Vláda odložila rozhodnutí ohledně uznávání antigenních testů, zpřísnění projedná ve čtvrtek

Brífink po jednání vlády v demisi z 15. listopadu (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi se po tříhodinovém pondělním jednání nedohodla na zpřísnění proticovidových opatření. Na tiskové konferenci to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zvažuje se podle něj více možností, mezi nimi ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, ale i takzvaný bavorský model, kde se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský, který omezuje neočkovaným i volný pohyb. Kabinet se znovu sejde ve čtvrtek, resort zdravotnictví má předložit rozpracované varianty.

Původně ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že po dohodě s poradním AntiCovid týmem koalic SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN navrhne jen opatření, podle kterého by nebylo možné se prokazovat antigenními, ale pouze PCR testy na covid-19. „Vedla se debata v tom směru, jestli je to vzhledem k epidemické situaci dostatečné,“ řekl po jednání vlády.

Premiér v demisi doplnil, že na čtvrtek ráno svolá Radu vlády pro zdravotní rizika. Jednat s AntiCovid týmem ale znovu nechce. Podle něj jsou jeho odborníci, například vakcinolog Roman Chlíbek, i v radě. „Bez ohledu na to, co nám řekne AntiCovid tým, my to musíme udělat. Je to naše zodpovědnost,“ dodal Babiš. Podle Vojtěcha je otázkou, jestli s opatřeními čekat na soulad s nastupující vládou, ale debata se ještě povede.

Do čtvrtka musí podle něj resort podrobně rozpracovat tři předložené varianty. „Ministerstvo zdravotnictví musí zanalyzovat hlavně různé právní aspekty,“ dodal Babiš. Podle něj jsou i legislativní názory, že na takzvaný rakouský model s lockdownem neočkovaných by nestačil pandemický zákon, ale byl potřeba nouzový stav.

Opatření týkající se testů je jediným krokem, který přineslo jednání stávajícího kabinetu s AntiCovid týmem - ten naopak nesouhlasil se zavedením rakouského modelu.

Vojtěch: Cílem je proočkovanost

Premiér v demisi zároveň zopakoval, že jediným řešením epidemie je očkování. „I když počet hospitalizovaných samozřejmě nedosáhl zatím počtů, které jsme měli minulý podzim, tak situace je velice vážná,“ zdůraznil.

Také Vojtěch připomněl, že situace se zhoršuje. To, že nárůst těžkých případů neroste stejně výrazně jako počet těch pozitivních, přičítá očkování. „Je naprosto mimo jakoukoliv debatu, že očkování nám chrání jednotky intenzivní péče před větším zahlcením. Ale otázka je, jak se situace bude vyvíjet v následujících týdnech. To nikdo není přesně schopen říci na sto procent. Proto budeme nyní rozpracovávat varianty řešení opatření, která by ještě více šla k cíli – co nejvyšší proočkovanosti naší populace,“ sdělil.

V současné době je očkovaných 59,9 procenta české populace a zhruba 68 procent lidí nad 12 let, pro které je teď vakcína schválená. Podle Vojtěcha je stále 1,5 milionu neočkovaných lidí ve věku 19 až 65 let.

Vláda by ve čtvrtek mohla spolu s úpravou uznávání testů zavést kompenzační programy pro firmy. Programy jsou připravené, musí se na nich ale shodnout profesní svazy a budoucí vláda, řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, dodal.

Míra veřejné podpory v regionech

Vláda také schválila úpravu nařízení, podle které regiony Severovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko budou mít od roku 2022 do roku 2027 v rámci pravidel pro investiční pobídky nárok na základní míru veřejné podpory 30 procent. Region Severozápad bude mít nárok na 40 procent a oblasti Střední Čechy, Jihozápad a Jihovýchod 15 až 25 procent. Praha na regionální podporu nárok mít nebude.

Stávající mapa regionální podpory platí do konce letošního roku a podle ní mají všechny regiony ČR, s výjimkou Prahy, povolenou míru veřejné podpory 25 procent.

Změna reaguje na rozhodnutí Evropské komise z letošního července, kterým byla schválena nová mapa regionální podpory České republiky na období 2022 až 2027. Mapa definuje, které regiony jsou způsobilé pro regionální podporu a na základě jakého článku Smlouvy o fungování Evropské unie. Rovněž je zahrnuta do systému investičních pobídek. Pro každý členský stát EU je mapa schvalována samostatným rozhodnutím Evropské komise.

Regiony Severovýchod, Severozápad, Střední Morava a Moravskoslezsko jsou podle materiálu oblasti, kde je HDP na obyvatele nižší nebo rovno 75 procentům průměru Evropské unie. Oblasti Střední Čechy, Jihozápad a Jihovýchod mají HDP na obyvatele nad 75 průměru EU. Z toho se pak odvíjí výše podpory.