Z profesora politologie premiérem. Petr Fiala je třináctým předsedou vlády České republiky

Několik týdnů po říjnových volbách se stal premiérem předseda ODS Petr Fiala. Bývalý rektor Masarykovy univerzity byl ministrem školství ve vládě Petra Nečase (ODS) a místopředsedou Poslanecké sněmovny. Nyní bude stát v čele vlády koalic SPOLU a PirátiSTAN, která má mít osmnáct členů. „Chceme vyvést Česko z několika krizí, do kterých se dostalo, a to krize zdravotní, ekonomické a hodnotové,“ prohlásil Fiala při podpisu koaliční smlouvy.

Petra Fialu jmenoval premiérem prezident republiky Miloš Zeman na zámku v Lánech. Předseda ODS a lídr koalice SPOLU složené ještě z KDU-ČSL a TOP 09 bude nyní čekat na to, až prezident jmenuje navržené členy jeho budoucího kabinetu. 

Sedmapadesátiletý nastupující premiér je poslancem od roku 2013. Ještě předtím působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Nečase, než se v květnu 2012 stal jako nestraník ministrem školství v jeho vládě. V čele úřadu tehdy nahradil Josefa Dobeše (Věci veřejné), kterého během ani ne dvouleté vládní éry provázela řada afér.

Vládní angažmá Petra Fialy ukončil až pád vlády v červenci 2013. Ve volbách pak vedl bezpartajní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji a v listopadu rovněž do strany vstoupil. Už v lednu 2014 se stal jejím předsedou. 

Ačkoli byl členem strany v době svého zvolení teprve krátce, podle svých slov s občanskými demokraty ideově spolupracoval už od první poloviny devadesátých let. Do jejího čela však nastoupil v době, kdy ve volbách dosáhla vůbec nejhoršího výsledku v historii. 

Záchranit partaj, která ve sněmovních volbách v roce 2013 získala 7,72 procenta hlasů a skončila pátá, chtěl Fiala především návratem k pravicovému programu.  

Politologická specializace

Politickému angažmá Petra Fialy předcházela hlavně dlouholetá pedagogická kariéra. Poté, co v roce 1988 absolvoval obor český jazyk a literatura a dějepis na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Filozofická fakulta Masarykovy univerzity), působil jako historik v Muzeu Kroměřížska a redaktor Lidové demokracie nebo nakladatelství Atlantis. 

Po roce 1989 ale patřil mezi první akademiky v Česku, kteří se začali věnovat politologii. Jeho specializací je dodnes zejména srovnávací politologie a evropská politika.

V roce 2002, šest let po získání docentury, byl Fiala jmenován prvním profesorem tohoto oboru v České republice. Je autorem či spoluautorem monografií a více než dvou stovek odborných studií. K těm nejznámějším patří Evropská unie (2003, 2009), Evropský mezičas (2007, 2010), Politický extremismus a radikalismus v České republice (1996), Katolicismus a politika (1996) či Teorie politických stran (1998, 2009).

Fiala vyzval k jednotnosti ODS a požádal o silný mandát (Volební kongres strany, 2014) (zdroj: ČT24)

V univerzitní hierarchii prošel řadou funkcí, například spoluzakládal katedru politologie na Masarykově univerzitě v Brně, byl ředitelem Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity (1996 až 2004). Poté, co krátce vedl Fakultu sociálních studií, působil v letech 2004 až 2011 jako rektor Masarykovy univerzity.

Vedle toho vedl Českou konferenci rektorů (2009 až 2011) a až do svého jmenování ministrem školství byl do května 2012 devět měsíců prorektorem zmíněné brněnské univerzity.

V čele pětikoalice

Pod Fialovým vedením skončila ODS ve sněmovních volbách v roce 2017 druhá se ziskem 11,32 procenta hlasů. Od listopadu téhož roku byl po celé volební období místopředsedou sněmovny, čemuž ovšem předcházely dva neúspěšné pokusy o zvolení v tajném hlasování. 

Zástupcům nejsilnějšího hnutí ANO se příčilo, že blok čtyř středopravicových stran včetně ODS odmítal volbu Radka Vondráčka (ANO) do čela komory. Ve třetím kole ale nakonec získal 116 hlasů. 

Do letošních sněmovních voleb kandidoval Petr Fiala jako jeden z lídrů koalice SPOLU. Ta vznikla před rokem spojením trojice středopravicových opozičních stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Letošní volby vyhrála nejtěsnějším rozdílem v historii právě koalice SPOLU. Se ziskem 27,8 procenta hlasů získala 71 mandátů v dolní komoře.

Fiala po vítězství ve volbách 2021: Je čas začít pracovat na změně, kterou jsme voličům slíbili (zdroj: ČT24)

Už po vyhlášení výsledků voleb podepsali zástupci SPOLU memorandum s koalicí Pirátů a Starostů o vůli vytvořit společně většinovou vládu a od 13. října začali oficiálně jednat o kabinetu. 

S koaliční smlouvou a programovým prohlášení souhlasila obě uskupení 2. listopadu, následně to schválilo vedení jednotlivých stran. Fialův kabinet má mít osmnáct členů, o tři více, než měla předchozí Babišova vláda, a budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace.

ODS obsadí pět ministerstev (financí, dopravy, spravedlnosti, obrany a kultury). STAN bude mít ministry vnitra, školství, průmyslu a pro EU, Pirátům připadnou ministerstva pro místní rozvoj, zahraničí a ministr pro legislativu. Lidovci a TOP 09 by měli mít ministerstva práce, zemědělství a životního prostředí, respektive zdravotnictví a ministra pro vědu a výzkum.

Petr Fiala je třetím nejstarším premiérem v historii samostatné České republiky. Ve vyšším věku se funkce ujali jen Andrej Babiš (ANO), kterému bylo při obou jmenováních třiašedesát let, a předseda úřednické vlády z let 2009 až 2010 Jan Fischer, tomu bylo osmapadesát. 

Od roku 1992 je Petr Fiala ženatý, má tři děti.