Stát ztratil liberalizací kontrolu nad trhem s energiemi. Je to absolutní selhání, myslí si Konečná

Kateřina Konečná byla hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Liberalizace trhu s energiemi byla zásadní chybou, na kterou doplácí v Česku miliony lidí, tvrdí šéfka komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná. Podle ní se kvůli tomu řada klientů dodavatelů elektřiny a plynu, kteří skončili, ocitla v situaci, kdy řeší, z čeho nyní zaplatí vysoké zálohy. Europoslankyně je přesvědčená, že stát by jim měl okamžitě pomoci, protože klienti takových firem netušili, že jdou do rizika. Konečná byla hostem Interview ČT24.

„To, k čemu došlo na trhu energií, je absolutní selhání celého systému a velkou odpovědnost za to nese i vláda České republiky a myslím si, že bychom se velmi podrobně měli podívat na to, jakou odpovědnost za to nese Energetický regulační úřad,“ prohlásila Konečná. 

Klienti zkrachovalých firem nemuseli podle Konečné tušit, že jdou do rizika, když šli za nižšími cenami. „Možná jim nikdo nevysvětlil, že je možné, že to prostě spadne. Všichni víme, jakým způsobem Bohemia Energy postupovala ve svém začátku. Já sama jsem řešila jako poslankyně řadu vypovědí jejích klientů. Ti jejich zástupci se chovali k lidem odporně,“ popsala Konečná. Vždy prý tvrdila, že je to problematická firma.

Za hlavního viníka Konečná označila stát, který se zbavil jakékoliv účasti v energetických společnostech. „Celé to kasino se roztočilo přesně ve chvíli, kdy jsme ten trh liberalizovali, kdy jsme nad ním ztratili absolutní kontrolu, kdy jsme vlastně vůbec neřekli, jakým způsobem tam má být nějaká záchrana brzda, a jenom jsme se točili prostě v kruhu a říkali jsem si, ta kulička spadne na červenou nebo černou,“ doplnila europoslankyně.  

Společný evropský trh?

Konečná si myslí, že je naštěstí dobře, že Evropská unie zatím trh s energiemi nesjednotila. „Já bych si to v žádném případě nepřála, aby mi švédští kolegové vykládali, jak z této krize ven, já si nemyslím, že by to bylo správné řešení,“ dodala. Upozornila na to, že členské státy dostaly doporučení, jaké nástroje mohou použít, aby v dané situaci ihned lidem pomohly. 

Vláda schválila novelu zákona, která od začátku příštího roku umožní snížit u energií sazbu daně z přidané hodnoty na nulu. Musí se na tom ale domluvit právě s Evropskou unií. Podle Konečné ale nulová sazba není možná a označila to za nesmyslný krok a marketingový tah.

„To je bez šance podle vyjádření řady kolegů z jiných zemí. Na druhou stranu bych byla daleko radši, kdyby vláda přišla s něčím, co šanci má a k čemu sama Evropská komise vyzývá, a to je to pětiprocentní snížení. Určitě je to také z jedna cest, která může pomoci,“ podotkla. Podle Konečné vláda není tak hloupá, aby si myslela, že nulová sazba v EU projde.

Šéfka KSČM si zároveň myslí, že by nejvíc pomohlo zastropování cen energií na úroveň roku 2020 plus 25 procent. „Lidé by věděli, že mají nějakou reálnou cenu elektrické energie, kterou jsou schopni uhradit, protože jsou na to připraveni,“ upozornila.