Median: Volby by v srpnu vyhrálo ANO, druhá by byla koalice Spolu

Volby do sněmovny by v srpnu podle modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, které by podpořilo 27 procent voličů. Druhá by byla koalice Spolu, tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s 21 procenty hlasů a o půl procentního bodu méně by mělo uskupení Pirátů a STAN. Do dolní parlamentní komory by se s devíti procenty hlasů ještě dostalo SPD a se šesti procenty komunisté. Těsně pod pětiprocentní hranicí vstupu do sněmovny by skončila vládní ČSSD. Vyplynulo to z průzkumu Medianu, který jeho výsledky v úterý poskytl ČTK.

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty, které v červencovém průzkumu Medianu skončilo před komunisty i sociálními demokraty, se propadlo na sedmou pozici a křesla ve sněmovně by zřejmě neobsadilo. Jeho podpora se podle srpnového modelu snížila o 2,5 bodu na čtyři procenta. „To může souviset s malým voličským jádrem a tedy i nestabilitou voličů. Pravděpodobně bude nyní velmi záležet na tom, jak se bude hnutí prezentovat v předvolebních debatách a jak zvládne závěr kampaně,“ uvedli autoři průzkumu.

Naopak o dva body si proti začátku prázdnin polepšilo SPD. Podpora ANO v porovnání s červencovým průzkumem vzrostla o procentní bod, koalici Spolu o půl bodu klesla, a naopak Pirátům a STAN se o půl bodu zvýšila. Preference ČSSD a KSČM se nezměnily.

Průzkumu se v době od 1. srpna do 2. září zúčastnilo na 1050 respondentů starších 18 let. K volbám by v srpnu podle jejich vyjádření přišlo 66 procent voličů, což by znamenalo vyšší volební účast než při posledních volbách v roce 2017. Určitě by k volbám nepřišlo 26,5 procenta lidí, doplnil Median. V průzkumu jsou předpokládané zisky stran zaokrouhleny na
půl procenta. Statistická odchylka činí +/- 0,5 procentního bodu u malých stran a až +/- 3,5 procentního bodu u největších stran.

Podle srpnového modelu Kantar CZ pro Českou televizi by ANO v druhé polovině prázdnin zvítězilo ve volbách se ziskem 27,5 procenta a koalice Spolu a koalice Pirátů a STAN by měly shodně 21 procent hlasů. Z modelu rovněž vyplynulo, že do sněmovny by se ještě dostalo SPD s desetiprocentním ziskem hlasů, Přísaha se šesti procenty a KSČM s pěti procenty. ČSSD by skončila pod pěti procenty.