Vondráček nechyboval, soudí Okamura. Při pozvání od prezidenta by také čekal, že je vše v pořádku

Tomio Okamura v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v pražské Ústřední vojenské nemocnici chybu neudělal, míní šéf hnutí SPD a místopředseda dolní komory Tomio Okamura, který byl hostem Interview ČT24. Odpovědnost by podle něj měla nést Kancelář prezidenta republiky, která schůzku domluvila. Kancelář by také měla lépe informovat o zdravotním stavu hlavy státu, myslí si.

„Je potřeba, aby veškeré návštěvy probíhaly s vědomím ošetřujícího lékaře. Jak má potom přebírat zodpovědnost za léčbu, péči a za výsledek, když nemá pod kontrolou, kdo pacienta navštěvuje,“ vyjádřil se Okamura k návštěvě Vondráčka u prezidenta Zemana.

Že šlo o chybu předsedy sněmovny, si ale nemyslí. „Kdybych já byl pozván panem prezidentem na návštěvu, tak bych očekával, že je všechno v pořádku.“ Za chybné proto považuje chování členů prezidentské kanceláře, kteří dle něj měli na dodržování pravidel dohlédnout.

Problém vidí také v tom, jak je o stavu prvního ústavního činitele informováno. „Měla by určitě existovat lepší a pravidelná informovanost, zdali je pan prezident schopen vykonávat ústavní pravomoci.“

Pokud by Zeman své povinnosti vykonávat nemohl, měl by Hrad podle předsedy SPD sdělit, kdy se jeho stav může zlepšit. Takový údaj podle něj chybí všem. Zároveň by ocenil, aby informace přicházely z jednoho oficiálního zdroje.

Okamura přitom sám přiznává, že se k němu některé zprávy dostávají neoficiálními cestami. „Já tu informaci mám dejme tomu dva tři dny starou. To, co vím, by svědčilo o tom, že proběhne rekonvalescence a že se prezident vrátí k vykonávání ústavních pravomocí, které má v gesci.“

Okamura Zemanovi popřál, aby se jeho zdravotní stav zlepšil. „Ať už někdo má pana prezidenta rád, nebo ne, kdybychom věděli nějaký časový horizont, tak by tím byla situace vyřešena,“ dodává Okamura.

Vláda by měla být sestavena co nejdříve

Co se týče povolební situace, Okamurovi přijde logické pověřit sestavením vlády představitele vítězné koalice. „Ať ukáží, co umí. Není potřeba to podle mého názoru protahovat.“ Sestavení vlády má být rychlé vzhledem k blížícímu se hlasování o rozpočtu.

Protože pětikoalice získala většinu křesel v Poslanecké sněmovně, chápe prohlášení nynějšího premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který tvrdí, že by pověření sestavit novou vládu nepřijal.

„Oni dali dohromady sto osmičku a měli bychom přeci respektovat demokratické principy. Takhle je nastavena česká ústava.“ Koalice formující vládu to ale podle něj budou mít složité. „Bude to pytel blech,“ poukazuje na možné názorové střety mezi stranami.

Okamura na funkci nelpí. Ve vedení sněmovny prý být nemusí

V nové sněmovně bude její současný místopředseda usilovat o poměrné zastoupení při obsazování klíčových postů. „Já na funkcích nelpím, mně samozřejmě jde o prosazení programu.“ S oběma koalicemi bude prý jednat příští středu.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je proti tomu, aby SPD obsadila posty ve vedení sněmovny. Stranu označila za extremistickou.

„Byl bych rád, kdyby pan Jurečka (předseda KDU-ČSL) a paní Pekarová přestali nazývat vlastenectví extremismem,“ ohrazuje se proti označení Okamura. S tím, že se nakonec do vedení sněmovny nemusí dostat, je prý smířen.