Chce-li Maďarsko spolupráci, musí se politici hlídat, říká Zaorálek ke sporu o dekrety

Budapešť odmítla výrok předsedy maďarského parlamentu, podle nějž neměly být Česko a Slovensko kvůli Benešovým dekretům přijaty do EU. Ministrovi zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi nestačí, že by tento postoj maďarští politici nesdíleli. O odmítnutí takové myšlenky Orbánovým kabinetem Zaorálka informoval maďarský velvyslanec Tibor Petö.

„Je pro mě naprosto absurdní a nepřijatelné, aby z maďarské strany vrcholný ústavní činitel něco takového zvedl. V době, kdy to vůbec nepotřebujeme, kdy nikdo necítí potřebu se vracet do minulosti, která je navíc vyřízená. Jestliže má Maďarsko zájem budovat s Českou republikou Visegrád, tak tohle si musí ústavní činitelé hlídat,“ prohlásil v Událostech, komentářích ministr zahraničí.

Po schůzce uvedl, že maďarský velvyslanec ho ujistil o zájmu vlády pokračovat v dobré maďarsko-české spolupráci a společném zájmu na budování Visegrádu. „Byl jsem ujištěn, že maďarská vláda nesdílí postoj předsedy parlamentu. Řekl jsem, že chci víc, že máme-li spolupracovat (…), musí se tomu přizpůsobit i výroky, z toho nehodlám slevit. Maďarská politika má nějaká specifika a my si na to máme zvykat? To je nepřijatelné,“ uvedl v pořadu ČT24

Myslím, že premiér Orbán, byť někdy má tóniny s tím sympatizující, chápe, že chce-li udržet spolupráci ve Visegrádské čtyřce, tak toho musí nechat. Ale ani u nás se nedaří, aby ústavní činitelé mluvili zodpovědně, musím to s politováním říci.
Karel Schwarzenberg

Kontroverze vyvolal šéf maďarského parlamentu László Kövér, který v pátečním rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že Česká republika spolu se Slovenskem neměly být přijaty do EU, pokud součástí jejich právního řádu je zákon vycházející ze zásady kolektivní viny.

Zaorálek: Výroky šéfa parlamentu jsou absurdní a nepřijatelné (zdroj: ČT24)

Součástí Benešových dekretů bylo i o odejmutí československého občanství Němcům a Maďarům, kteří už dříve nabyli německé nebo maďarské občanství. Tím se podle historiků vytvořil předpoklad pro budoucí odsun, během něhož opustily Československo zhruba tři miliony Němců a přes třicet tisíc Maďarů.

Dekrety jsou vyhaslé, ale patří do právního řádu ČR

Ministr zahraniních věcí označil poválečné dekrety prezidenta Beneše za vyhaslé, ale stále podle něj představují součást kontinuity českého právního systému. Debatu vyvolanou předsedou maďarského parlamentu pokládá za nemístnou a nesmyslnou.

Zároveň do Budapešti vzkázal, že vláda by měla zajistit, aby podobně nemístná a nesmyslná prohlášení z úst představitelů státu nezaznívala. „Obě země by měly být schopny garantovat, že žádný z nejvyšších představitelů nebude vynášet výroky podobného typu,“ uvedl. Pověřil velvyslance, aby zprávu tlumočil maďarskému premiérovi a ministru zahraničí.