Třetí den v řadě přibylo přes deset tisíc nakažených. V moravských nemocnicích bude pomáhat armáda

Třetí den v řadě přibylo v Česku přes deset tisíc potvrzených případů covidu-19. Ve čtvrtek jich bylo 10 395. Týdenní incidence stoupla nad šest stovek. Činí 614 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel, ve čtvrtek to bylo 596 nakažených na sto tisíc obyvatel. Počet lidí, kteří nově přicházejí kvůli covidu-19 do nemocnic, se v posledních dnech snižuje, přesto zejména na Moravě je situace v nemocnicích problematická, některé požádaly o pomoc armádu.

Na počátku týdne vykazovaly nemocnice kolem pěti stovek nových hospitalizací denně. Ve čtvrtek jich bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví 278, což je zhruba poloviční hodnota. Z nově hospitalizovaných bylo 56 procent neočkovaných. Mírně poklesl i celkový počet lidí, kteří jsou s covidem-19 v nemocnicích, a to na 3557. V těžkém stavu je 545 z nich. Ministerstvo občas údaje o hospitalizacích zpětně doplňuje, přesto nynější čísla naznačují, že je nápor na nemocnice poněkud mírnější než počátkem týdne.

Moravské nemocnice omezují péči. V těch menších vypomůže armáda

Situace se ale liší napříč republikou. Zejména na Moravě je hospitalizovaných pacientů velké množství, nemocnice musí omezovat péči. Učinily tak například i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, Fakultní nemocnice Brno a olomoucká fakultní nemocnice a nyní některé z nich požádaly o pomoc armádu. Ta rozhodla, že na pomoc zdravotníkům pošle čtyři desítky vojáků.

Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková upřesnila, že budou pomáhat v nemocnicích a také domovech pro seniory v Olomouckém a Zlínském kraji, konkrétně v nemocnicích v Prostějově, Přerově, Šternberku, Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí a Vsetíně a v domově pro seniory Komárov u Šternberka.

„Bude se jednat o pomocné práce, jako je polohování, pomoc s hygienou či odběrem stravy. V sociálních zařízeních budou vojáci vedle pomocných prací pomáhat s úklidem nebo provozem na recepci,“ doplnila mluvčí armády Vlastimila Cyprišová.

I tak ale budou nemocnice na Moravě omezovat péči dál. Svatoanenská nemocnice omezí od pondělí na polovinu plánované operace napříč všemi chirurgickými obory, Fakultní nemocnice Brno jich odřekne třetinu. „Obávám se, že v příštím týdnu budeme muset utlumit operativu ještě více,“ poznamenal ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba. Ve FN Brno je podle něj přes 130 pacientů s covidem-19. „Nárůst je v posledních dnech veliký,“ podotkl.

O něco méně než v předchozích dnech stouplo po čtvrtku incidenční číslo. Dostalo se nad šest stovek, zvýšilo se z 596 na 614 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní. V předchozích dvou dnech rostla vždy zhruba o čtyři desítky. V absolutních číslech je ale třetí den v řadě nárůst více než desetitisícový. Potvrdila se nákaza 10 395 lidí, což je o tři tisíce méně než ve středu, ale o necelé dva tisíce více než minulý čtvrtek. Z pozitivně testovaných bylo 65 procent neočkovaných. 

Luděk Berec z Centra pro modelování biologických a společenských procesů předpokládá, že vzhledem k vývoji epidemie z posledních týdnů se v tom následujícím dostanou počty nakažených na roveň vrcholů z loňského podzimu a letošního jara. Tehdy bylo denně až sedmnáct či osmnáct tisíc potvrzených případů.

„Kdyby to tak bylo, tak by to znamenalo, že na přelomu listopadu a prosince se v nemocnicích dočkáme více než osmi tisíc případů, což bude odpovídat vrcholu loňské podzimní vlny,“ dodal. Obává se, že bez rychle zavedených a účinných opatření tomu již nepůjde zabránit.

Nejrychleji se covid šíří na Moravě a v jižních Čechách

Nákaza se nejrychleji šíří na Moravě a také v jižních Čechách. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové přitom napomohlo testování ve školách ve většině jihočeských okresů ještě zabránit ještě většímu počtu nakažených. „V tomto týdnu jsme už na 160 potvrzených případech dětí, které by infekci jinak šířily skrytě ve svém okolí nejen ve škole, ale především v rodinách. Naše zjištění tak jednoznačně potvrzují smysluplnost testování ve školách jako jedné z cest, jak brzdit dynamiku podzimní vlny,“ uvedla.

Z krajů je ale nejvyšší týdenní incidence v Olomouckém kraji s 982 případy na sto tisíc obyvatel, z okresů na Šumpersku s 1185 nakaženými na sto tisíc obyvatel za týden a Prostějovsku, kde přibylo za sedm dní o tři případy na sto tisíc obyvatel méně. Přes tisíc nově infikovaných na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden i na Strakonicku (1011) a Olomoucku (1001). V Čechách je kromě Jihočeského kraje relativně nejvíce nakažených na Plzeňsku, Kolínsku a na Praze-východ zhruba se sedmi sotvkami potvrzených případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

Epidemie sílí i v oblastech, kde je relativně nejnižší počet nakažených. V Karlovarském kraji bylo za poslední týden pozitivně testováno 605 lidí, minulý týden jich bylo 423, nárůst je tedy téměř poloviční. Ještě výrazněji narostl počet případů oproti předchozímu týdnu v Královéhradeckém kraji – z 1311 na 2089 za sedm dní.

Pomoc Lotyšsku

Přestože se Česko samo potýká s rostoucím počtem nakažených i lidí, kteří jsou kvůli covidu-19 v nemocnici, dokázalo shromáždit humanitární pomoc pro Lotyšsko, které je momentálně nákazou zasažené ještě více. Do Rigy vypravili hasiči zásilku 90 plicních ventilátorů a 32 pacientských monitorů.

Mluvčí záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru Jana Urbancová uvedla, že by do Lotyšska měla zásilka dorazit v sobotu. Předseda Správy státních hmotných rezerv ujistil, že zásoby přístrojů, které hasiči vezou do Lotyšska, jsou v Česku dostatečné a dar nijak neohrozí zajištění zdravotní péče v českých nemocnicích.

Podle Švagra se ukazuje, jak důležitá je humanitární pomoc a podpora mezi zeměmi zasaženými covidem-19. Lotyšskou žádost o neinvazivní plicní ventilátory a monitory s příslušenstvím už dříve projednal Ústřední krizový štáb.

Cestování: Andorra a Baleáry budou ve vysoce rizikové kategorii, Česko se dostane na německý seznam

Ministerstvo zdravotnictví vydalo novou mapu cestovatele, která bude platit od pondělí. Do horší kategorie se přesouvají Andorra, Baleárské ostrovy, Maďarsko, Nizozemsko a Řecko. Poslední tři zmíněné země se přesunou do nejhorší kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, ale proti stávající kategorii vysoce rizikových států pro cestující nic nezmění.

Andorra a Baleáry budou nově mezi zeměmi s vysokým rizikem nákazy. Cestující, kteří nejsou očkovaní nebo nemají doklad, že covid-19 v posledním půlroce prodělali, budou muset splnit přísnější podmínky než dosud. Při příjezdu veřejnou dopravou musí mít předem negativní test na koronavirus a mezi pátým a čtrnáctým dnem po příjezdu musí ještě na PCR test. Dosud jim stačilo podstoupit po příjezdu antigenní test.

Mezi státy se středním rizikem infekce covidem-19 bude od pondělí patřit Malta a také Kanárské ostrovy. Přesunou se z nejlepší zelené kategorie, ale pro neočkované cestující se po příjezdu do Česka nic nezmění – v obou kategoriích platí požadavek na podstoupení antigenního testu. 

Seznamy rizikových zemí nevydávají pouze české úřady. Obdobný, i když jednodušší seznam existuje v Německu. Má dvě kategorie – území s vysokým rizikem nákazy a oblast s výskytem mutací. S účinností od neděle bude mezi zeměmi s vysokým rizikem nákazy i Česká republika – objevila se na nově vydaném seznamu Institutu Roberta Kocha.

Kdo pojede do Německa, bude muset vyplnit příjezdový formulář. Doloží-li s ním i certifikát o očkování či prodělané nemoci, nevztahují se na něj další omezení, v opačném případě musí nejméně na pět dní do karantény. Do karantény musí i neočkované děti. Omezení se netýká tranzitu ani návštěv Německa, které jsou kratší než 24 hodin.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených se v pátek ráno sešla vláda v demisi a schválila další plošné testování ve školách. V příštím týdnu by chtěla schválit i omezení uznávání testů jako dokladu o bezinfekčnosti. Výhrady proti tomu však mají politici vznikajícího nového kabinetu. S jejich zástupci jednal dopoledne ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO), výsledek jednání však neozřejmil s tím, že čeká na písemné stanovisko druhé strany. V úvahu stále připadá i možnost, že se testy budou v restauracích či na hromadných akcích dál uznávat, ale pouze ty vyhodnocené metodou PCR.