Varování před moravským tornádem bylo podhodnocené, uvedli meteorologové

Studio ČT24: Rozhovor s meteorologem Petrem Münsterem, jedním z autorů souhrnné zprávy o tornádu (zdroj: ČT24)

Výstrahy před červnovým ničivým tornádem v Jihomoravském kraji vyhodnotili meteorologové po čtyřech měsících jako částečně úspěšné. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v souhrnné zprávě sdělil, že sice předpověděl výskyt bouřek doprovázených nebezpečnými jevy, stupeň nebezpečí ale zůstal podhodnocený. Potvrdil také, že v červnu šlo o tornádo kategorie F4 na Fujitově stupnici s nárazy větru dosahující až 420 kilometrů za hodinu.

Souhrnná zpráva také uvádí, že tornáda s jednoznačným určením místa a času nelze předpovídat. Oficiální vyhodnocení úřadu se zabývalo podmínkami pro vznik tornáda a vyhodnocením výstrah. 

Šetření potvrzuje, že svou intenzitou a trváním se tornádo z 24. června zařadilo mezi nebezpečné meteorologické jevy, které se v Evropě vyskutují velmi vzácně.  

S intenzitou v kategorii F4 šlo podle zprávy o dosud nejsilnější evidovaný jev tohoto druhu na českém území. Zemřelo při něm šest lidí a poničeno zůstalo dvanáct stovek budov, z nichž dvě stě muselo jít k zemi. 

Výstraha byla podhodnocená o dvě kategorie

ČHMÚ uvádí, že výstrahy vydané pro Jihomoravský kraj na 24. června byly jen částečně úspěšné. Předpověděly sice výskyt bouřek spojených s nebezpečnými jevy, celková výstraha z 23. června ale byla podhodnocená o dvě kategorie stupně nebezpečí, u aktualizovaných výstrah z následujícího dne pak o jeden stupeň. 

„Předpovědní výstraha vydaná kolem poledne dne 24. 6. 2021 varovala před velmi silnými bouřkami (stupeň nebezpečí 2), zejména proto, že se nepředpokládaly extrémní projevy bouří, konkrétně obřích krup, navíc na tak velké ploše území České republiky,“ vysvětluje zpráva.

Meteorologové potvrzují, že tornádo se vymykalo běžným kritériím natolik, že bylo velmi obtížné ho zařadit do systému výstrah. Podle zprávy byla pravděpodobnost vzniku silného tornáda sice nízká, ale nebyla nulová. 

ČHMÚ: Čas ani místo výskytu tornáda ještě nejde předpovídat

„Parametry vhodné pro tornadogenezi byly obecně příhodnější až ve večerních hodinách, jejich hodnoty však byly velmi prostorově proměnlivé a předpověď potenciálu silného tornáda tak byla nejednoznačná,“ upozorňuje zpráva.

Vyplynulo z ní také, že výstrahy v podobě nebezpečných jevů v silných bouřkách vydali i meteorologové na Slovensku, v Polsku a Rakousku, tornádo ale nepředpovídali. Před rizikem vzniku tornád varoval Evropský experiment pro předpověď bouří ESTOFEX, ale nad Slovenskem.

ČHMÚ připomíná, že výskyt tornád v Evropě byl velmi dlouho podceňovanou hrozbou. „I zde se setkáváme s případy, kdy silné tornádo zasáhne obydlenou oblast či přímo části obcí a měst,“ konstatuje zpráva s tím, že silné tornádo se může objevit i několikrát za desetiletí.