Babiš hrozí prezidentovu kancléři odvoláním. Podle Mynáře to může udělat jedině Zeman

Premiér Babiš vyzval kancléře Mynáře k rezignaci (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny z titulu premiérské funkce provedl sám, řekl v úterý dopoledne serveru iDNES.cz. Mynář reagoval slovy, že jediný, kdo ho může odvolat, je Miloš Zeman. Dále se k Babišově výzvě odmítl vyjádřit. Odstoupit nehodlá.

„Nejlepší pro zklidnění situace, aby veřejnost i koalice neměla pocit, že někdo ovládá pana prezidenta, by byla rezignace pana kancléře,“ řekl Andrej Babiš České televizi. V rozhovoru pro iDNES.cz premiér řekl, že aktivita vedoucího prezidentské kanceláře „je neadekvatní a nepřijatelná“. Míní, že pokud Mynář věděl, že prezident Zeman nyní nemůže vykonávat funkci, neměl zvát do nemocnice předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ani pořádat pondělní tiskovou konferenci, míní Babiš. Dodal, že Mynáře zatím přímo neoslovil a ani se k tomu nechystá.

Vratislav Mynář prohlásil, že se k výrokům jednotlivých politiků nebude vyjadřovat, je však přesvědčen, že odvolat jej může jediný člověk. „Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,“ uvedl. Podle agentury ČTK vedoucí prezidentské kanceláře ani neodstoupí.

Na další otázky České televize vedoucí kanceláře neodpověděl. „Všechno, co jsem měl říct v souladu s tím, co mně povolili právní zástupci Kanceláře prezidenta republiky, jsem sdělil,“ řekl. Dodal, že odpoví, „pokud se změní situace, která se zatím nezměnila“.

UDÁLOSTI: Premiér vyzval Vratislava Mynáře k rezignaci (zdroj: ČT24)

Kulhánek vyzval Nejedlého, aby vrátil diplomatický pas

Premiér také doplnil, že podle něj nemá mít poradce prezidenta Martin Nejedlý diplomatický pas. V rozhovoru pro Rádio Impuls zmínil, že aktivitu k odebrání pasu by měl vyvinout ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Ten v úterý odpoledne vyzval Nejedlého, aby do sedmi dnů diplomatický pas vrátil. Pokud tak neučiní, pas bude zneplatněn.

„Je nepravděpodobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty. Pokud do sedmi dnů diplomatický pas nevrátí, tak bude zneplatněn,“ napsal Kulhánek.

Nejedlý Deníku N řekl, že mu diplomatický pas nikdy nepomohl k ničemu jinému, než že nemusel stát sám fronty na víza, když cestoval s prezidentem. „Odevzdám ho, když mi to napíšou, do té doby to ale dělat nebudu,“ uvedl.

Pětapadesátiletý Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

Článek 66

S aktivací článku 66 by ale Babiš ještě počkal. „Pokud je pan prezident devět dní v nemocnici a léčí se, není teď jeho role na stole, tak by měla koalice počkat,“ myslí si o případné snaze převést pravomoce prezidenta Babiš.

To by se podle něj mělo řešit až v momentě, kdy se ustanoví nová sněmovna a vláda podá demisi. Když Babiš viděl prezidenta Zemana naposledy v neděli 10. října po volbách, byl prý před převozem do nemocnice při vědomí, pouze unavený.

Obdobně se ohledně Mynáře vyjádřil i lídr koalice SPOLU a předseda ODS Petr Fiala, který bude pravděpodobným příštím premiérem. „Jsme ve vážné a neudržitelné situaci, musíme z ní najít důstojnou cestu a vrátit důvěru v základní funkce a instituce státu,“ uvedl Fiala.

Článek 66 ústavy řeší situaci, kdy se země ocitne bez prezidenta, případně prezident není schopen vykonávat úřad a usnesou se na tom obě komory parlamentu. Část pravomocí hlavy státu si rozdělí premiér a předseda sněmovny. Ústavní právník Aleš Gerloch řekl Radiožurnálu, že situace by se neměla měnit ani v případě, že vláda tou dobou bude možná v demisi.

ANO nahradilo Vondráčka ve vyjednávacím týmu

Prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, napsala předsedovi Senátu Ústřední vojenská nemocnice, kde prezident od 10. října leží na jednotce intenzivní péče.

Mynář byl o stanovisku nemocnice informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). To kritizuje i premiér Babiš. Dle jeho slov by Radek Vondráček neměl být kandidátem ANO do vedení sněmovny.

Po úterním jednání klubu však řekla jeho předsedkyně Alena Schillerová, že nově zvolení poslanci o svých nominantech na místopředsedu sněmovny ještě nerozhodli. Vondráček ovšem skončil ve vyjednávacím týmu, který měl s dalšími sněmovními stranami dohodnout nové obsazení vedení dolní komory. Aktivně pro to hlasoval i on sám, uvedla předsedkyně klubu. Nechce podle ní zatěžovat jednání o orgánech sněmovny dalšími debatami o své návštěvě u prezidenta v nemocnici.

Podle Schillerové však Vondráček okolnosti návštěvy hospitalizovaného prezidenta poslancům velmi detailně vysvětlil a klub ANO se za něj většinou hlasů postavil.