Počet nově nakažených podruhé v řadě překonal tisícovku

Ve středu přibylo v Česku 1047 nakažených koronavirem, což je o 315 více než před týdnem. Počet tak stejně jako v úterý překonal tisícovku. Tři čtvrtiny přírůstku tvoří neočkovaní, jejich průměrný věk dosahuje 29 let. Hospitalizovaných je s onemocněním 299 lidí, ve vážném stavu je šedesát z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Incidence nejvýrazněji stoupla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Posilující dávka vakcíny se bude moci podávat místo 8 už 6 měsíců po plném naočkování, uvedl Adam Vojtěch (za ANO). Schválilo to ministerstvo.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Reprodukční číslo, udávající počet nakažených na jednoho pozitivně testovaného, kleslo z 1,33 na 1,30. Nejvyšší číslo z krajů má nyní podle informací ministerstva Liberecký s 1,65 a nejnižší Karlovarský s 1,07.

Za celou Českou republiku nyní připadá dvaapadesát nových případů covidu na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, o devatenáct více než před týdnem. Sedmidenní incidence rostla v téměř všech krajích kromě nejméně zasaženého Karlovarského, kde je ale pokles jen velmi mírný.

Nejvíce v mezitýdenním srovnání stoupla v Libereckém (z deseti na šestadvacet případů) a Královéhradeckém kraji (z devíti na dvaadvacet).

Nejvyšší incidence je nyní v Moravskoslezském (82, před týdnem 47) a Jihočeském kraji (71, před sedmi dny 36). Praha, kde byla situace v přepočtu na obyvatele dlouho nejhorší, je nyní s 68 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní na třetím místě (před týdnem 53).

Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky může být na konci října při podobné rychlosti šíření epidemie kolem dvou tisíc nových případů prokázané nákazy koronavirem denně. Vychází to z realistického scénáře, který je jedním ze tří připravených.

Zpřísňování opatření zatím na stole není

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tento týden řekl, že nárůst nových případů je pozvolný. Zůstanou proto stávající protiepidemická opatření, neplánuje jejich zpřísnění ani rozvolnění. Rovněž podle středečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) není důvod ke zpřísňování restrikcí.

Počet nově potvrzených případů koronaviru víceméně roste od konce prázdnin. V polovině září se denní počty nakažených dostaly nad pět set, v minulém týdnu v pondělí nad šest set, ve středu nad sedm set a ve čtvrtek nad devět set. Tisícovku případů denně překročilo Česko poprvé od půlky května v úterý, kdy laboratoře zjistily 1109 nákaz. Přesně před rokem bylo v Česku za den více než pět tisíc případů, začátkem ledna pak bylo za jediný den i víc než 17 tisíc nákaz.

Od začátku epidemie, která v Česku začala loni na jaře, se koronavirus prokázal u 1,697 milionu lidí. Většina se uzdravila, 30 493 nakažených zemřelo. Úmrtí v poslední době přibývá. Zatímco v srpnu a první polovině září byly počty zemřelých s covidem-19 v řádu jednotek za týden, v posledních třech týdnech jich byla vždy více než desítka. Za minulý týden ministerstvo eviduje 15 úmrtí s covidem, za tři dny tohoto týdne zatím 11.

K zamezení šíření koronavirové nákazy a jejích dopadů má přispět očkování. V Česku ho má nyní dokončené 5,986 milionu lidí, tedy 55,9 procenta z 10,7 milionu obyvatel. Alespoň první dávku vakcíny obdrželo 6,098 milionu lidí, tedy 57 procent celkové populace. U dospělých nad 18 let má alespoň první dávku 67,3 procenta. V Česku se očkuje od 12 let věku.

Třetina Čechů a Češek nad 16 let se ještě očkovat nenechala, určitý podíl z nich může chránit prodělání nemoci. Ve věkové kategorii 60+ dosud není očkováno více než čtyři sta tisíc lidí, vážným průběhem nemoci jsou přitom ohroženi nejvíc.

Z 299 lidí, kteří jsou nyní s covidem v nemocnici, 209 nemá očkování a čtyři ho mají nedokončené. Na jednotkách intenzívní péče je 83 lidí, z nichž 57 nemá očkování. Průměrný věk nově hospitalizovaných neočkovaných pacientů je nyní 58 let, ukazují data ministerstva.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) k úterku evidoval 8402 hlášení na podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu, asi o stovku více než před dvěma týdny. Většinou lidé popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně. Za čtrnáct dní přibyla také tři podezření na úmrtí po očkování, celkem jich je 116. Ústav upozorňuje na to, že mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti.

Zkrácení intervalu přeočkování

Posilující dávka vakcíny proti nemoci covid-19 se bude moci od 18. října podávat místo nynějších osmi už šest měsíců po plném naočkování. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Schválila to klinická skupina ministerstva. Do konce října by tak mohlo mít v Česku nárok na posilující dávku přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu. Odborníci doporučili interval zkrátit.

O stanovisku České vakcinologické společnosti informoval její předseda Roman Chlíbek. Možnost přeočkování po šesti měsících u vakcíny od firem Pfizer/BioNTech pro lidi starší 18 let už také v pondělí schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Dnes jsem dal na jednání Centrálního řídícího týmu pokyn, připravit zázemí pro očkování posilující dávky již šest měsíců po dokončení prvovakcinace,“ uvedl Vojtěch s odkazem na stanovisko odborníků. Následně ministr večer doplnil, že zkrácení intervalu schválila klinická skupina ministerstva zdravotnictví.

V současnosti mohou lidé v Česku posilující dávku očkování dostat po osmi měsících od poslední dávky, nyní na ni tak mají nárok především senioři a zdravotníci, kteří se začali očkovat proti covidu mezi prvními. Ke středě ji dostalo asi 13 600 lidí. Nárok podle současných pravidel mělo ke konci září asi 40 tisíc lidí a na konci roku zhruba milion.

Nově už po půl roce od druhé dávky očkování by to bylo na konci října milion lidí očkovaných do dubna a na konci roku 3,2 milionu lidí očkovaných do června. Jen za červen dostalo druhou dávku 1,7 milionu z nich.

Zahraniční i česká data podle odborníků naznačují klesající účinnost vakcinace proti covidu-19 v čase, pokles je patrný především u lidí nad 65 let. Odborníci na vakcinaci proto v návaznosti na rozhodnutí EMA doporučili interval pro přeočkování zkrátit. „Posilovací dávku je možné aplikovat také kdykoli později,“ uvedl Chlíbek.