ČSSD zahájila ostrou část předvolební kampaně. Chce hlavně bránit životní jistoty lidí

ČSSD v sobotu na brněnském výstavišti zahájila ostrou fázi kampaně před říjnovými volbami do sněmovny. Hodlá především bránit životní jistoty lidí, uvedl předseda strany Jan Hamáček. Nepochybuje o tom, že se ČSSD do dolní komory dostane. Strana v průzkumech dlouhodobě kolísá kolem nutné hranice pěti procent, v těch posledních se dostala pod ni. Sociální demokraté v Brně představili lídry kandidátek i volební klip.

ČSSD nese podle svého předsedy tíhu vládnutí s původně pravicovým hnutím ANO, které se podle Hamáčka v důsledku tlaku sociální demokracie do jisté míry stalo symbolem sociálního státu a levicové politiky.

„Hnutí ANO je takový chameleon a je potřeba říci, že jsme to byli my, sociální demokracie, kteří jsme donutili Andreje Babiše a jeho ministry podporovat růst důchodů, zvýšení rodičovské, růst platů ve veřejné sféře,“ prohlásil Hamáček.

ČSSD zahájila ostrou fázi kampaně před volbami (zdroj: ČT24)

„Referendum o daních“

Sociální demokracie podle šéfa strany jako jediná hlásá, že bohatší se budou daněmi na chodu státu podílet více než ti, kteří berou nejméně. „Je to solidarita bohatších s chudšími, je to solidarita silnějších se slabšími,“ prohlásil.

„Tyto volby jsou referendem o tom, jestli se budou zvyšovat daně všem, nebo jenom těm, kteří na to mají a dneska neplatí skoro žádné,“ dodal Hamáček.

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně strany Jana Maláčová, která vede pražskou kandidátku, prohlásila, že sociální demokraté splnili své sliby. „Ať si konkurence klidně lže, ať si na billboardy napíšou, co chtějí, ať si přivlastňují naše zásluhy, my jsme to vymysleli, prosadili a naše účast ve vládě měla obrovský smysl,“ řekla a zmínila například obnovu proplácení prvních tří dnů nemocenské, růst důchodů či zvýšení rodičovského příspěvku.

Do sněmovních voleb 8. a 9. října se přihlásilo dvacet stran a hnutí a dvě koalice. Volební vítězství obhajuje hnutí ANO, jeho největšími soupeři jsou koalice SPOLU a koalice PirátiSTAN. Poslanecká křesla obhajují rovněž SPD, KSČM a právě ČSSD.

Podle posledního průzkumu agentury Median by sociální demokraté v srpnu nepřekročili potřebnou hranici pěti procent pro vstup do sněmovny. V minulých volbách do dolní komory parlamentu v říjnu 2017 zaznamenala ČSSD svůj nejhorší výsledek ve volbách v samostatné České republice, skončila šestá - získala 7,27 procenta hlasů a patnáct mandátů. Předchozí dvoje volby v letech 2010 a 2013 přitom vyhrála.