V sobotu přibylo méně nakažených než minulý týden. Počet hospitalizovaných se vrátil pod šest tisíc

Události: Vláda v demisi zatím nezvažuje plošnou uzávěru kvůli epidemii covidu (zdroj: ČT24)

V sobotu prokázaly testy nákazu koronavirem u 12 514 lidí. Bylo jich o necelé dva tisíce méně než minulý týden. Proti konci pracovního týdne klesl i počet hospitalizovaných mírně pod šest tisíc. V sobotu se ale v Česku také prokázal první případ varianty omikron, u níž je podezření, že se dokáže šířit rychleji než nyní dominující delta. Vicepremiér v demisi Karel Havlíček (ANO) uvedl, že připadá v úvahu další omezení hromadných akcí, úplnou uzávěru společnosti však odmítl. Na pražské Letné se proti opatřením demonstrovalo.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Po čtvrtečním dosud nejvyšším nárůstu počtu případů o necelých 28 tisíc přišly dva mezitýdenní poklesy, a to poprvé od konce září. V sobotu potvrdily testy 12 514 lidí s koronavirem oproti 14 410 z předchozího týdne. Oproti předminulé sobotě jich však stále bylo více. To se projevuje i v incidenčních číslech. To, které ukazuje relativní počet nakažených za týden, oproti pátku kleslo na 1191 nakažených na sto tisíc obyvatel, zatímco dvoutýdenní incidence poněkud vzrostla na 2169 případů na sto tisíc obyvatel.

Z okresů již není relativně nejvíce zasažené Prostějovsko, nýbrž Šumpersko s 1906 nakaženými na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Na Prostějovsku je týdenní incidence 1848 případů na sto tisíc obyvatel. Oba tyto okresy jsou v Olomouckém kraji, který má nejvyšší relativní počet případů na sto tisíc obyvatel z krajů, a to 1642 za týden. Ve většině krajů se nyní situace poněkud zlepšuje – incidenční číslo klesá. Neplatí to však o Libereckém, Královéhradeckém ani Pardubickém kraji, kde dál roste.

Z celkového množství lidí, kteří byli v pátek pozitivně testováni, bylo plně očkováno 33 procent. Ostatní nebyli očkovaní vůbec nebo neměli vakcinaci dokončenou.

V nemocnicích oproti konci pracovního týdne ubylo covidových pacientů – což ale bývá na začátku víkendu obvyklé a v pondělí jich obvykle zase výrazně přibývá. Hospitalizováno je 5968 lidí infikovaných koronavirem, pod šest tisíc se celkové množství pacientů vrátilo poprvé od pondělí. Oproti minulé sobotě je obsazeno o osm stovek nemocničních lůžek více. V těžkém stavu je 948 lidí – více ve srovnání s pátkem i s minulou sobotou.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Jaroslava Štěrby není nyní potřeba uvolňovat lůžka v tomto zdravotnickém zařízení prostřednictvím převozů covidových pacientů jinam. V uplynulém týdnu převezly sanitky a také vojenský vrtulník osmnáct pacientů z obou brněnských fakultních nemocnic do Prahy. „Dalo to našemu personálu několik dní, takže jsme za to vděční,“ podotkl.

Z lidí, kteří kvůli covidu přišli v sobotu nově do nemocnice, bylo 59 procent neočkovaných a tři procenta sice byla rozočkována, ale neměla vakcinaci dokončenou. Z pacientů nově přijatých na jednotkách intenzivní péče nebylo očkováno vůbec nebo bylo teprve rozočkováno 63 procent. Podle Štěrby končí z očkovaných lidí v nemocnici hlavně starší lidé. „Jsou částečně po dvou dávkách vakcíny, očkovací dávka už vyvanula. Byli očkováni na wuchanskou variantu, a nyní mají deltu nebo delta plus. To je jedna třetina pacientů. Dvě třetiny jsou neočkovaní, to jsou především mladší pacienti,“ přiblížil.

Šéf FN Brno považuje za žádoucí, aby farmaceutické firmy daly k dispozici vakcíny vyvinuté proti novějším variantám koronaviru. Podle něj „řada z nich má nachystané očkovací látky na novější varianty“.

Iniciativa za posilující dávku

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku vyzvala k naočkování posilující dávkou proti covidu u milionu lidí za týden. Chce tak ulevit nemocnicím. Na posilující dávku vakcíny podle výzvy čeká více než 1,5 milionu zájemců. Přitom už naočkování milionu lidí může změnit dynamiku epidemie, která nyní stále zesiluje, a ochrání za měsíc od zahájení akce před hospitalizací tři tisíce lidí, před vážným průběhem covidu téměř pět set pacientů, uvedli signatáři.

„Efekt bude ve skutečnosti ještě větší, neboť mimo rizika hospitalizace snižuje posilující dávka i riziko přenosu,“ dodali. Mezi autory výzvy patří ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, chirurg Pavel Pafko, neurochirurg Vladimír Beneš, sociolog Daniel Prokop nebo ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) René Levínský. 

Iniciativa uvedla, že vakcín je dost a má i IT nástroje, které umožňují její plán splnit. „Chybí nám lékaři, kteří by vytvořili nové a posílili existující očkovací místa a mobilní týmy. Prosíme všechny ambulantní lékaře a další zdravotníky, aby se do naší iniciativy zapojili a pomohli s očkováním ve svém regionu. Dále prosíme dobrovolníky nezdravotníky, kteří chtějí pomoci s logistikou a administrativou, ať se také zapojí,“ vyzvala. Zájemci se mohou hlásit na jejím webu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zároveň v neděli oznámil, že možnost registrovat se na posilující dávku po pěti měsících od ukončené vakcinace získají lidé nad 60 let a chronicky nemocní už od pondělí.

První omikron v Česku

Mezi lidmi, kteří jsou nyní nakaženi koronavirem, je s největší pravděpodobností i žena, u které se potvrdila varianta omikron. Sekvenační analýza u ženy, která se vrátila z africké Namibie, variantu omikron potvrdila na 90 procent, řekl v sobotu večer mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Zcela kompletní bude sekvenace zřejmě v pondělí.

Nová varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice, od soboty vláda kvůli ní nařídila občanům Česka a dalších zemí Evropské unie, kteří odtud i z dalších sedmi afrických zemí přicestují, povinné testy a nejméně desetidenní izolaci, a občanům třetích zemí zakázala vstup.

Šéf krajské hygienické stanice v Libereckém kraji Vladimír Valenta upřesnil, že žena vyhledala lékaře kvůli mírným zdravotním obtížím, ten jednak provedl test, jednak upozornil hygieniky, že byla v Africe. „Kromě antigenního testu, který vyšel pozitivně, byl ve spolupráci s nemocniční laboratoří zajištěn diskriminační PCR, který potvrdil vysoké podezření. To bylo následně potvrzeno ve spolupráci s národní referenční laboratoří a místní laboratoří sekvenačně,“ popsal.

Zdůraznil, že manželé, kteří se vraceli z Namibie, odcestovali z letiště vlastním autem a neměli pracovní kontakty. „Kontakty, které měli, byly jen rodinné,“ ujistil. Nakažená i její kontakty podle něj budou muset pobýt dva týdny v karanténě, a to bez možnosti zkrácení. 

Žena cestovala s dalšími osmi lidmi z Česka, kteří byli z Prahy, Středočeského a Olomouckého kraje.

Podle vědců nese varianta omikron „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější než varianta delta, která nyní v Česku dominuje.

Zatímco většina evropských zemí omezila vstup lidí cestujících z části Afriky, Švýcarsko zařadilo na seznam oblastí se znepokojivými mutacemi i některé evropské státy, kde se výskyt nové varianty potvrdil nebo na ni bylo podezření. Před začátkem zimní sezony je tedy po příjezdu do alpské země povinná desetidenní karanténa i pro cestující z Česka, a to včetně očkovaných. 

Vojtěch opatření proti covidu hájí, podle Havlíčka mohou přijít další

Kvůli rychlému šíření nyní převládající varianty platí v Česku od pátku nová opatření, vláda zejména zakázala vánoční trhy, omezila počet účastníků kulturních či sportovních akcí na tisíc, na oslavách či plesech se může sejít maximálně sto lidí. Restaurace musí zavírat v deset večer.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) – který byl sám pozitivně testován a je v izolaci – řekl v Otázkách Václava Moravce, že dopady aktuálních restrikcí budou patrné za deset až čtrnáct dní, potom by je chtěl vyhodnotit. Hájil zákaz vánočních trhů, na které se podle něj „často schází celé město“ a například na pražské trhy se lidé sjíždějí z celé republiky.

Vicepremiér v demisi Havlíček však v rozhovoru pro CNN Prima News nevyloučil, že končící kabinet zavede ještě přísnější opatření. V úvahu podle něj připadá, že by vláda omezila další akce, kde se shromažďuje větší počet lidí. Odmítl, že by hrozila úplná uzávěra.

„Snažíme se lockdownu vyhnout. Vir se nedá zastavit, lze jen chránit obyvatelstvo prostřednictvím očkování a snížit počet lidí, kteří končí v nemocnicích. Máme teď u nás nesmírně agresivní vir z jižní Afriky, přesto jsme neudělali nejtvrdší opatření jako na jaře, protože jsme v jiné situaci hlavně díky očkování,“ uvedl Havlíček. 

Kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN) na Primě i navržený nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce volali hlavně po důsledných kontrolách dodržování již vyhlášených opatření.

Do 15. prosince chce mít Vojtěch hotovou vyhlášku nařizující povinné očkování některým skupinám lidí. Mají jimi být lidé ve věku nad šedesát let, pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách, policisté, vojáci, hasiči a možná i zaměstnanci Vězeňské služby a zpravodajských služeb. Naopak povinnost nebudou mít učitelé.

Od pondělí se musí jednou týdně testovat všichni neočkovaní školáci i zaměstnanci. Testování ve školách se koná vždy na začátku týdne, zaměstnavatelé nemají stanovený jednotný den pro povinné testy, ale první kolo musí dokončit do 29. listopadu. 

Co se týče kompenzací pro podnikatele, jednání s profesními svazy budou podle večerního vyjádření Havlíčka pokračovat v pondělí. Řeší se více variant, sdělil po schůzce se zástupci podnikatelů. Nedělní jednání se podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy soustředilo na rychlou pomoc provozovatelům zrušených vánočních trhů. V pondělí by měla být tématem podpora pro nejmenší řemeslníky, kteří měli na vánočních trzích prodávat.

Demonstrace proti opatřením

Na pražské Letné se v neděli sešli příznivci stran, které se vymezují proti vládním protiepidemickým opatřením. Akce začala zhruba v půl druhé, vystoupili zástupci hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES a poté řečníci, kteří nesouhlasí se současným způsobem boje s epidemií.

Podle nich je nejdůležitější lidská svoboda, kterou stát pod záminkou boje s nemocí nepřípustně omezuje, vyjadřovali se proto proti očkování nebo vládním omezením. Předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková řekla, že opatření podle ní „porušují zákony a ženou nás zpět do totalitního režimu, který my jsme si už jednou zažili“.

Na akci krátce vystoupil také zpěvák Daniel Landa, dále bývalý poslanec Lubomír Volný, Libor Vondráček ze Svobodných, předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš, místopředseda Akce D.O.S.T. Michal Semín a další řečníci.

Kromě stánků politických hnutí či stran byl na Letné také stánek s pivem, u kterého se tvořila fronta na desítky metrů, i když podle vládních opatření se od pátku nesmí pít alkohol na veřejnosti. Policisté účastníky také upozornili, že mají dodržovat protiepidemická opatření pro veřejná shromáždění, tedy mít zakryté dýchací cesty – což neměli – a zachovávat rozestupy. Účastníci protestu se tomu vysmáli. Shromáždění skončilo před 17:00.