TÉMA

Aleš Gerloch

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli svému odvolání

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.
26. 1. 2024|

Pavel jmenoval Veroniku Křesťanovou ústavní soudkyní

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval ústavní soudkyní místopředsedkyni pražského městského soudu Veroniku Křesťanovou. Odbornice na právo duševního vlastnictví doplní počet soudců Ústavního soudu na čtrnáct, v týmu bude třetí ženou. Křesťanová při odchodu z ceremoniálu řekla, že jako ústavní soudkyně by chtěla být odvážná a zároveň zdrženlivá, rychlá, ale ne zbrklá. Ráda by pokračovala i v akademickém působení.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 20:54|

Schválení ústavních soudců není formalita, diskuze je ukázkou demokracie, říkají Pospíšil a Válková

Do poslední chvíle nebude jasné, zda Senát schválí všechny kandidáty na Ústavní soudce, které horní komoře představil prezident, míní europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). V debatě bývalých ministrů spravedlnosti se s nynější poslankyní Helenou Válkovou (ANO) shodli na tom, že rozdílné názory části senátorů a prezidenta podtrhují demokratický výběr. Podle novinářky Andrey Procházkové debata v Senátu nastaví limity obou stran a může prezidentovi zmenšit prostor pro budoucí nominace.
31. 5. 2023|

Schvalování navržených ústavních soudců bude těsnější, než se předpokládalo, domnívají se senátoři

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek vyjádřil překvapení, že senátní ústavě-právní výbor odmítl dvě z jeho tří nominací na pozice ústavních soudců. Počká si ale na výsledky hlasování horní komory, které se uskuteční příští týden. Podle oslovených zástupců horní komory by mohlo být jejich schvalování těsnější, než dříve předpokládali. O kandidátech a průběhu jejich slyšení ve výboru diskutovali v pořadu 90' ČT24 senátoři Zdeněk Hraba (STAN), Miroslava Němcová (ODS) a Jiří Růžička (za TOP 09) či ústavní právník Aleš Gerloch.
26. 5. 2023|

Ústavní soudci musí být hlavně experti s integritou, míní Kysela. Pestrý výběr není jednoduchý, říká Gerloch

Prezident Petr Pavel začal vybírat nové ústavní soudce. V pondělí odpoledne se sešel s někdejším předsedou Nejvyšší správní instance Josefem Baxou, potom s bývalou šéfkou profesní unie Danielou Zemanovou. Příští týden by mělo přibýt i třetí jméno, uvedl v Událostech, komentářích ústavní právník Jan Kysela, který vede Pavlův sedmičlenný konzultační panel. Hostem pořadu byl i ústavní právník Aleš Gerloch.
4. 4. 2023|

PROFIL: Bývalý rektor Tomáš Zima chce být prezidentem, který zemi diriguje jako orchestr

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Tomáš Zima. Lékař v minulosti vedl nejprve 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, následně se stal rektorem. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámil na konci května 2022. Na ministerstvo vnitra svou přihlášku podal v polovině října po senátorských volbách. Jeho kandidaturu podpořilo 13 senátorů, některým však po volbách mandát zanikl.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 21:15|

Spory ohledně šéfa Ústavního soudu neustávají. Jmenování nového Zemanem by byl podle Fialy problém

Spory ohledně jmenování nového šéfa Ústavního soudu pokračují. Mandát současného předsedy Pavla Rychetského skončí v létě. Vybrat jeho nástupce tedy spadá časově do funkčního období nového prezidenta. Miloš Zeman teď ale nevyloučil, že by nástupce Pavla Rychetského jmenoval už on. Někteří právníci to vidí jako neústavní krok. Problém by to byl i podle premiéra Petra Fialy (ODS).
12. 12. 2022|

Zeman by mohl před odchodem z funkce jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Termín podle Gerlocha zákony neomezují

Prezident Miloš Zeman by ještě před odchodem z funkce v březnu příštího roku mohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Informovaly o tom server Seznam Zprávy a Respekt. Skloňuje se přitom jméno Josefa Fialy, současného člena soudu. „Obavy velkých hráčů v justici zachytil i ministr spravedlnosti,“ řekla v Událostech, komentářích Andrea Procházková, zástupkyně šéfredaktora týdeníku Respekt.
8. 12. 2022|

Manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí, uvedli autoři novely občanského zákoníku

Uzákonění možnosti manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí a nikomu neublíží, zdůraznili předkladatelé příslušné novely občanského zákoníku na tiskové konferenci. O šancích na její přijetí ale nechtěli příliš spekulovat. Stejnopohlavní páry by podle předlohy měly v manželství stejná práva, jako je mají páry heterosexuální. V minulém volebním období sněmovna o uzákonění manželství pro lidi stejného pohlaví nerozhodla.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:26|

Ve sporu o jmenování Lipavského ústavní právníci převážně nesouhlasí s postojem prezidenta

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) uvažuje, že se obrátí na Ústavní soud, aby jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně nových členů vlády. Ústavní právníci mají na oprávněnost postupu prezidenta různé názory, byť v jejich vyjádřeních pro ČT či agenturu ČTK převažuje postoj, že k tomu oprávněn není.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 23:16|

Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout

Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.
7. 12. 2021|

Pohled právníků: Článek 66 je podle experta na ústavu Tomoszka jediná možnost

Přenést prezidentské pravomoci na jiné vrcholné ústavní činitele může parlament poměrně snadno díky tomu, že to není nevratný krok a navíc se může prezident snadno a rychle bránit u Ústavního soudu, objasnil ústavní právník Maxim Tomoszek. V nynější situaci – vzhledem ke sdělení Ústřední vojenské nemocnici o neschopnosti Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti – se domnívá, že zákonodárci ani nemají jinou možnost než přenesení pravomocí iniciovat. Advokát Tomáš Sokol ovšem varoval před unáhlenými kroky, jako by mohlo být odvolání kancléře premiérem v případě, že by bylo zřejmé, že se prezident zanedlouho vrátí. O právních aspektech nynější situace diskutovali odborníci v 90' ČT24 a Událostech, komentářích.
20. 10. 2021|

Babiš hrozí prezidentovu kancléři odvoláním. Podle Mynáře to může udělat jedině Zeman

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny z titulu premiérské funkce provedl sám, řekl v úterý dopoledne serveru iDNES.cz. Mynář reagoval slovy, že jediný, kdo ho může odvolat, je Miloš Zeman. Dále se k Babišově výzvě odmítl vyjádřit. Odstoupit nehodlá.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 19:31|

Prezident není povinen jednat s šéfy stran, může ale pověřit určitou osobu, uvedl ústavní právník

Začíná povolební vyjednávání. Ústava podle právníka Aleše Gerlocha nepředepisuje prezidentovi, že předsedou vlády musí být jmenován představitel vítězné strany nebo koalice. Je na prezidentovi, s kým podle Gerlocha bude jednat a koho nakonec pověří sestavením vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) se sejde už v neděli se Zemanem v Lánech, Pražský hrad ale oznámil, že povolební rozhovory plánuje zahájit až ve středu. Hnutí ANO skončilo ve volbách druhé za koalicí SPOLU tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 12:29|

Jestli mohl být Stříž náměstkem, může být i nejvyšším státním zástupcem, říká Gerloch. Pospíšilovi vadí vazba na minulý režim

Vláda v pondělí neprojednala návrh šéfky resortu spravedlnosti na jmenování Igora Stříže nástupcem odcházejícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten přitom končí ve středu. Europoslanci a exministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09) vadí, že by se úřadu ujal člověk, který „je spojovaný s minulým režimem“. Prorektor Univerzity Karlovy a ústavní právník Aleš Gerloch ale nevidí problém. Podotýká, že je to už více než třicet let, a „jestliže může být náměstkem, může být i nejvyšším státním zástupcem“.
29. 6. 2021|

Politici i právníci se přou o ústavnost nového nouzového stavu

Podle některých opozičních stran je vyhlášení nového nouzového stavu protiústavní. Třeba SPD a komunisté proto chtějí mimořádné zasedání sněmovny, která by ho mohla zrušit. Podle členů kabinetu postupovala vláda podle pravidel, s tím ale nesouhlasí někteří ústavní právníci.
16. 2. 2021|

Vláda vyhlásila nový nouzový stav na 14 dní, platí od půlnoci

Vláda na žádost hejtmanů vyhlásila na 14 dní v celé ČR nouzový stav. O půlnoci z neděle na pondělí tak naváže na nynější nouzový stav. Potrvá do 28. února. Hejtmani k tomu v neděli vládu vyzvali. Žádali, aby se 1. března začaly děti vracet do škol. Od pondělí se rozšíří úřední hodiny na úřadech, aby se netvořily fronty. Drtivá většina opatření se ale nemění. Vyhlášení dalšího nouzového stavu může být podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) protiústavní.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 21:10|

Zeman vrátil bez podpisu daňový balíček do sněmovny, platit bude od začátku ledna

Prezident Miloš Zeman v pondělí vrátil daňový balíček bez podpisu předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO). Hlava státu už dříve oznámila, že zákon nevetuje, ale ani nepodepíše a umožní tak, aby začal platit. Stane se tak od začátku ledna, ministerstvo vnitra už podle svého mluvčího Ondřeje Krátošky dostalo z Poslanecké sněmovny příkaz k jeho vyhlášení. Publikován bude 31. prosince, potvrdil také Vondráček.
29. 12. 2020Aktualizováno29. 12. 2020, 22:41|

Senátní výbor jednomyslně podpořil Šámala na ústavního soudce

Senátní ústavně právní výbor jednomyslně doporučil, aby se předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. V tajných volbách výboru získal všech osm odevzdaných hlasů. Senát o nominaci rozhodne koncem ledna.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 15:19|

Předseda Nejvyššího soudu Šámal se bude ucházet o Ústavní soud. Přijal nabídku prezidenta

Pavel Šámal přijal nabídku prezidenta Miloše Zemana a bude se ucházet o post ústavního soudce. Potvrdil to po středeční schůzce s hlavou státu na Pražském hradě. Prezident předkládá návrhy kandidátů na soudce Ústavního soudu Senátu, který je musí schválit. Jedno místo v Ústavním soudu je uvolněno od začátku roku, kdy rezignoval Jan Musil.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 17:37|

Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 14:53|

Pracovník Univerzity Karlovy lhal o čínském financování konferencí, píše Aktuálně.cz

Tajemník Česko-čínského centra Univerzity Karlovy (UK) Miloš Balabán podle serveru Aktuálně.cz lhal o financování česko-čínských konferencí. Tvrdil, že naprostou většinu nákladů platilo samo centrum, ale konference platila čínská ambasáda. Web to uvedl na základě vyjádření pořadatelů konference. Balabán na další dotazy serveru neodpověděl a následně rezignoval na funkci tajemníka.
25. 10. 2019|
Interview ČT24

Ústavní právník Gerloch: Zeman ústavu nezneužívá. Je rozdíl mezi textem a záměrem ústavodárců

Prezident Miloš Zeman je sice za některé své kroky kritizován, ale protiústavně nevystupuje. V pořadu Interview ČT24 to řekl vedoucí Katedry ústavního práva a prorektora Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Podle něj prezident – třeba v případě zvažované abolice, pokud by bylo obnoveno stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) – konal v souladu s textem ústavy.
24. 9. 2019|
Události komentáře

Prezident svévolně porušuje ústavu, míní Antoš. Nepíše se v ní, že jsme parlamentní republika, oponuje Gerloch

Spor o jmenování ministra kultury znovu odhalil rozdíl, s nímž ústavní právníci přistupují k interpretaci českého právního systému. Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Michala Šmardu (ČSSD) ministrem z důvodu jeho údajné nekompetence. Podle ústavního právníka Marka Antoše jedná prezident svévolně a porušuje ústavu. Jeho kolega Aleš Gerloch je jiného názoru. Ústava podle něj nevychází primárně z toho, že tuzemský systém je parlamentní demokracií. Diskutovali spolu v pořadu Události, komentáře, rozhovor vedl Michal Kubal.
20. 8. 2019|