Soud potvrdil doživotí pro žháře z Bohumína za vraždu jedenácti lidí, rozhodnutí je pravomocné

Krajský soud v Ostravě v úterý potvrdil za vraždu jedenácti lidí doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku. Obžalovaný, který u dveří bytu v panelovém domě založil požár, s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Soud ji nyní schválil. Rozhodnutí je pravomocné, obžalovaný ani státní zástupce nemají právo na odvolání. Poškozeným soud uznal jako náhradu 19 milionů korun, celkem vznesli nároky za 104 milionů. Kvůli zbytku mají podat občanskoprávní žalobou.

Požár panelového domu vypukl loni 8. srpna odpoledne. Motivem útoku byly podle žalobce spory v rodině. Obviněný nezvládl fakt, že jej opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem. Právě dveře tohoto bytu polil muž podle policie přineseným benzinem a zapálil. V bytě bylo 15 lidí, konala se tam zrovna oslava narozenin. „Byl vedený dlouhodobou nenávistí k synovi a záští k manželce,“ uvedl státní zástupce Michal Król.

Pro založení požáru muž podle soudu použil osm litrů benzinu, který nalil na dveře a do prostoru mezi dveře a práh. Hořlavá tekutina tak natekla do bytu. Když benzin odsouzený zapálil, požár se velmi rychle rozšířil. Během deseti minut byly v plamenech všechny místnosti bytu. Přímo v ohni zahynulo šest lidí. Dalších pět lidí zemřelo po pádu z okna v jedenáctém patře, když se snažili plamenům uniknout. Mezi mrtvými byly i tři děti a těhotná žena.

Hasiči dostali informaci o požáru v 17:49 a na místě byli za pět minut. Podle tehdejšího vyjádření ředitele krajských hasičů Vladimíra Vlčka chyběly jen desítky sekund k tomu, aby hasiči roztáhli seskokovou matraci. S jedenácti oběťmi se jedná o nejtragičtější požár v historii samostatného Česka. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu.

Řádný proces

O výši trestu odsouzený se žalobcem uzavřeli dohodu. Na nárok poškozených na náhradu škody se ale nevztahovala. „Klient si je vědom toho, co způsobil. Rozhodnutí o náhradě škody chtěl nechat na soudu,“ konstatoval žhářův advokát.

Petr Kausta, který u soudu zastupoval část poškozených, prohlásil, že jeho klienti zpočátku nechápali, jak je možné v takovém případě s podezřelým uzavřít dohodu. Někteří nejprve požadovali řádný proces. „Nakonec jsem to klientům vysvětlil,“ uvedl Kausta s tím, že pro psychiku pozůstalých je varianta bez nutnosti výslechů příznivější. Podle něj se odsouzený muž chová zcela necitelně a vůbec během vyšetřování neprojevil lítost.

Celkem poškození z řad přeživších, příbuzných obětí, obyvatel domu a například i města, kterému dům patří, vznesli nároky ve výši 104 milionů korun. Soud uznal jen malou část z nich, a to 19 milionů korun. Se zbytkem se poškození mají obrátit na soud prostřednictvím občanskoprávní žaloby.

Odložené výslechy

Soud uložil muži souhrnný trest. Odsouzen byl za vydírání, nebezpečné vyhrožování, výtržnictví, vraždu, obecné ohrožení, ohrožení pod vlivem návykové látky. V polovině loňského srpna totiž vyšlo najevo, že obviněný prý rodinu už dříve ohrožoval plynovou pistolí. Událost se odehrála u Kališova jezera v Bohumíně, kde muž na členy rodiny, s nimiž měl dlouhodobé spory, vytáhl zbraň.

Ve vazbě tehdy neskončil, protože se jednalo o plynovou pistoli. Podle státního zástupce měl tehdy žhář čtyři záznamy v rejstříku trestů, z toho nejméně dva za násilné činy. Na místo žhářského útoku navíc přijel autem pod vlivem alkoholu.

Vyšetřování případu skončilo letos v srpnu. Žalobce původně předpokládal dokončení už na jaře, v případu ale nastaly komplikace. Jisté zpoždění zavinila i pandemie koronaviru, kvůli níž se odkládaly výslechy. Muž se doznal ke všem skutkům, z nichž byl obviněn, tedy k vraždě a obecnému ohrožení. Přijal také nabídku státního zástupce na doživotní trest vězení.

Miliony ve sbírce pro zraněné a pozůstalé

Sanační práce a rekonstrukce bytů začaly bezprostředně po požáru. Šest rodin se odmítlo do domu vrátit. Celkové náklady na rekonstrukci nakonec dosáhly 16,5 milionu korun. Z toho by zhruba 13 milionů korun měla po definitivním vyúčtování uhradit pojišťovna, zbytek doplatí město.

Ve veřejné sbírce vyhlášené po požáru se sešlo téměř 3,2 milionu korun, už loni v říjnu schválili moravskoslezští radní klíč pro rozdělení peněz. Pozůstalým připadlo 200 tisíc korun za každého z jedenácti zemřelých, pro zraněné bylo vyčleněno pro každého sto tisíc, zbylých téměř 600 tisíc korun získalo přímo město Bohumín s tím, že prostředky budou určené pro obyvatele domu, v němž se neštěstí stalo. Nedaleko místa požáru nechalo také město instalovat žulovou pamětní desku.