Země je přecitlivělá kvůli Babišovi. Neudělal jsem nic nelegálního, hájí se Michalik

Interview ČT24: Věslav Michalik (zdroj: ČT24)

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se již nechce stát ministrem průmyslu a obchodu v nové vládě. Jeho podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale dávat politickým konkurentům do ruky bič, řekl v pořadu Interview ČT24, kde odpovídal na otázky Zuzany Tvarůžkové.

„Ráno jsem kontaktoval svoje kolegy s tím, že si myslím, že to je nelepší řešení v této situaci. I v té neznámé situaci, ve které jsme s prezidentem republiky. Aby třeba kvůli tomu nedošlo k prodlužování sestavení vlády,“ tvrdí Michalik. Jeho spolustraníci ho prý ve funkci udržet chtěli.

„Země je kvůli Andreji Babišovi a tomu, co se tady osm let dělo, že je trestně stíhaný a obviněný, přecitlivělá na tyto záležitosti. Nechtěl jsem dávat našim politickým konkurentům, hnutí ANO, do ruky nějaký bič, kdy by mohli říkat, podívejte se, vždyť je to stejné,“ vysvětluje svoje rozhodnutí Michalik.

Starostové jsou podle něj schopní rychle navrhnout dalšího kandidáta. Celostátní výbor o tom bude rozhodovat v neděli večer, uvedl.

Nevěděl jsem, na co se novináři budou ptát

Pochybnosti o Michalikově podnikání se objevily v několika médiích. Deník N v pondělí napsal, že jeho někdejší firma si v minulosti půjčila přes kyperskou společnost Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (přibližně 117 milionů Kč).

V rozhovoru Michalik popřel, že by tyto transakce byly nelegální. „Kypr není daňový ráj, Kypr je členskou zemí Evropské unie, ve které platí úplně stejná pravidla jako dneska v České republice. Nejsou to Panenské ostrovy nebo Bahamy,“ porovnává.

Že Lowfield Investments patří jeho manželce, ale nejprve zatajoval. „Přece nebudu odpovídat za ní, když jsem to s ní nekonzultoval. Je úplně lidské, že když hovořím o nějaké další osobě, tak bych se jí měl aspoň zeptat, jestli je v pořádku, že tu informaci sdělím,“ hájí se Michalik s tím, že nevěděl, na co se ho novináři Deníku N chtějí ptát, a nestihl se proto připravit.

Předsednictvo STAN podle Michalika o jeho předchozích aktivitách vědělo. Do budoucna by se ale mělo na podobné situace lépe připravit. „Možná budeme mnohem více obezřetní z pohledu vyhodnocení toho, co by mohlo kandidáta potkat z hlediska lustrace ze strany novinářské obce a veřejnosti,“ dodal.