Babiš by nepřijal pověření od prezidenta jednat o sestavení kabinetu, je připraven být v opozici

Premiér Andrej Babiš (ANO) by nepřijal pověření od prezidenta jednat o sestavení kabinetu. Je připraven předat vládu bloku pěti stran a být v opozici. Babišovo ANO skončilo ve volbách druhé a většinu ve sněmovně má vítězný blok SPOLU s koalicí PirátiSTAN, které již vyjednávají o společné vládě. Babiš den po volbách hovořil s prezidentem Milošem Zemanem, podle premiérových slov se hlava státu několikrát zmínila o tom, že jej sestavením vlády chce pověřit.

Že nepřijme případné pověření sestavením vlády, oznámil Andrej Babiš poprvé v rozhovoru na Frekvenci 1. „Protibabišovský“ pětiblok je podle nynějšího premiéra pevný, žádná ze stran není ochotna s ANO jednat. „Předáme to nové koalici a my budeme v opozici,“ řekl Frekvenci 1.

České televizi sdělil, že chce být konstruktivní a nechce situaci blokovat. „Naše země potřebuje funkční vládu a naše hnutí ji po těchto volbách není schopné složit, tak netuším, proč bych měl situaci blokovat,“ podotkl Babiš. Poznamenal, že považoval za slušnost své rozhodnutí sdělit nejprve prezidentovi, ale vzhledem k současnému Zemanovu pobytu na jednotce intenzivní péče se jejich schůzka odložila do doby, než se zdravotní stav hlavy státu zlepší.

Nová vláda podle něj „nebude zastupovat přes milion voličů“, což považuje za motivaci k opoziční práci. „Budu se rvát za lidi, jejichž hlas nebude nikdo reprezentovat,“ uvedl ve vyjádření pro ČT s tím, že opozice v podání ANO bude „tvrdá, ale korektní“.

V rozhovoru pro Frekvenci 1 přímo nevyloučil, že by v budoucnu mohl kandidovat na prezidenta, ale zároveň řekl, že o tento post neusiluje. Domnívá se, že i končící vláda má před sebou ještě mnoho práce s epidemií covidu-19 nebo energetikou. „Až do nástupu nového premiéra, předsedy ODS Fialy, budeme pracovat až do poslední chvíle. Já chodím každý den do práce a budu v tom pokračovat, protože jsem člověk, který je zodpovědný, a dělám to z přesvědčení,“ řekl. Po nástupu nového kabinetu plánuje pracovat jako řadový poslanec, rád by zasedal ve zdravotním výboru.

Petr Gazdík z hnutí STAN, které je součástí jednání o nové vládě, Babišovo prohlášení ocenil. „Jsme v situaci, kdy se zhoršuje covid, kdy státní rozpočet krvácí, kdy – pokud se nebude konat rychle – budeme v rozpočtovém provizoriu. Takže je dobré, aby se moc předala,“ podotkl v Událostech, komentářích. Místopředseda Babišova ANO Radek Vondráček připustil, že na klubu „pana premiéra přesvědčili“. Ujistil, že jeho slova platí.

Ve volbách 8. a 9. října získalo ANO, byť v předchozích měsících vedlo v průzkumech, 27,1 procenta hlasů, zatímco koalice SPOLU 27,9 procenta. Díky novému volebnímu systému má sice Babišovo hnutí o jednoho poslance více než SPOLU, ale většinu ve sněmovně získaly strany, které již před volbami vylučovaly, že by s ANO chtěly vládnout.

V neděli navštívil premiér prezidenta Miloše Zemana. „Mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví, opakovaně to říkal, a je na mně, jestli to pověření přijmu,“ uvedl Babiš později. Bezprostředně schůzku nekomentoval – Zeman byl vzápětí převezen do nemocnice, kde stále zůstává. Politici – kromě Babiše i předseda ODS a lídr SPOLU Petr Fiala – čekají, než se přesune z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení. Potom by jej mohli navštívit.

Koalice SPOLU a PirátiSTAN oznámily, že nejpozději osmého listopadu uzavřou koaliční smlouvu, do té doby budou jednat expertní týmy o jednotlivých programových oblastech.