Vystrčilovi vadí, že ANO zve zastánce zrušení Benešových dekretů. Není to oficiální postoj Maďarska, brání se Vondráček

Česko v týdnu navštívil předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Ten se v minulosti netajil odporem k Benešovým dekretům. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Orbánův pohled na ně přetrvává. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) však tvrdí, že to není oficiální stanovisko kabinetu v Budapešti. Politici se střetli v Otázkách Václava Moravce.

Možnost omluvy nebyla podle Vondráčka na stole ani při poslední návštěvě maďarského premiéra v Česku. „Já po něm žádné omlouvání nechci, protože vnímám, že postoj Maďarska je přátelský a otevřený,“ řekl. Podle něj vzájemné vztahy tématem zasaženy nejsou. Dodal zároveň, že zpochybňování dekretů není oficiální politikou Maďarska, Orbána ani strany Fidesz. „Není to oficiální stanovisko a z toho já vycházím,“ sdělil.

Vystrčil se domnívá, že vyzývat Orbána k omluvě není na místě. „Na to by měl dle mého názoru přijít sám,“ podotkl. To, že omluvu na návštěvě nepožadoval Andrej Babiš (ANO), považuje za premiérovo rozhodnutí. „Myslím si, že je velmi zvláštní, pokud Babiš a strany, které vystupují jako vlastenecké, si vozí na své volební mítinky předsedu strany Fisedz, který Benešovy dekrety zpochybňuje,“ okomentoval.

Předseda Senátu zároveň připomněl, že Orbán a jeho strana v roce 2002 žádali, aby po vstupu České republiky do Evropské unie byly Benešovy dekrety vyřazeny z českého právního řádu. „To se nestalo. A je evidentní, že od té doby své přání neodvolal a ani neřekl, že si to nepřeje,“ míní Vystrčil.

Česko-polský spor o Turów

Otázka dekretů je nyní citlivá zejména na Slovensku. Tam vznikla nová maďarská strana, která je chce zrušit. Vztahy mezi zeměmi V4 ale komplikují také další spory – například ten o rozšiřování těžby v hnědouhelném dole Turów. Varšava nyní čelí pokutě, kterou jí na popud Česka uložil Soudní dvůr Evropské unie.

Vondráček zdůraznil, že je nutné vést otevřený dialog a říkat si věci na rovinu. „Já si nemyslím, že bychom to nezvládli, protože těch společných zájmů je tolik,“ myslí si. Podle něj jednání neskončila krachem, ale posouvají se. „Je třeba partnera respektovat a stát si za svým,“ řekl s tím, že situaci považuje za nešťastnou. Podle něj se neměla dostat do stadia žaloby.

Za problematickou označil dění kolem dolu také Vystrčil. „Bavili jsme se o tom, že by bylo dobré zapojit regionální politiky. Částečně se to stalo, zaplať pánbůh za to. Dohoda ale pořád není. Myslím si, že polská strana situaci podcenila a řeší ji na poslední chvíli,“ kritizoval. Dodal, že Turów nelimitoval jednání na zasedání předsedů parlamentů V4 z minulého týdne.

Celkové rozložení sil v rámci V4 je podle Vondráčka vyvážené. „My se Slováky táhneme dlouhodobě za jeden provaz na parlamentní i vládní úrovni. Pak je tam maďarská strana, která má své národnostní zájmy, a Poláci. Dohromady se to krásně vyváží,“ shrnul. Vystrčil kritizoval to, že se maďarská strana příliš vymezuje vůči Evropské unii. „Je potřeba si uvědomit, že jsme součástí EU, a pokud něco chceme změnit, tak to musíme vyargumentovat a přesvědčit ostatní. To se mi zdá, že se neděje,“ konstatoval.

Komunikace kolem prezidentova zdraví

S Orbánem se během návštěvy maďarského předsedy vlády sešel také prezident Miloš Zeman. Ten v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Lékaři ho podrobili několika vyšetřením, život ohrožující problémy podle prezidentova mluvčího nenalezli. Hrad pobyt označil za rekondiční. Do střešovické nemocnice Zeman nastoupil v úterý 14. září. K hospitalizaci se ale zástupci Kanceláře prezidenta republiky vyjádřili až po dvou dnech.

Vystrčil připomněl, že český právní řád neukládá, že ústavní činitelé musí informovat o zdravotním stavu. Na prezidenta ovšem nyní po volbách budou velké vyjednávací nároky. „Za sebe říkám, a je to v souladu i s usnesením senátní komise pro ústavu, že by bylo dobré, aby pan prezident před tím, než začne dělat základní rozhodnutí, která nás čekají, informoval o svém zdravotním stavu,“ vzkázal Vystrčil.

Připustil, že existuje možnost, aby se na věc zdravotního stavu Senát oficiálně dotázal. „Jedna z variant, která je ve hře a je součástí usnesení komise pro ústavu Senátu, je, že máme možnost se takto oficiálně dotázat, ale on nemusí odpovědět,“ přiblížil s tím, že věří, že takové dotazování nebude potřeba.

Vondráček je o prezidentově stavu informován a je v telefonickém kontaktu s hradním kancléřem. „Způsob, jakým je informována veřejnost, záleží na daném člověku,“ podotkl. Dodal ale, že Zeman je k vedení povolebních vyjednávání způsobilý.