru a březnu. Počítá se s testováním i očkovaných dětí a těch, které nedávno prodělaly covid. 

„Uvedených 14 milionů kusů antigenních testů odpovídá potřebě kusů na celkem deset kol testování všech dětí a žáků základních škol a žáků denní formy vzdělávání ve středních školách a konzervatořích bez ohledu na skutečnost, zda jsou očkováni či prodělali onemocnění covid-19, kdy na jedno kolo testování je kvalifikovaně odhadována potřeba až 1,4 milionu kusů testů včetně drobné rezervy,“ píše se v dokumentu.

Testy nakupované Správou státních hmotných rezerv (SSHR) v předchozím období stály 16,69 korun za kus. Pokud by se podařilo dosáhnout ve veřejné zakázce stejné ceny, zakázka by vyšla na 233,66 milionu korun. Zhruba 35 milionů korun chce Česko použít z Fondu solidarity Evropské unie, zbývající částka by měla jít z rozpočtu ministerstva školství. Počítat se s ní podle materiálu bude v ukazatelích rozpočtového provizoria i připravovaném rozpočtu.

Ministerstvo také navrhuje, aby do budoucna nemusela každý nákup testů schvalovat vláda, ale podle potřeby je nakupovala přímo SSHR. Potřebná by k tomu ale byla změna legislativy, konkrétně takzvaného pandemického zákona.

Vláda minulý týden rozhodla, že se budou žáci, studenti a zaměstnanci škol v prvních 14 dnech nového roku testovat dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tehdy uvedl, že opatřením chce vláda sledovat šíření nové varianty omikron.

Milion posilujících dávek za 20 dní

Za posledních dvacet dnů zdravotníci aplikovali více než milion posilujících dávek vakcíny proti covidu-19. V pondělí si pro ni přišlo také více než 9300 lidí ve věku 30 až 44 let, pro které se od toho dne zkrátila lhůta ze šesti na pět měsíců po druhé dávce.

Za pondělí se dalších 114 tisíc lidí k očkování posilující dávkou registrovalo na webu ministerstva. Až devadesát tisíc z nich bylo ve věkové skupině, pro kterou se lhůta zkrátila, uvedli na Twitteru zástupci projektu Chytrá karanténa.

Posilující dávku očkování má asi třetina ze všech 6,6 milionu lidí, kteří mají ukončené očkování. Jde asi o pětinu české populace. Podle odborníků přeočkování chrání lépe před vážným průběhem i u nové varianty koronaviru omikron, která se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) i v Česku šíří komunitně.

Odborníci také doporučili zkrátit lhůtu pro podání posilující dávky z dosavadních šesti na pět měsíců. Před odchodem vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nastavila pro přeočkování harmonogram, který měl zabránit náporu na očkovací místa. Od prosince měli po pěti měsících nárok na třetí vakcínu lidé nad 60 let, od 17. prosince pak nad 45 let. Před Vánocemi pak nová vláda Petra Fialy (ODS) přeočkování urychlila pro lidi nad 30 let.