Situace v Česku se zhoršuje. Koronavirus se šíří nejrychleji od loňského října

Koronavirus se šíří nejrychleji od loňského října (zdroj: ČT24)

Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření nemoci covid-19, v sobotu znovu překonalo rekord od začátku loňského října. Z páteční hodnoty 1,79 stouplo na 1,96. V pátek přibylo v Česku 4224 nakažených koronavirem, což bylo nejvíce za den od 13. dubna. Nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl opět více než dvakrát vyšší než ve stejný den v předchozím týdnu.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Reprodukční číslo je nyní nejvyšší nejméně od 1. října 2020. Uvádí, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Aktuálně je téměř na dvojnásobku kritické hodnoty jedna, která znamená zrychlování šíření covidu-19. Nad jedničkou je reprodukční číslo nepřetržitě od konce letošního srpna.

Skokově oproti předešlému pátku vzrostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, a to o skoro dvě třetiny na 834. Úmrtí lidí s covidem-19 bylo jen za posledních sedm dní zaznamenáno 62, což je o 18 zemřelých více než za celé září.

Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnicích, je nyní nejvyšší od 24. května. Vážně nemocných je ze všech hospitalizovaných podle ministerstva 123 lidí. Množství těžkých případů také vytrvale roste, ale nárůst je mírnější než u celkového počtu hospitalizovaných. Oproti předchozímu pátku je vážně nemocných asi o třetinu více.

Většina nakažených neočkována

Počty nově nakažených, hospitalizovaných a zemřelých prudce rostou celý týden. Ještě na začátku září se denní nárůsty množství nakažených pohybovaly pouze kolem dvou až tří stovek, hospitalizovaných bylo jen kolem šedesáti a počty zemřelých za týden se pohybovaly v jednotkách.

Většinu nově nakažených, hospitalizovaných i zemřelých od začátku října tvoří podle ministerstva neočkovaní lidé. Z nově nakažených za říjen nebyly očkovány tři čtvrtiny, z hospitalizovaných starších 16 let zhruba dvě třetiny a ze zemřelých více než polovina. Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno zhruba 1,73 milionu případů covidu-19. Zemřelo 30 608 nakažených.

Primář: Pokud dostanete covid, ptejte se lékaře na kapačku s protilátkami

Předseda Společnosti infekčního lékařství a primář oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý není aktuálním nárůstem počtu nových případů covidu překvapen. „Očekávali jsme to, čtyřicet procent obyvatel České republiky není očkováno. Přes určitou promořenost máme další vlnu,“ uvedl.

Na druhou stranu jsou však české nemocnice na tuto situaci podle něho již dobře připraveny. „Aktivovaly pandemické štáby, scházíme se, plánujeme, jaké nové covidové oddělení a lůžka kde a kdy otevřeme, máme to už nacvičeno z předchozích dvou vln. A věříme, že zůstaneme na nižších číslech než minule,“ řekl pro ČT.

K dispozici jsou podle něho také nové postupy a léčebné možnosti, ty již byly rozeslány všem lékařům do nemocnic. „Jde o návody a manuály, jak mají postupovat, jak správně diagnostikovat a léčit pacienty. Věříme, že se nám podaří zachránit mnohem více životů než před rokem,“ dodal.

Zároveň taky upozornil, že aktuálně je k dispozici kromě očkování ještě další lék, který může lidem s koronavirem výrazně pomoci, a to monoklonální protiláky. „Pokud dostanete covid, tak se ptejte svého lékaře na kapačku s protilátkami. Protože ty obalí klíč, který zasunuje virus do buňky, a on se do zámku nedostane, nepronikne do buňky a může vám to zachránit život, můžete se vyhnout nemocnici, ventilátoru. A je to i cesta, jak můžeme ulevit nemocnicím a dosáhnout toho, aby se do nich dostalo podstatně méně lidí než před rokem,“ doplnil.

Vysoká incidence na jihu Čech

Zároveň s denními nárůsty množství nakažených se výrazně zvyšuje i incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel. K sobotě toto číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření, stouplo z pátečních 154 případů na 176. Číslo roste ve všech krajích a Praze. Nejvyšší je s 275 případy stále v Moravskoslezském kraji a nejnižší s 62 případy v Královéhradeckém kraji.

V některých okresech už dokonce incidenční číslo překonalo hranici tří stovek, nejvyšší je se 405 případy na Českobudějovicku. V poslední době se zvyšují rovněž počty testovaných. V pátek v minulém týdnu bylo provedeno zhruba dvaatřicet tisíc PCR testů a pětaosmdesát tisíc antigenních, kdežto tento týden v pátek asi pětačtyřicet tisíc PCR a sedmaosmdesát tisíc antigenních testů.

Jak prudce roste počet nově nakažených a zvyšuje se množství testů, tak také stoupají podíly nově odhalených případů nákazy na počtu testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,61 procenta za předchozí pátek na 1,47 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 3,24 na 5,67 procenta.

Stoupají však v posledních dnech také denní počty očkovaných proti covidu. Za pátek bylo v Česku naočkováno přes 29 800 lidí, zhruba dvakrát více než před týdnem. Je to nejvíce očkovaných za den od 27. srpna. Předtím zájem o očkování několik měsíců prudce klesal. Celkem bylo od loňského začátku očkování proti covidu podáno zhruba 12,06 milionu dávek vakcín a zhruba 6,05 milionu lidí bylo plně naočkováno.